Ενας μεγάλος bon vivant, ο Κρίστιαν Μπρασκ Τόμσεν, κατόρθωσε το ακατόρθωτο οργανώνοντας πολυήμερα dinner parties σε κορυφαία εστιατόρια του κόσμου. Κοσμικοί, jet setters και comme il faut ρέκτες της γαστρονομίας μόλις απέκτησαν μια νέα τρέλα.

Ηχηρές συνεργασίες με την εκλεκτή διεθνή μαγειρική κάστα και κόνσεπτ όπου ο Τόμσεν επιδίδεται με ζέση σε ένα φιλήδονο φλερτ με την κοσμοπολίτικη πλευρά της γαστρονομίας συνθέτουν το project του «Dining Impossible», ενός από τα «παιδιά» της Bon Vivant Communications. Αυτή η Γαστρονομική Πρεσβεία, όπως την αποκαλεί ο δημιουργός της, εδρεύει στην Κοπεγχάγη, μια πόλη όπου την τελευταία δεκαετία τα γαστρονομικά κοντέρ έχουν πάρει φωτιά. Διόλου τυχαίο λοιπόν το ότι αποτελεί και γενέτειρα των «απόλυτων dinner parties», όπως έχουν χαρακτηριστεί στο σύνολό τους τα δείπνα του D.I. από διεθνή Μέσα όπως το περιοδικό «Forbes» και η «Wall Street Journal».


Δείπνα – όνειρο κάθε δεινού gastronome σε ένα πακέτο πολυτελείας που περιλαμβάνει όλες τις αγαπημένες υπερβολές των super rich. Φωτογραφία: David Eguí 

Fine dinning ενάντια στην κρίση
Σκληροπυρηνικό μάρκετινγκ, στοχευμένη γαστρονομική διπλωματία και σφαιρική προσέγγιση της εμπειρίας με φόντο ένα σχεδόν κινηματογραφικό σκηνικό είναι το τρίπτυχο που συνθέτει το πλάνο του περιπλανώμενου ευζωιστή κυρίου Τόμσεν που φαίνεται να ανεβάζει πιο ψηλά τον πήχη κάθε νέου πρότζεκτ που επιμελείται. Το «Dining Impossible» δεν είναι ένα ακόμη από τα πολλά δείπνα σε φαντεζί εστιατόρια, αλλά η μετεξέλιξη μιας τολμηρής ιδέας που ξεκίνησε το 2009 ως «The Dinner Party» σε μια πριβέ αίθουσα, στο Staff Room του πολυσυζητημένου Noma, αποτελώντας ουσιαστικά μια μορφή αντίδρασης ενάντια στην οικονομική κρίση. Το 2012 το κόνσεπτ που περιλάμβανε δείπνο σε εστιατόριο εξελίχθηκε σε τριήμερη γαστρονομική φιέστα σε τρία εστιατόρια στην ίδια πόλη. Μετά από μια σειρά επιτυχημένων events, φέτος σειρά είχε το ακόμα πιο προχωρημένο «DI: JET», ένα σίκουελ τετραήμερων δείπνων που πραγματοποιούνται σε τέσσερα διαφορετικά εστιατόρια ανά τον κόσμο. Φαντάζει αδιανόητο και ο ίδιος ο εμπνευστής τους χαρακτηρίζει την ιδέα παρανοϊκή, δεδομένου ότι καθένα από αυτά έχει μια διόλου αμελητέα λίστα αναμονής πολλών μηνών -ή και χρόνου ακόμα- στις κρατήσεις του. Αν λοιπόν είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεθoύν θέσεις σε ένα από αυτά, το να γίνει κράτηση για 11-12 άτομα σε τρεις ή τέσσερις αντίστοιχου επιπέδου χώρους αντικειμενικά είναι απίθανο. Ή μήπως τελικά δεν είναι; Από αυτή την απορία προέκυψε και η επωνυμία του project που σημαίνει «Απίθανα Δείπνα».

Στα οργανωμένα για λίγους και εκλεκτούς δείπνα του Dining Impossible η «καλή κουζίνα» δίνει ρεσιτάλ δημιουργικότητας και γεύσης. Φωτογραφίες: David Eguí 

«Τα “Dinner Parties”, που ξεκίνησαν στην Κοπεγχάγη εν καιρώ οικονομικής κρίσης, ήταν ουσιαστικά ένας τρόπος να δείξω στον κόσμο ότι μπορούν να βγουν, να ξοδέψουν χρήματα και να απολαύσουν ένα καλό δείπνο περνώντας όμορφα. Ηταν ουσιαστικά μια ιδέα δικτύωσης και γνωρίζοντας το πώς λειτουργεί η εστίαση, είχα ανέκαθεν στο μυαλό μου τον τρόπο που θα την εξελίξω σταδιακά εστιάζοντας σε λεπτομέρειες που θα τη διαφοροποιούσαν. Την περίοδο λοιπόν που στο “Noma” υπήρχε μια τεράστια λίστα αναμονής καταφέραμε να εξασφαλίσουμε μια πριβέ αίθουσα για τα “Dinner Parties” σε καθένα από τα οποία συμμετείχαν 16 άτομα. Η 18η εκδοχή τους περιλάμβανε τριήμερο με δείπνο όχι σε ένα αλλά τρία κορυφαία εστιατόρια της Κοπεγχάγης: Το διάστερο Noma (τέσσερις φορές πρώτο στα World’s 50 Best Restaurants), το Geranium (το πρώτο τριάστερο εστιατόριο της Δανίας) και το διάστερο AOC. Hταν η στιγμή που γεννήθηκαν τα “Απίθανα Δείπνα” και το πρώτο τρικάστ ήταν ένα στοίχημα για αυτά που θα επακολουθούσαν σε γαστρονομικούς προορισμούς όπως Βαρκελώνη, Χιρόνα, Σαν Σεμπαστιάν, Μεξικό, Νέα Υόρκη, Σικάγο, Λίμα, Χονγκ Κονγκ κ.ά», αναφέρει στην κουβέντα μας ο Κρίστιαν Μπρασκ Tόμσεν.

Το «DI: JET» έκανε εντυπωσιακή πρεμιέρα φέτος με τουρ στα τρία εστιατόρια που φιγούραραν πρώτα στη λίστα των World’s 50 Best Restaurants του 2018. Φωτογραφία: Rasmus Jakobi Nøttrup

Η γοητεία της υπερβολής
Οι συμμετέχοντες στα δείπνα επιδίδονται σε μια σειρά από εξτραβαγκάντζες άνευ προηγουμένου. Το «DI: JET» έκανε εντυπωσιακή πρεμιέρα φέτος με τουρ στα τρία εστιατόρια που φιγούραραν πρώτα στη λίστα των World’s 50 Best Restaurants του 2018 (Osteria Francescana, El Celler de Can Roca, Mirazur). «Στόχος είναι να συνδυάζουμε το fine dining με την ψυχαγωγία, την πολυτέλεια και τα ταξίδια. Τον Μάρτιο πραγματοποιήσαμε το παρθενικό ταξίδι του “DI: JET”, ενός νέου, ακόμα πιο φιλόδοξου πρότζεκτ, που περιλάμβανε δείπνο στα τρία πρώτα εστιατόρια της περσινής λίστας των World’s 50 Best Restaurants τα οποία επισκεφθήκαμε 11 άτομα απ’ όλο τον κόσμο ταξιδεύοντας με ιδιωτικό τζετ. Η εμπειρία ήταν μοναδική, αυτό εξάλλου που επιδιώκω, ως επαγγελματίας που έχει γνωρίσει την εστίαση από διάφορες σκοπιές, είναι να επιδίδομαι στο συνεχές κυνήγι της τελειότητας. Πρέπει τα δείπνα να διοργανώνονται στα καλύτερα εστιατόρια και η συμμετοχή σε καθένα από αυτά να μοιάζει βγαλμένη από τη μεγάλη οθόνη με λιμουζίνες, ελικόπτερα, καζίνο και ό,τι άλλο μπορείς να φανταστείς για να είναι όλα άψογα», περιγράφει ο Τόμσεν που εντωμεταξύ ανανεώνει τα ραντεβού στην ατζέντα των bon vivants με το προσεχές «DI: JET» σε Παρίσι, Σαν Σεμπαστιάν, Χιρόνα και Μεντόν με δείπνα στο Arpège, το Mugaritz, το El Celler de Can Roca και το Mirazur. Τη δεύτερη βερσιόν θα σηματοδοτήσει ένα ζωηρό καλωσόρισμα με σαμπανιζέ φυσαλίδες τον Σεπτέμβριο στον Πύργο του Αϊφελ και θα λήξει με ένα ξέφρενο πάρτυ στο καζίνο του Μόντε Κάρλο.

Δείτε επίσης
World’s 50 Best Restaurants 2019: Απολογισμός της διεθνούς γαστρονομικής γιορτής

Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Gala που κυκλοφορεί με το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ