Ελληνικά tapas για γιορτές στο χέρι! Προτάσεις για διαφορετικές αλλά ταιριαστές γεύσεις που τσιμπάς χωρίς ενοχές και συνοδεύουν τα κρασιά των ημερών στις φιλικές, ημιεπίσημες συνευρέσεις.

1. Μπρουσκέτα με χούμους και ρέγγα
20 Λεπτά• Εύκολο

Κλασικός μεζές σε μορφή tapas για εύκολη απόλαυση. Ιδανικό για ένα τσιπουράκι σαν ορεκτικό πριν το κυρίως τραπέζι, ή για ένα εντυπωσιακό τσιμπολόγημα με την παρέα ανάμεσα στα «γεια μας». Παλαιάς κοπής μεζές μεν, αλλά ψαγμένος και διαχρονικός, όσο και το τσίπουρο.

Υλικά:
10 μικρές φέτες από ψωμί (ιδανικά ζυμωτό)
1 κονσέρβα ρεβίθια βρασμένα (240 γρ.)
1 κουτ. σούπας ταχίνι
½ λεμόνι, τον χυμό
1 μικρή σκελίδα σκόρδο 1/2 κουτ. γλυκού πάπρικα
140 γρ. φιλέτο ρέγγας καπνιστό
1 μέτριο κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες
1 κουτ. σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
½ λεμόνι έ.π. ελαιόλαδο
αλάτι, μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση:
Ανάβουμε το γκριλ του φούρνου και (εάν χρησιμοποιήσουμε φιλέτα ρέγγας σε λάδι) στραγγίζουμε τα φιλέτα της ρέγγας. Σε μούλτι βάζουμε τα ρεβίθια, το ταχίνι, το σκόρδο, τον χυμό λεμόνι και λίγο νερό από την κονσέρβα και χτυπάμε μέχρι να γίνει ένα βελούδινο μους. Εάν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμα νερό, κρατώντας ωστόσο το μείγμα σχετικά σφιχτό. Ελέγχουμε για αλάτι και πιπέρι.

Βάζουμε τη ρέγγα σε ταψάκι, στη μεσαία θέση του φούρνου και ψήνουμε για πολύ λίγο από κάθε πλευρά (προσοχή να μην καούν τα φιλέτα). Φρυγανίζουμε στο γκριλ τις φέτες του ψωμιού. Σε μπολ σπάμε τα φιλέτα της ρέγγας και ανακατεύουμε με το κρεμμύδι και τον μαϊντανό. Απλώνουμε το χούμους στα φρυγανισμένα ψωμάκια, μοιράζουμε από πάνω το μείγμα της ρέγγας και αρταίνουμε με σταγόνες λεμόνι, ελαιόλαδο και φρέσκο πιπέρι.

2. «Λουκουμάδες» με σαλάμι και φέτα
20 Λεπτά • Εύκολο

Αυτή η συνταγή με πάει πίσω περίπου 20 χρόνια, καθώς ήταν μία από τις συνταγές που σέρβιρα στην πρώτη -και άγουρη- επαφή με τους μεζέδες. Η ιστορία έχει ως εξής: το πλέον μακρινό σωτήριο έτος 2000 σε μια γωνιά στην πλατεία Εξαρχείων κάναμε μια απόπειρα μαζί με 2 φίλους να ανοίξουμε ένα μεζεδοπωλείο με tapas και ποικιλίες. Το μαγαζί κράτησε περίπου 1 χρόνο, καθώς δεν άντεξα να το δουλεύω παράλληλα με την πρωινή σταθερή μου εργασία. Μαζί λοιπόν με την εμπειρία της πρώτης απόπειρας έμειναν πίσω και μερικές συνταγές, μία εκ των οποίων μοιράζομαι εδώ. Είναι αρκετά απλή, ωστόσο νόστιμη και εθιστική, ιδανική για τσιμπολόγημα με τσιπουράκι.

Για τη γέμιση:
10 φέτες σαλάμι αέρος
100 γρ. φέτα μπούκοβο κατά βούληση

Για το κουρκούτι και το τηγάνισμα:
200 γρ. φαρίνα
330 ml σόδα
2 κ.σ. φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι, ρίγανη ηλιέλαιο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά. Αφήνουμε στην άκρη. Σε ένα δεύτερο μπολάκι τρίβουμε τη φέτα και προσθέτουμε το μπούκοβο. Μοιράζουμε το μείγμα στο κέντρο κάθε φέτας από σαλάμι και τυλίγουμε σε ρολάκια. Στερεώνουμε το κάθε ρολάκι με οδοντογλυφίδα, τα βουτάμε ένα-ένα στο κουρκούτι και τηγανίζουμε σε καυτό ηλιέλαιο μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε χαρτί κουζίνας για λίγο να στραγγίξουν από το λάδι και τα σερβίρουμε όσο είναι ζεστά.

3. Μπρουσκέτα «Αθηναϊκή»
45 Λεπτά • Εύκολο

Έχει μια άλφα διαδικασία, ωστόσο για το αποτέλεσμά της είναι αρκετά εύκολη και εντυπωσιακή. Ένα παιχνιδιάρικο ψαρο-tapas που ξυπνά μνήμες στους παλαιότερους και φέρνει ένα κομμάτι της ιστορίας της ελληνικής αστικής κουζίνας σε μια μπουκιά.

Υλικά:
10 φέτες από μπαγκέτα, κομμένες ελαφρώς λοξά
1 τσιπούρα 200 γρ., καθαρισμένη
1 μέτριο καρότο
1 μικρό κρεμμύδι, κομμένο στα 2
1 μικρό κομμάτι (10 εκ.) σέλερι
1 σφηνάκι λευκό ξηρό κρασί
10 κόκκους πιπέρι μαύρο
4 κ.σ. μαγιονέζα
1 κ.σ. φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
1 κ.γ. άνηθο, ψιλοκομμένο
10 κουμπιά κάππαρης, ψιλοκομμένα
1 κ.σ. χυμό λεμόνι
αλάτι, μαύρο πιπέρι, λίγο κύμινο

Εκτέλεση:
Σε ένα μέτριο κατσαρολάκι που να χωράει το ψάρι, βάζουμε τόσο νερό ώστε να μπορεί να κα- λύψει στη συνέχεια την τσιπούρα. Προσθέτουμε το κρασί, τους κόκκους πιπέρι, το καρότο, το κρεμμύδι και το σέλερι. Βράζουμε για 10΄-12΄ σε μέτρια φωτιά με κλειστό το καπάκι.

Προσθέτουμε την τσιπούρα -εάν χρειαστεί ρίχνουμε νερό έτσι ώστε να καλύπτεται η τσιπούρα και βράζουμε για 10΄ σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά, μέχρι η σάρκα να αρχίσει να ξεκολλάει από τα κόκαλα αλλά να μην καταρρέει. Ένα κόλπο για να δούμε εάν είναι έτοιμη, είναι να τραβήξουμε ένα από τα ραχιαία κόκκαλα του ψαριού. Εάν βγαίνει εύκολα και χωρίς αντίσταση, είναι έτοιμο. Βγάζουμε προσεκτικά την τσιπούρα σε μια πιατέλα, βγάζουμε και τα λαχανικά και τα αφήνουμε όλα να κρυώσουν για 5΄-6΄ (αφήνουμε την κατσαρόλα προς το παρόν ως έχει).

Αφαιρούμε τα 2 φιλέτα της τσιπούρας και βγάζουμε την πέτσα και τα κοκαλάκια. Ρίχνουμε το κεντρικό κόκκαλο, τα κοκκαλάκια και το κεφάλι πίσω στην κατσαρόλα, προσθέτουμε 1 ποτήρι νερό και δίνουμε μια δυνατή βράση για 5΄-6΄. Σουρώνοντας έχουμε έναν νόστιμο ζωμό από ψάρι για κάθε ψαρο-χρήση, από σούπες μέχρι σάλτσες.

Σε ένα μπολ μαδάμε τα φιλέτα της τσιπούρας, προσέχοντας μη μας έχει ξεφύγει κάποιο κόκαλο. Κόβουμε σε μικρά κυβάκια το καρότο, το κρεμμύδι και το σέλερι, προσθέτουμε το φρέσκο κρεμμύδι, την κάππαρη, τον άνηθο, τη μα γιονέζα, τον χυμό λεμόνι, λίγο και ρυθμίζουμε την ένταση των μπαχαρικών και του λεμονιού (αναλόγως της μαγιονέζας μας). Φρυγανίζουμε τις φέτες της μπαγκέτας και μοιράζουμε επάνω το μείγμα. Σερβίρουμε αμέσως.

4. Tacos με γαρίδες και λουκάνικο
20 Λεπτά • Εύκολο

Μια πολύ γρήγορη και εύκολη συνταγή η οποία ταιριάζει ως συνοδευτικό στα ποτά των εορτών, από μπίρα μέχρι τσίπουρο. Βασισμένη πάνω σε μια πηλιορείτικη συνταγή με ένα θαλασσινό twist, θα εντυπωσιάσει τους καλεσμένους με τη βαθιά γεύση της. Μπορείτε να σερβίρετε τα συγκεκριμένα tacos σε ελληνική εκδοχή με φέτα, λεμόνι και μαϊντανό, ή σε πιο λατινοαμερικάνικη εκδοχή με κόλιανδρο και λάιμ.

Υλικά:
2 τορτίγιες 26 εκ. έ.π. ελαιόλαδο
120 γρ. λουκάνικο χωριάτικο
1 μικρή σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
1 κ.σ. κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
2 κ.σ. πιπεριές πράσινες, ψιλοκομμένες
1 κ.γ. πελτέ ντομάτας
1 μικρή ντομάτα, τριμμένη
12 γαρίδες Νο 2, καθαρισμένες, κομμένες σε φετάκια
50 ml λευκό ξηρό κρασί
1 κ.γ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο (ή κόλιανδρο)
1/2 λεμόνι (ή λάιμ)
100 γρ. φέτα τριμμένη (προαιρετικά)
150 γρ. γιαούρτι στραγγιστό (προαιρετικά)
αλάτι, πιπέρι, μπούκοβο καυτερό

Εκτέλεση:
Χρησιμοποιώντας ένα κουπ πατ διαμέτρου 7 εκ. (ή με ένα ποτήρι τοποθετημένο ανάποδα και με ένα μαχαιράκι) κόβουμε 10 δισκάκια από τις τορτίγιες. Ανοίγουμε το λουκάνικο και ψιλοκόβουμε τον κιμά του.

Σε καυτό αντικολλητικό τηγάνι σοτάρουμε τον κιμά λουκάνικου σε λίγο ελαιόλαδο μέχρι να αρχίσει να παίρνει χρώμα. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τις πιπεριές και σοτάρουμε μέχρι να ιδρώσουν. Ρίχνουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε τσιγαρίζοντάς τον ελαφρώς.

Προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα και ανακατεύουμε μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά και να αρχίσει να τσιγαρίζεται το μείγμα ξανά. Προσθέτουμε τις γαρίδες και σβήνουμε με το κρασί. Ανακατεύουμε μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και ρίχνουμε 70 ml νερό, το αλάτι, το πιπέρι και το μπούκοβο. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε μέχρι το μείγμα να μελώσει και να έρθει στην υφή ενός σχετικά στεγνού κιμά. Βάζουμε ένα καθαρό μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και μόλις κάψει περνάμε τις τορτίγιες για 10΄΄-15΄΄ από κάθε μεριά, μέχρι να ψηθούν αλλά να είναι ακόμα ελαστικές και να διπλώνουν. Μοιράζουμε το μείγμα του λουκάνικου – γαρίδας στα πιτάκια και γαρνίρουμε είτε με μαϊντανό, φέτα και σταγόνες λεμόνι, είτε με γιαούρτι, κόλιανδρο και λάιμ.

5. Μύδια au gratin με βασιλικό
20 Λεπτά • Εύκολο

Ένας εναλλακτικός τρόπος να απολαύσετε τα μύδια με το χέρι χωρίς να λερωθείτε, με ιταλική εσάνς για θαλασσινή απόλαυση με κρασί, μπίρα ή τσίπουρο. Εθιστικά και ευκολοφάγωτα, σκεφτείτε να διπλασιάσετε τη συνταγή αναλόγως των ατόμων γιατί εξαφανίζονται εύκολα από το τραπέζι. Αντί του βασιλικού μπορείτε, αν προτιμάτε, να τα αρωματίσετε με μαϊντανό, δυόσμο, κόλιανδρο, ή ακόμα και με μείγμα από τα αγαπημένα σας μυρωδικά.

Υλικά:
12 μεγάλα μύδια
50 ml λευκό ξηρό κρασί
120 γρ. ψίχα μπαγιάτικο ψωμί, τριμμένο στο μούλτι
1 κουτ. σούπαςπαρμεζάνα τριμμένη
1 κουτ. γλυκού μουστάρδα dijon
1 σκελίδα σκόρδο, τριμμένη
3 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
1κουτ. σούπας βασιλικό, ψιλοκομμένο (ή άλλα μυρωδικά)
αλάτι, μαύρο πιπέρι
½ λεμόνι, ξύσμα

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα μύδια καθαρισμένα μαζί με το κρασί και κλείνουμε με το καπάκι. Αχνίζουμε για 3΄-4΄ μέχρι ίσα να ανοίξουν, χωρίς να τα παραμαγειρέψουμε (πρέπει ακόμα η ψίχα να γυαλίζει). Βγάζουμε τα μύδια σε ένα μπολ και σουρώνουμε το ζουμί.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα υπόλοιπα υλι- κά και προσθέτουμε 5 κ.σ. από το σουρωμένο ζουμί. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Σε ένα ταψάκι ανοίγουμε τα μύδια και κρα- τάμε μόνο το κέλυφος που έχει τη μυδόψιχα. Μοιράζουμε το μείγμα του ψωμιού μέσα σε κάθε μύδι και ψήνουμε για 6΄-7΄. Σερβίρονται ζεστά.