Εορταστικό απόγευμα με τσάι, (και καφέ) και τα συνοδευτικά τους, μέσα από αλμυρές και γλυκές συνταγές που μας ταξιδεύουν στη Βρετανία.

Earl grey tea bread
1 Ώρα και 50′| Εύκολο | Για 6 άτομα

Υλικά
175 γρ. σταφίδες μαύρες
175 γρ. σταφίδες ξανθές
225 γρ. καστανή ζάχαρη
300 ml καυτό τσάι earl grey
275 γρ. αλεύρι
2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
½ κουτ. γλυκού αλάτι
½ κουτ. γλυκού κανέλα, σκόνη
1 πρέζα γαρίφαλο, σκόνη
½ κουτ. γλυκού τζίντζερ σκόνη
1 μεγάλο αυγό σε θερμοκρασία δωματίου
βουβαλίσιο βούτυρο, για το σερβίρισμα

Διαδικασία
Από την προηγουμένη, βάζουμε σε ένα μπολ τις σταφίδες, τη ζάχαρη και το καυτό τσάι. Ανακατεύουμε και σκεπάζουμε το μπολ. Αφήνουμε όλο το βράδυ. Την επόμενη μέρα προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 140° C. Βουτυρώνουμε μια μικρή στενόμακρη φόρμα και στρώνουμε βάση και πλαϊνά με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.

Σε μεγάλο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, το μπέικιν, το αλάτι, την κανέλα, το γαρίφαλο και το τζίντζερ. Κάνουμε στο κέντρο μια λακκούβα και προσθέτουμε εκεί το μείγμα με τις σταφίδες και το αυγό. Ανακατεύουμε με πιρούνι καλά.

Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα που ετοιμάσαμε. Ψήνουμε για 1½ ώρα. Το βγάζουμε πάνω σε σχάρα και το αφήνουμε μέσα στη φόρμα για 10′ να πέσει η θερμοκρασία του. Το αναποδογυρίζουμε στη σχάρα, βγάζουμε το χαρτί ψησίματος, το γυρίζουμε ξανά και αφήνουμε να κρυώσει. Σερβίρουμε με φρέσκο βουβαλίσιο βούτυρο.

Σαντουϊτσάκια με αγγουράκι και τυρί κρέμα
15 Λεπτά | Εύκολο | Για 6 άτομα

Υλικά
½ μεγάλο αγγούρι
1 λεμόνι, τον χυμό
50 ml ε.π. ελαιόλαδο
2 κουτ. σούπας τυρί κρέμα
2 κουτ. σούπας μαγιονέζα
2 κουτ. γλυκού ψιλοκομμένο άνηθο
1/4 κουτ. γλυκού τριμμένο μαύρο πιπέρι
12 φέτες άσπρο ή πολύσπορο ψωμί

Διαδικασία
Κόβουμε το αγγούρι σε πολύ λεπτές φέτες. Τις βάζουμε σε μπολ, προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε για 10′. Στραγγίζουμε το αγγούρι και το στεγνώνουμε ελαφρά. Στο μεταξύ σε δεύτερο μπολ, ανακατεύουμε καλά το τυρί κρέμα με τη μαγιονέζα μέχρι να πάρουμε ένα λείο μείγμα. Προσθέτουμε τον άνηθο και το πιπέρι, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε στην άκρη.

Απλώνουμε ανοιχτές τις φέτες του ψωμιού και αλείφουμε ομοιόμορφα, έως και τις άκρες, με το μείγμα της μαγιονέζας. Μοιράζουμε το αγγουράκι σε 4 φέτες και σκεπάζουμε με το υπόλοιπο ψωμί, με την πλευρά που αλείψαμε προς τα κάτω. Προσθέτουμε μία ακόμη στρώση μαγιονέζας. Κόβουμε σε τρίγωνα ή σε μπαστουνάκια και γαρνίρουμε με λίγες ακόμη φέτες από αγγουράκι, αφού κόψουμε.

Αλμυρά scones με τσένταρ και καρύδια
30 Λεπτά | Εύκολο | Για 6 άτομα

Υλικά
55 γρ. βούτυρο
230 γρ. αλεύρι φαρίνα
1 κουτ. γλυκού αλάτι
μαύρο πιπέρι
½ κουτ. γλυκού σκόρδο σκόνη
40 γρ. τσένταρ ωρίμανσης, τριμμένο
50 γρ. καρύδια καλά σπασμένα
15 γρ. σχοινόπρασο
1 κρόκο αυγού, για το άλειμμα

Διαδικασία
Κόβουμε το βούτυρο, που πρέπει να είναι κρύο από το ψυγείο, σε μικρά κομματάκια. Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε με το φτερό το βούτυρο με το αλεύρι, ώσπου η υφή τους να μοιάζει με ψίχουλα.
Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι και το σκόρδο και ξαναχτυπάμε. Προσθέτουμε το τυρί, το καρύδι και το σχοινόπρασο και χτυπάμε ώσπου να γίνει ζύμη.

Βγάζουμε τη ζύμη από τον κάδο, την κάνουμε μια μπάλα και τη ζυμώνουμε 10-15 φορές επάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια. Ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη σε ένα ορθογώνιο πάχους 3 εκ.
Με ένα κουπ πατ διαμέτρου 5 εκ. κόβουμε σε κύκλους. Ξανακάνουμε τη ζύμη μπάλα και συνεχίζουμε ώσπου να τελειώσει η ζύμη. Η ποσότητα αυτή θα βγάλει γύρω στα 12 scones.

Βάζουμε τα scones σε ένα ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί. Με ένα πινέλο, αλείφουμε την επιφάνεια των scones με τον κρόκο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190οC, ώσπου η επιφάνεια των scones να ροδίσει. Τα σερβίρουμε ζεστά.

Curried egg tea sandwiches
15 Λεπτά | Εύκολο | Για 6 άτομα

Υλικά
3 αυγά, βρασμένα
1 φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
2 κουτ. σούπας μαγιονέζα
1 κουτ. γλυκού μουστάρδα
½ κουτ. γλυκού σκόρδο, σε σκόνη
4 φέτες ψωμί για τοστ, φρυγανισμένες
1 ντομάτα κομμένη σε φέτες 1 εκ.
2 φύλλα μαρουλιού
αλάτι, μαύρο πιπέρι

Διαδικασία
Καθαρίζουμε τα αυγά. Τα ψιλοκόβουμε μαζί με το φρέσκο κρεμμυδάκι και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε τη μαγιονέζα, τη μουστάρδα, το σκόρδο, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Τοποθετούμε τις δύο φέτες ψωμιού στον πάγκο εργασίας. Κόβουμε την ντομάτα σε λεπτές φέτες. Τοποθετούμε πάνω στις φέτες του ψωμιού τα φύλλα μαρουλιού, από πάνω μοιράζουμε το μείγμα των αυγών, καλύπτουμε με φέτες ντομάτας και καπακώνουμε με τις άλλες 2 φέτες ψωμιού.
Κόβουμε τα σάντουιτς σε τρίγωνα ή σε μπαστουνάκια και σερβίρουμε.

Scones με κρέμα και μαρμελάδα φράουλα
1 Ώρα και 25′ | Εύκολο | Για 6 άτομα

Υλικά
Για τα scones
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
30 γρ. μπέικιν πάουντερ
100 γρ. βούτυρο
85 γρ. ζάχαρη
3 αυγά
140 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
100 γρ. σουλτανίνα, μουλιασμένη σε νερό για 30΄

Για το σερβίρισμα
μαρμελάδα φράουλα
κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, χτυπημένη μέχρι να γίνει αφρός όχι σαντιγί

Διαδικασία
Scones: Αρχικά ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το βούτυρο και τη ζάχαρη σε ένα μπολ, μέχρι να δημιουργηθεί ένα μείγμα σαν ψίχουλα. Σε ξεχωριστό μπολ χτυπάμε ελαφρά δύο από τα αυγά και το γιαούρτι και τα προσθέτουμε στο μείγμα του αλευριού.

Προσθέτουμε τη σταφίδα και ανακατεύουμε έτσι ώστε να κατανεμηθεί ομοιόμορφα. Δουλεύουμε τη ζύμη με τα χέρια μέχρι να αποκτήσει λεία υφή. Αδειάζουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και την ανοίγουμε με πλάστη, σε φύλλο χοντρό, πάχους 2,5 εκ. Τη βάζουμε στο ψυγείο και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30′.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C. Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την κόβουμε στο επιθυμητό σχήμα με στρογγυλά κουπ πατ. Βάζουμε τα scones στο ψυγείο για άλλα 20′.
Βγάζουμε τα scones από το ψυγείο. Χτυπάμε το τρίτο αυγό ελαφρά και αλείφουμε με ένα πινέλο την επιφάνεια των scones. Τα τοποθετούμε σε ένα ταψί που έχουμε στρώσει με λαδόκολα, σε απόσταση για να μην κολλήσουν, και τα ψήνουμε για 10-12′, μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα σερβίρουμε με μαρμελάδα φράουλα και την κρέμα.

Γιορτινά mince pies
1 Ώρα και 20′ | Εύκολο | Για 12 τεμ.

Υλικά
Για τη ζύμη
200 γρ. αλεύρι
50 γρ. βούτυρο ανάλατο παγωμένο
50 γρ. φυτικό βούτυρο
2 μανταρίνια, τον χυμό
1 κουτ. γλυκού ξύσμα μανταρίνι
1 πρέζα αλάτι

Για τη γέμιση
3 κουτ. σούπας σταφίδες
3 κουτ. γλυκού cranberries αποξηραμένα, σε κομματάκια
2 κουτ. σούπας βούτυρο ανάλατο
1 πορτοκάλι, τον χυμό
2 κουτ. γλυκού χριστουγεννιάτικο μείγμα μπαχαρικών
50 ml κονιάκ
2 κουτ. σούπας μέλι
1 κουτ. γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
1 πράσινο μήλο, σε μικρά κομμάτια

Διαδικασία
Ζύμη: Σε ένα μίξερ προσθέτουμε το αλεύρι με το αλάτι και το βούτυρο και τα χτυπάμε μέχρι να γίνει το αλεύρι μας σαν βρεγμένη άμμος. Στη συνέχεια προσθέτουμε λίγο-λίγο τον παγωμένο χυμό μανταρινιού μέχρι η ζύμη μας να πλάθεται. Τυλίγουμε πολύ καλά τη ζύμη μας σε μια μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για μισή ώρα.

Γέμιση: Σε ένα κατσαρολάκι προσθέτουμε τις σταφίδες, τα cranberries, το βούτυρο, τον χυμό από το πορτοκάλι και το χριστουγεννιάτικο μείγμα μπαχαρικών και τα ζεσταίνουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Έπειτα τα αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το κονιάκ, το μέλι, το ξύσμα πορτοκαλιού και το πράσινο μήλο.

Αφού παγώσει η ζύμη, την ανοίγουμε σε λεπτό φύλο περίπου 3 χιλ. και κόβουμε 12 στρογγυλά κομμάτια με κουπ πατ διαμέτρου όση η διάμετρος του ταψιού με ατομικές θήκες για μάφιν που θα χρησιμοποιήσουμε και 12 καπάκια με κουπ πατ σε σχήμα αστεριού.

Στρώνουμε τις θήκες για μάφιν με ζύμη, γεμίζουμε και 1 κουτ. γλυκού από τη γέμιση και βάζουμε από πάνω και καλύπτουμε με τα καπάκια αστεράκια κολλώντας καλά τις άκρες τους. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 20′ μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα. Στο σερβίρισμα τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη, προαιρετικά!

Styling: Τζαννής Σιφναίος – Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης – Φωτογραφίες: Studio Lm