Μπήκαμε αισίως στο 2024 και ανάμεσα στις υπόλοιπες προβλέψεις που γίνονται για το νέο έτος, θα βρούμε και εκείνες που αφορούν τις γαστρονομικές τάσεις. Ενώ το 2023 ήταν η χρονιά της φριτέζας αέρος και του plant-based φαγητού, το 2024 πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα, βάζοντας στο παιχνίδι τα έξυπνα σνακ, τα mocktail, την υγιεινή αλλά ποιοτική διατροφή, τις μικρές πολυτέλειες στο φαγητό…

Συγκεντρώσαμε τις κυριότερες τάσεις και σας τις παραθέτουμε παρακάτω:

Η γεύση του νερού και η σωστή διαχείρισή του

Έχει γεύση το νερό; Τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να επικρατεί αυτή η άποψη ενώ έχει εμφανιστεί και στο προσκήνιο μια νέα ειδικότητα: ο σομελιέ νερού. Παράλληλα, εμφανίζονται και νέες τάσεις που έχουν να κάνουν με το νερό, όπως το #watertok, το trend του Tiktok, όπου εκατομμύρια άνθρωποι που παρακολουθούν άλλους ανθρώπους να προσθέτουν σιρόπια και σκόνες σε γιγαντιαία ποτήρια με νερό. Καθώς φαίνεται, θα εμφανιστούν νέοι τρόποι χρήσης αποβλήτων για την παραγωγή νερού, όπως το όπως το νερό κακάο, που παράγεται από ό,τι απομένει μετά τη συγκομιδή του κόκκου κακάο. Η διαχείριση του νερού θα έχει μεγαλύτερη σημασία, με τους καταναλωτές να αναζητούν τρόφιμα και ποτά που απαιτούν λιγότερο νερό για την καλλιέργεια ή την παραγωγή τους, όπως τα φασόλια ξηρής καλλιέργειας ή η μπίρα από εταιρείες που χρησιμοποιούν σύστημα φιλτραρίσματος σε λίμνη.

Επιστροφή στο αληθινό φαγητό

Το farm to table, το αληθινό φαγητό, από τη φάρμα στο πιάτο μας, έχει αρχίσει να γίνεται όχι μόνο μόδα αλλά και ανάγκη. Έπειτα από την υπερκατανάλωση των επεξεργασμένων και των υπερβολικά επεξεργασμένων τροφίμων τα προηγούμενα χρόνια, υπάρχει μια τάση επιστροφής στον πιο φυσικό τρόπο ζωής και διατροφής, που συνεχίζεται και το 2024.

Πίνοντας το δείπνο μας;

Τι θα λέγατε να μπορούσατε να πιείτε το αγαπημένο σας γεύμα σε ένα κοκτέιλ; Περίεργο αλλά βρίσκεται μέσα στις τάσεις του 2024! Ήδη, στη Νέα Υόρκη μπορείτε να παραγγείλετε ένα κοκτέιλ με γεύση σαλάτας Waldorf στο Double Chicken Please στη Νέα Υόρκη ή ένα μαρτίνι Caprese στο Jac’s on Bond. Ή μήπως θα προτιμούσατε ένα ποτό με ταϊλανδέζικη μοσχαρίσια σαλάτα από το Savory Project στο Χονγκ Κονγκ, ή ένα κοκτέιλ Everything Everywhere με τζιν με καπνιστό σολομό, βερμούτ και άλμη κάππαρης, τονισμένο με μπαχαρικό για όλα τα κουλούρια, από το Anvil Pub and Grill στο Μπέρμιγχαμ της πολιτείας Αλαμπάμα;

Κάτι να… καίει

Στις τάσεις του 2024 θα βρούμε τη στροφή στις πιο πικάντικες και καυτερές γεύσεις όχι μόνο στα πιάτα αλλά και στα ποτά. Όσοι λατρεύετε τα καυτερά, αυτή είναι η χρονιά σας, καθώς το καυτερό θα επικρατήσει στις κουζίνες με δημιουργικούς συνδυασμούς που θα σας εκπλήξουν ευχάριστα.

Λουλούδια παντού

Ο ειδικός σε θέματα χρωμάτων Pantone ανακήρυξε το ροδακινί  ως το χρώμα της χρονιάς και αρκετοί … προγνώστες τροφίμων ακολούθησαν και υποστήριξαν το ροδάκινο ως γεύση της χρονιάς. Άλλοι λένε ότι θα κυριαρχήσουν γεύσεις όπως το άνθος κερασιάς και η βιολέτα. Σίγουρα πάντως το φλοράλ είναι μια τάση που θα κυριαρχήσει αυτή τη χρονιά.

Όχι στο αλκοόλ

Η έννοια των mocktails δεν είναι καθόλου καινούρια, αλλά η βιομηχανία μη αλκοολούχων ποτών θα συνεχίσει να επεκτείνεται πολύ περισσότερο. Πλέον τα μη- αλκοολούχα ποτά αρχίζουν να μπαίνουν στις κάβες. Θα δείτε σιγά σιγά μη αλκοολούχες εκδοχές γνωστών ποτών. Παράλληλα, μεγάλη άνθηση θα παρατηρηθεί και στα μη αλκοολούχα κρασιά, τα spritzes και τα seltzers.

Η τάση αυτή θα επεκταθεί και στην υψηλή γαστρονομία με γευσιγνωσίες που θα ενσωματώνουν καινοτόμα, μη αλκοολούχα ποτά που θα συμπληρώνουν κάθε πιάτο.

Μικρές προσιτές πολυτέλειες

Καθώς το άγχος μιας προβληματικής οικονομίας, των πολέμων και της πανδημίας έχει επιβαρύνει την ψυχική μας υγεία, πολλοί άνθρωποι στρέφονται σε γαστρονομικές απολαύσεις μιας μερίδας για να βγάλουν άλλη μια μέρα. Αυτή η τάση επιτρέπει επίσης στους καταναλωτές να έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράζουν μικρότερες μερίδες, συνήθως απρόσιτα είδη πολυτελείας, όπως κονσέρβες ψαριών και χαβιάρι, αντί να ξοδεύουν εκατοντάδες δολάρια για προϊόντα που θα μπορούσαν να πάνε χαμένα, αν δεν σερβιριστούν σε μια ειδική περίσταση ή/και σε μια μεγαλύτερη ομάδα ανθρώπων.

Λίγο χαβιάρι άλλωστε δεν έβλαψε ποτέ κανέναν! Αλλά μέχρι εκεί! Το πολύ κοστίζει! Αλλά από το ολότελα…

Τεχνητή νοημοσύνη και στις κουζίνες;

Η τεχνητή νοημοσύνη θα αποτελέσει μεγάλο μέρος της συζήτησης, αν και πολλοί στον κλάδο των τροφίμων αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό όλο αυτό. Ορισμένες από τις αλλαγές που μπορεί να επιφέρει η τεχνητή νοημοσύνη δεν θα είναι προφανείς για τους καταναλωτές, όπως οι αυστηρότερες αλυσίδες εφοδιασμού, η μείωση των αποβλήτων τροφίμων στις μεγάλες κουζίνες και οι τεχνικές γεωργίας ακριβείας. Άλλες όμως θα μπορούσαν, όπως νέοι τρόποι εξοικονόμησης χρόνου στην κουζίνα ή πιο ευχάριστο φαγητό έξω. Ένα σύστημα που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη, για παράδειγμα, επιτρέπει σε έναν σερβιτόρο να συνομιλεί απλώς με έναν επισκέπτη και να στέλνει την παραγγελία εμπλουτισμένη με πληροφορίες σχετικά με τις προτιμήσεις του πελάτη στην κουζίνα με φωνητική τεχνητή νοημοσύνη και ένα ακουστικό.