Γιατί να σπαταλάτε χρόνο, ενέργεια και χρήματα αγοράζοντας έτοιμα dressing για τις σαλάτες σας, αφού μπορείτε γρήγορα και οικονομικά να τα φτιάξετε στο σπίτι μόνοι σας! Και μάλιστα μένοντας πιστοί στο καλοκαιρινό πρόγραμμα της υγιεινής διατροφής σας.

Άλλωστε μια γρήγορη ματιά στα συστατικά που αναγράφονται στο πίσω μέρος ενός έτοιμου dressing θα σας ωθήσει κατά πάσα πιθανότητα προς αυτήν την κατεύθυνση. Η γεύση μπορεί, μεν, να απογειώνει το αποτέλεσμα, όμως με ποιο τίμημα; Επιπλέον θερμίδες και πρόσθετο λίπος σε ένα πιάτο που υπό άλλες συνθήκες θα υποσχόταν ένα απολύτως υγιεινό και πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, γεύμα.

Εκμεταλλευτείτε, λοιπόν, μόλις 10 λεπτά από τον χρόνο σας για να φτιάξετε σπιτικό dressing που θα ενισχύσει γευστικά τη σαλάτα σας αλλά και θα σας μπουστάρει με ενέργεια και διατροφικά στοιχεία που έχει ανάγκη ο οργανισμός σας.

Με γιαούρτι, ελαιόλαδο, ταχίνι ακόμα και με μέλι, εμπνευστείτε και δημιουργήστε, αυτό το καλοκαίρι, τα πιο δροσερά και υγιεινά dressing για homemade σαλάτες που θα είναι, πραγματικά, περιζήτητες στην παρέα.

Δείτε παρακάτω τις ιδέες μας:

Με μέλι και μουστάρδα

Υλικά
1/4 φλιτζ. μουστάρδα Ντιζόν
1/4 φλιτζ. ε.π. ελαιόλαδο
1/4 φλιτζ. γιαούρτι
3-4 κουτ. σούπας μέλι
χυμό από 1 λεμόνι
1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
1 πρέζα πιπέρι

Διαδικασία
Χτυπάμε όλα τα υλικά σε ένα μεσαίου μεγέθους μπολ. Αποθηκεύστε το dressing στο ψυγείο για μία έως και δύο εβδομάδες.

Με φρέσκα μυρωδικά

Υλικά
2/3 φλιτζ. γιαούρτι
1 φλιτζ. φρέσκα μυρωδικά (ότι έχετε στο ψυγείο ή στον κήπο σας)
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
χυμό από 1 λεμόνι
½ κουτ. του γλυκού αλάτι
½ κουτ. του γλυκού, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία
Χτυπάμε στο blender για 1-2′ τα μυρωδικά (ιδανικά μαϊντανό, φρέσκο βασιλικό και θυμάρι αλλά μπορείτε να προσθέσετε και κόλιανδρο, άνηθο, μέντα ή σχοινόπρασο) και έπειτα προσθέτουμε το γιαούρτι, το σκόρδο, το χυμό λεμονιού, το αλάτι και το πιπέρι και τα χτυπάμε όλα μαζί έως ότου ομογενοποιηθούν. Διατηρούμε το dressing στο ψυγείο σας για έως και δύο εβδομάδες.

Η ελληνική vinaigrette

Υλικά
3/4 φλιτζ. ε.π. ελαιόλαδο
6 κουτ. σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί
3 κουτ. γλυκού αποξηραμένη ρίγανη
1 κουτ. γλυκού σκόνη σκόρδου
1/2 κουτ. γλυκού αλάτι

Διαδικασία
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί σε ένα γυάλινο μπουκάλι και χτυπάμε δυνατά έως ότου ομογενοποιηθούν. Αποθηκεύουμε το μπουκάλι σε ένα από τα ράφια της κουζίνας. Διατηρείται εκτός ψυγείου για μερικές εβδομάδες.

Με κόλιανδρο και λάιμ

Υλικά
χυμό από 2 λάιμ
1 φλιτζ. φρέσκο ​​κόλιανδρο
1 σκελίδα σκόρδο
1/2 κουτ. κόλιανδρο, αλεσμένο
1 κουτ. σούπας μέλι
1/2 κουτ. του γλυκού αλάτι
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο

Διαδικασία
Χτυπάμε στο blender όλα τα υλικά σας μέχρι να ομογενοποιηθούν και έπειτα αποθηκεύουμε το dressing σε ένα γυάλινο βάζο, κλείνοντάς το αεροστεγώς. Το διατηρούμε στο ψυγείο για έως και δύο εβδομάδες.

Με τζίντζερ και σουσάμι

Υλικά
2 κουτ. σούπας σησαμέλαιο
2 κουτ. σούπας σάλτσα σόγιας, με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο
2 κουτ. σούπας ξίδι ρυζιού
2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
2 κουτ. σούπας μέλι
1 κουτ. γλυκού τζίντζερ, φρεσκοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
1 κουτ. γλυκού Sriracha Chilli Sauce

Διαδικασία
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ, όλα τα υλικά μαζί. Αποθηκεύουμε το dressing στο ράφι της κουζίνας σας για 2-3 εβδομάδες. ΥΓ. Αν δεν είστε πολύ φίλος των καυτερών, μπορείτε να παραλείψετε τη Sriracha Sauce.

Με γιαούρτι και λεμόνι

Υλικά
χυμό από  1 λεμόνι
2 κουτ. σούπας νερό
1 κουτ. γλυκού σκόνη σκόρδου
1 κουτ. γλυκού μαϊντανός, φρέσκος (ή 1/2 κουτ. γλυκού αποξηραμένες νιφάδες μαϊντανού)
1/2 κουτ. γλυκού σκόνη κρεμμυδιού
1/2 κουτ. γλυκού αποξηραμένο άνηθο
1/2 κουτ. γλυκού αποξηραμένο σχοινόπρασο
1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
1 πρέζα πιπέρι

Διαδικασία
Ανακατεύουμε τα υλικά όλα μαζί σε ένα μπολ. Αποθηκεύουμε το dressing στο ψυγείο για έως και δύο εβδομάδες

Με ταχίνι

Υλικά
1/3 φλιτζ. ταχίνι
½ κουτ. γλυκού σκόρδο σε σκόνη
1 κουτ. σούπας soya sauce
1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
1/4 φλιτζ. νερό

Διαδικασία
Ανακατεύουμε για 2-3′ στο μπλέντερ το ταχίνι, το σκόρδο (σκελίδα και σκόνη) και τη σόγια σος. Έπειτα, προσθέτουμε το νερό ώστε να αραιώσει και τέλος χτυπάμε ξανά στο μπλέντερ για 1-2′ μέχρι να ομογενοποιηθεί. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε, κατά τα γούστα μας, περισσότερο σκόρδο. Αποθηκεύουμε το dressing στο ψυγείο για έως και μία εβδομάδα.

Με βασιλικό

Υλικά
½ φλιτζάνι φύλλα φρέσκου βασιλικού, ψιλοκομμένα
1 σκελίδα σκόρδο, χοντροκομμένη
3 κουτ. σούπας κουκουνάρι, ωμό
½ φλιτζάνι ε.π. ελαιόλαδο
2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
¼ κουτ. γλυκού αλάτι
½ κουτ. γλυκού πιπέρι, φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία
Χτυπάμε στο blender για 2-3′, έως ότου πολτοποιηθούν, τον βασιλικό, το σκόρδο και το κουκουνάρι. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τον χυμό λεμονιού, το αλάτι και το πιπέρι και ξαναχτυπάμε για 1-2′. Διατηρούμε το μίγμα στο ψυγείο για έως και τρεις ημέρες.

Extra tips

-Όταν φτιάχνoυμε το δικό μας dressing με απλά υλικά, η διάρκεια ζωής του είναι περιορισμένη σε σχέση με τα υπόλοιπα dressing του εμπορίου. Και αυτό γιατί απουσιάζουν τα συντηρητικά. Ωστόσο, οι παραπάνω συνταγές χρησιμοποιούν «φυσικά συντηρητικά», όπως χυμό λεμονιού ή ξίδι και έτσι το dressing δεν αλλοιώνεται, τουλάχιστον για 7-14 ημέρες.

– Επειδή τα παραπάνω dressing περιέχουν και ελαιόλαδο, και ως γνωστόν το ελαιόλαδο πήζει μέσα στο ψυγείο, καλό θα ήταν, πριν περιχύσετε τις σαλάτες σας με αυτά, να τα αφήσετε εκτός ψυγείου για περίπου 30′.