Κοιτάζοντας το από μακριά μοιάζει με δοχείο που θα συναντούσε κανείς σε ένα χημικό εργαστήριο. Κάποιοι ίσως να το περνούσαν για ένα όμορφο γυάλινο ανθοδοχείο, όπως η δική μου μητέρα. Όμως, το καμπυλόγραμμο Chemex είναι ένα σκεύος παρασκευής καφέ φίλτρου που με την επέλαση του λεγόμενου «τρίτου κύματος» του καφέ μπήκε στην καθημερινότητα μας. Είναι σχεδιασμένο από τον Γερμανό χημικό Dr. Peter Schlumbohm, το 1941, αλλά ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί πλήρως αν το έφτιαξε για να εξυπηρετεί τα πειράματα του ή απλώς λόγω της αγάπης του για τον καφέ προσπάθησε να βρει ένα νέο τρόπο παρασκευής φίλτρου. Όπως και να έχει το συγκεκριμένο σκεύος είναι από τα πιο αγαπημένα των baristi. Είναι φτιαγμένο από μη πορώδες, πυρίμαχο γυαλί, έχει σχήμα κλεψύδρας κι ένα ξύλινο κολάρο, σαν λαβή, με δερμάτινο κορδονάκι, που το κάνει να ξεχωρίζει.

Φτιάχνοντας καφέ με Chemex
Όπως σας είπαμε το Chemex είναι μια διαδικασία που ακολουθούμε για να παρασκευάσουμε καφέ φίλτρου. Δεν είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη, αλλά λίγο χρονοβόρα. Χρειαζόμαστε καταρχήν τα ειδικά σχεδιασμένα αποκλειστικά για αυτό το σκεύος φίλτρα, τα οποία τοποθετούνται στο μεγάλο στόμιό του. Αφού πρώτα βρέξουμε καλά το φίλτρο με ζεστό νερό –με αυτόν τον τρόπο ζεσταίνουμε ταυτόχρονα και το σκεύος–, βάζουμε 30 γραμμάρια χοντροαλεσμένου καφέ (για δύο κούπες) και ξεκινάμε την εκχείλιση του ζεστού νερού (σε θερμοκρασία περίπου 92°C). Στην αρχή ρίχνουμε γύρω στα 100 ml, και προσπαθούμε να «βρέξουμε» όλο τον αλεσμένο καφέ. Μετά από 30 δεύτερα ή ένα λεπτό, ανάλογα με τη συνταγή που ακολουθούμε, συνεχίζουμε την εκχείλιση της υπόλοιπης ποσότητας του νερού σιγά-σιγά. Ο χρόνος που θα χρειαστούμε για να ετοιμάσουμε τον καφέ μας είναι γύρω στα τέσσερα με τεσσεράμισι λεπτά.

Γιατί όμως να επιλέξουμε το Chemex;
Τι το διαφορετικό έχει; Αρχικά το φίλτρο που χρησιμοποιούμε είναι κατά 20% με 30% πιο βαρύ (δηλαδή αρκετά χοντρό) από τα συνηθισμένα, κι έτσι δεν επιτρέπει σε πολλά από τα έλαια του καφέ να περάσουν στην κούπα. Το αποτέλεσμα, που θα πάρουμε, είναι ένα «καθαρό» φλιτζάνι χωρίς ιζήματα, σχεδόν διάφανο, που μοιάζει πολύ με τσάι. Οι τυχόν πικράδες που μπορεί να είχε ο καφές μειώνονται, ενώ τονίζονται περισσότερο τα αρώματα και οι γεύσεις του. Επίσης, λόγω της καθαρότητάς του, ο καφές μπορεί να αποθηκευτεί και να ζεσταθεί ξανά, χωρίς να χάσει μεγάλος μέρος από τη γεύση του, κάτι που δεν συνιστάται για τις άλλες μεθόδους παρασκευής καφέ φίλτρου. Τέλος, το Chemex ενδείκνυται ως μέθοδος παρασκευής παγωμένων καφέδων.

Αν, λοιπόν, είστε λάτρης του καφέ φίλτρου, το Chemex είναι ένα από τα σκεύη που θα πρέπει να έχετε στο ντουλάπι σας.  Και για την αισθητική του –το μινιμαλιστικό design του είναι πολύ γοητευτικό– και επειδή είναι εύκολο στη χρήση και δίνει ένα πολύ αρωματικό και γευστικό αποτέλεσμα. Επίσης συμπεριλαμβάνεται στη μόνιμη συλλογή εκθεμάτων του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης και του Corning Museum of Glass, στη Νέα Υόρκη, αλλά και του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης της Φιλαδέλφειας.