Διακριτικός σε μέγεθος, εύγευστος, εύκολος στο μαγείρεμα και αρκετά οικονομικός. Ο γαύρος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως το εθνικό μας ψαράκι. Και αυτό, γιατί τον απολαμβάνουμε όλο τον χρόνο, μιας και υπάρχει σε όλες τις θάλασσες και αλιεύεται σχεδόν και τους 12 μήνες του έτους. Τώρα η γεύση του είναι στα καλύτερα του, καθώς ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος θεωρούνται η εποχή του. Εσείς ξέρετε να τον καθαρίζετε σωστά; Αν όχι, είστε στο σωστό σημείο. Όπως επίσης, και αν θέλετε να τον μαγειρέψετε αλλιώτικα.

Πώς καθαρίζουμε τον γαύρο;
Ο γαύρος δεν είναι μεγάλο ψάρι. Το μήκος του φτάνει μέχρι τα 20 εκατοστά, με το εξωτερικό του χρώμα να θυμίζει τον χαμαιλέοντα. Ειδικότερα, η ράχη του έχει πρασινωπό χρώμα, το οποίο, μόλις πιαστεί, παίρνει γαλάζια απόχρωση. Τα πλευρά του ασημένια και η σάρκα του λευκή και σφιχτή. Πριν μαγειρέψουμε, λοιπόν, τον γαύρο, πρέπει να τον καθαρίσουμε. Η διαδικασία είναι πολύ απλή, αλλά για την τελική γεύση σημαντική. Ουσιαστικά, τον αποκεφαλίζουμε, διότι το κεφάλι του έχει μία κάπως πικρή γεύση. Αν έχουμε επιδέξια χέρια, τότε μπορούμε να εξαφανίσουμε το κεφάλι του, τραβώντας με τη σωστή δύναμη και κρατώντας αντίσταση από την πλευρά της ουράς. Με αυτή την τεχνική, αφαιρούμε μαζί και τα εντόσθια. Αν δεν τα καταφέρουμε έτσι, παίρνουμε ένα μαχαίρι και κόβουμε αρχικά το κεφάλι. Στη συνέχεια, πλένουμε τα χέρια μας και με περνάμε ένα δάχτυλο μας στο εσωτερικό του γαύρου. Εντόσθια και κεντρικό κόκκαλο απομακρύνονται μαζί με το σωστό μέρος του σώματος και ο γαύρος είναι έτοιμος για τις συνταγές μας.

Πώς μαγειρεύουμε τον γαύρο;
Εκτός από τηγανητό ή μαρινάτο, υπάρχουν και άλλοι τρόποι να απολαύσουμε και να σερβίρουμε στους φίλους μας τον μικροσκοπικό γαύρο. Ιδού η απαραίτητη έμπνευση!

Γαύρος με ντομάτα στον φούρνο
Ο γαύρος συναντά τη φρέσκια ντομάτα, μπαίνουν στο φούρνο μαζί και δημιουργούν ένα πιάτο διαφορετικό, αλλά άκρως λαχταριστό. Δείτε τη συνταγή εδώ.

Γαύρος σε τηγανιτό κουρκούτι ρεβιθιού και κρέμα λεμόνι
Το λεμόνι γίνεται κρέμα και το κλασικό κουρκούτι με αλεύρι δίνει τη θέση του στο new age κουρκούτι με ρεβίθια. Ένας αναπάντεχα εύγευστος συνδυασμός που θα αγαπήσουν όσοι αρέσκονται στην τραγανότητα του φαγητού. Δείτε τη συνταγή εδώ.

Πιπεριές γεμιστές με γαυράκια
Οι πιπεριές Φλωρίνης είναι το καλύτερο συνοδευτικό του ούζου για όσους αγαπούν τις πιο πικάντικες γεύσεις. Σε αυτή την παραλλαγή, γίνονται γεμιστές με το εσωτερικό τους να κρύβει γαυράκια – έκπληξη. Δείτε τη συνταγή εδώ.

Γαύρος αχνιστός
Μία εύκολη συνταγή, ιδανική για καλοκαιρινό μεζέ. Οι φέτες και ο χυμός λεμονιού προσδίδουν στον γαύρο την απαραίτητη οξύτητα και στον ουρανίσκο μας μία δροσιστική αίσθηση. Δοκιμάστε να τον συνοδεύσετε με βραστή σαλάτα. Δείτε τη συνταγή εδώ.

Ντομάτες γεμιστές με κρύα λαχανικά και γαύρο ξιδάτο
Αυτό το μεζεδάκι με λαχανικά και ξιδάτο γαύρο που σερβίρεται μέσα σε ντομάτες, είναι το τέλειο συνοδευτικό για ούζο και τσίπουρο. Δείτε τη συνταγή εδώ.

Γαυροκεφτέδες με ντομάτα
Οι κεφτέδες είναι τα κρεατοσφαιρίδια που το καλοκαίρι αγαπάμε λίγο περισσότερο. Οι γαυροκεφτέδες συναντούν την εθιστική ντομάτα και μαζί δημιουργούν έναν μεζέ που θυμίζει αρκετά τους κυκλαδίτικους ντοματοκεφτέδες. Δείτε τη συνταγή εδώ.

Γαύρος με ρύζι στην κατσαρόλα
Με ποντιακές ρίζες, η συγκεκριμένη συνταγή είναι άκρως χορταστική και συνταγή. Αν δεν σας αρέσει η κατσαρόλα, τα νέα είναι καλά. Το εν λόγω φαγητό μπορείτε να το κάνετε και στον φούρνο. Δείτε τη συνταγή εδώ.