Το γκρέιπφρουτ είναι ένα φρούτο πολύ θρεπτικό μεν, πολύ πικρό δε. Είτε επιλέξετε την κίτρινη είτε τη ροζέ εκδοχή του, το σίγουρο είναι ότι δεν μπορείτε να το καταναλώσετε ως έχει. Πρέπει να βρείτε τρόπους να του αντισταθμίσετε την πικρή του γεύση είτε το φάτε σκέτο, είτε μέσα σε χυμό ή σε κάποια συνταγή.

Σας βρήκαμε 5 διαφορετικούς τρόπους για να εξισορροπήσετε την πικράδα αυτού του εσπεριδοειδούς ώστε να μπορέσετε να επωφεληθείτε από τα θρεπτικά του συστατικά.

Η πικράδα του συγκεκριμένου φρούτου οφείλεται σε ένα μια αντιοξειδωτική ουσία, ένα φλαβονοειδές που ονομάζεται ναρινγκίνη. Αυτό βρίσκεται σε μεγαλύτερο βαθμό μέσα στο σώμα του φρούτου και κυρίως στο λευκό περίβλημά του, ενώ σε πολύ μικρότερο βαθμό θα το βρείτε στον χυμό του ή στους σπόρους του.

Τι να κάνετε; Η πρώτη λύση είναι να πιείτε τον χυμό του, που είναι λιγότερο πικρός. Ειδικά αν τον συνδυάσετε με άλλα εσπεριδοειδή όπως πορτοκάλι ή μανταρίνι, θα δώσει μια πολύ ενδιαφέρουσα νότα στο τελικό γευστικό αποτέλεσμα. Η άλλη λύση, η πιο τολμηρή αλλά και πιο ωφέλιμη για το ανοσοποιητικό σας είναι να το καταναλώσετε σε συνδυασμό με κάποιο άλλο τρόφιμο που να του μειώνει την πικράδα.

Σας έχουμε συγκεντρώσει 5 διαφορετικές ιδέες:

Το πασπαλίζουμε με αλάτι:
Μπορεί να σας φαίνεται παράξενο αλλά δουλεύει. Αν πασπαλίσουμε γενικότερα κάτι πικρό με αλάτι, τότε μειώνουμε την ικανότητα της γλώσσας μας να ανιχνεύει τη ναρινγκίνη, με αποτέλεσμα να ατονεί η ένταση της πικράδας και να είναι πιο εύκολο να καταναλωθεί…

Ζάχαρη ή μέλι
Αν σας έδιναν και εσάς οι γονείς σας όταν ήσασταν μικροί γκρέιπφρουτ με ζάχαρη, σίγουρα κάτι ήξεραν. Λίγη ζαχαρίτσα δεν κάνει τόσο κακό! Αρκεί βέβαια να μην υπερβάλετε! Κόβουμε το γκρειπφρούτ στη μέση, το πασπαλίζουμε με ζάχαρη ή μέλι και το τρώμε με το κουταλάκι.

Καραμελωμένο γκρέιπφρουτ
Ιδέα για ένα εύκολο γρήγορο και αρκετά υγιεινό γλυκάκι. Το μόνο που χρειάζεστε είναι ζάχαρη και ένα γκρέιπφρουτ, κατά προτίμηση ροζ. Κάνουμε τα ίδια βήματα με την προηγούμενη πρόταση αλλά αντί να το καταναλώσουμε άμεσα, το βάζουμε στον φούρνο να καραμελώσει. Το αποτέλεσμα είναι πεντανόστιμο!

Φρουτοσαλάτα
Το κόβουμε μέσα σε φρουτοσαλάτα και το ανακατεύουμε μαζί με άλλα φρούτα πιο γλυκά αλλά εξίσου θρεπτικά. Ταιριάζει υπέροχα με το kiwi αλλά και με τον ανανά (που είναι γλυκόπικρος από μόνος του). Αν προσθέσετε μέσα και ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα, καρύδια ή φουντούκια), το αποτέλεσμα θα είναι και πολύ γευστικό και ιδιαιτέρως θρεπτικό.

Μέσα σε smoothie
Το γάλα λειαίνει την πικράδα. Μπορούμε να προσθέσουμε το γκρέιπφρουτ μέσα σε smoothies και να δώσουμε μια άλλη νότα στη συνταγή συνδυάζοντάς το με άλλα φρούτα, όπως η μπανάνα ή και η φράουλα.