Εσείς ξέρετε να ανοίγετε φύλλο; Πόσο συχνά φτιάχνετε σπιτικές πίτες; Και εάν φτιάχνετε, τι φύλλο χρησιμοποιείτε; Σπιτικό ή έτοιμο, αγορασμένο από το σουπερμάρκετ ή από κάποιο από τα εργαστήρια που πουλάνε πιο ποιοτικό φύλλο σαν σπιτικό; Κι όμως μια πίτα, φτιαγμένη από τα χεράκια σας, με φύλλο που ανοίξατε μόνοι σας αλλά και με αγνά υλικά, φρέσκα, από ένα μποστάνι, είναι το καλύτερο γεύμα.

Αν αγαπάτε τις πίτες και θέλετε να μυηθείτε στη διαδικασία παρασκευής τους, τότε σας έχουμε μια πρόταση. Μαθήματα μαγειρικής στη Φάρμα Καρασκου στην Πορταριά. Άλλωστε, ένα Σαββατοκύριακο στο Πήλιο, ειδικά τώρα που χειμωνιάζει σιγά σιγά, είναι ό,τι πρέπει. Αν το συνδυάσετε με καλή παρέα και καλό φαγητό, δεν θέλετε τίποτε άλλο!

Αν έχετε ήδη φάει στο Kritsa Gastronomy Hotel της οικογένειας Καρασκου τότε καταλαβαίνετε ακριβώς τι εννοώ. Αν πάλι δεν έχετε φάει, σας συνιστώ να το κάνετε με την πρώτη ευκαιρία. Είναι ένα project που το ξεκίνησε πριν από αρκετά χρόνια πλέον, με πολλή αγάπη για την ελληνική κουζίνα και τις αγνές σπιτικές γεύσεις, η Ελένη Καρασκου με την αδερφή της, Νίκη, ενώ πλέον το συνεχίζει μαζί με τα παιδιά της και τον ανιψιό της, Μελέτη Μανδινό, εξελίσσοντάς το.

Εδώ, στον κήπο του Kritsa ξεκίνησε τα μαθήματα μαγειρικής, απευθυνόμενη κυρίως σε ξένους, με σκοπό να τους μυήσει στην ελληνική κουζίνα. Στη συνέχεια, τα μαθήματα μεταφέρθηκαν στον χώρο της Φάρμας, ένα ζεστό και φιλόξενο περιβάλλον, με άνετη κουζίνα -τόσο στον εσωτερικό όσο και τον εξωτερικό του χώρο- και πραγματοποιούνται όλον τον χρόνο. Η φάρμα ήταν το όραμα των παιδιών της Ελένης, του Στέφανου και του Φίλιππου και πέρα από τα μαθήματα μαγειρικής, λειτουργεί και ως ξενοδοχείο -με ένα δωμάτιο προς το παρόν- είναι επισκέψιμη το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου ενώ αποτελεί και τον χώρο που φιλοξενεί το Pilion Gastronomy Festival. Παράλληλα, τροφοδοτεί με φρέσκα υλικά σε έναν βαθμό το εστιατόριο και το Agora Deli στην Πορταριά, αλλά και το Αερικό στον δρόμο προς Μακρυνίτσα. Όλα τα παραπάνω έχουν δημιουργηθεί από την οικογένεια και τα τρέχουν όλοι μαζί, με μεράκι, αγάπη για τον τόπο τους, για τη φύση αλλά και για τις αγνές πρώτες ύλες της περιοχής τους.

Μαθήματα μαγειρικής: Η χορτόπιτα με τα υλικά της Φάρμα Καρασκου

Εδώ το farm to table πραγματοποιείται σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό. Για να φτιάξουμε την πίτα, κόψαμε χορταρικά και μυρωδικά από τον κήπο, μαζί με τον Φίλιππο -ό,τι υπάρχει αυτήν την εποχή- και με τη βοήθεια του Μελέτη, αλλά και των κοριτσιών στην κουζίνα, ανοίξαμε τα φύλλα, κόψαμε τα λαχανικά για τη γέμιση και φτιάξαμε την πίτα.

Τα υλικά από τη φάρμα στο πιάτο

Η διαδικασία της ετοιμασίας της πίτας ξεκινά από μια περιήγηση στην φάρμα. Τα παιδιά σας ξεναγούν στον κήπο, ενώ μπορείτε να δείτε και τα ζωάκια, τα ελαφάκια, τις χήνες -που κάνουν πολύ θόρυβο (μην πάτε πολύ κοντά τους γιατί δαγκώνουν)- τις κοτούλες… Θα έχετε στα χέρια σας ένα καλαθάκι και ο Φίλιππος θα σας δείξει πώς να κόψετε τα λαχανικά, ώστε να μην ξεριζώσετε όλο το φυτό. Αν έχει βρέξει ή έχει υγρασία, προσέξτε μη γεμίσουν λάσπη τα παπούτσια σας!

Για την πίτα κόψαμε μεταξύ άλλων, πράσο, φρέσκο κρεμμυδάκι, δυόσμο και σέσκουλα από τη φάρμα. Ο Στέφανος είχε κόψει για εμάς ξινολάχανα, αλλά και μερικές κορφές από τις ντοματιές που είναι τρυφερές. Φυσικά, χρησιμοποιήσαν αυγουλάκια από τις κότες τους για να δέσει η γέμιση. Πέρα από τα υλικά της φάρμας, στην πίτα μπήκαν και κάποια επιπλέον υλικά, όπως το ελαιόλαδο, το αλεύρι και η φέτα, όλα από ντόπιους παραγωγούς, με όσο το δυνατόν λιγότερα τροφοχιλιόμετρα.

Τα tips για το σωστό φύλλο

Όλοι θα θέλαμε να έχουμε στο σπίτι μας μια τόσο μεγάλη κουζίνα, ώστε να μπορούμε να ανοίξουμε φύλλο με τόση άνεση και ευκολία. Τι μυστικά μοιράστηκε μαζί μας ο Μελέτης αλλά και τα κορίτσια που μας βοήθησαν; 3 σημαντικά tips που κάποιοι γνωρίζετε αλλά δεν είναι για όλους δεδομένα.

Κορν φλάουρ μαζί με το αλεύρι
Όσοι έχετε ανοίξει πολλές φορές φύλλο, έχετε ανακαλύψει αυτό το μυστικό από τις μαμάδες και τις γιαγιάδες σας. Το κορν φλάουρ βοηθά το φύλλο να ανοίξει πιο εύκολα και να μη σκίζεται κιόλας.

Πώς βγαίνει στρογγυλό το φύλλο;
Μας έδειξαν τον τρόπο ώστε να φτιάχνουμε ένα σωστό στρογγυλό σχήμα στο φύλλο, τυλίγοντας το στον πλάστη και κάνοντας πλευρικές κινήσεις με τα χέρια μας κατά μήκος του πλάστη. Αυτή η κίνηση επαναλαμβάνεται κυκλικά, μέχρι να έχουμε το επιθυμητό σχήμα στο φύλλο μας. Αν έχετε ανοίξει φύλλο, αλλά σας έβγαινε πάντα το σχήμα του κάπως οβάλ, τότε αυτό είναι το μυστικό.

Πολύ ελαιόλαδο
Για να βγει τραγανό το φύλλο, δεν τσιγκουνεύονται καθόπλου το ελαιόλαδο εδώ στη Φάρμα. Όπως μας είπε ο Μελέτης, σε κάθε πίτα χαλάνε περίπου 1 λίτρο!

Για τη γέμιση

Για τη γέμιση χρησιμοποιήσαμε πολλά λαχανικά ώστε να βγάλουν όλη τη νοστιμιά τους στην πίτα. Πέρα από τα χορταρικά, για πιο έξτρα γεύση ψιλοκόβουν και άλλα λαχανικά, ό,τι βρουν από άλλους ντόπιους συνεργαζόμενους παραγωγούς, όπως κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης, ή κολοκυθάκι. Στα μυρωδικά, δεν λείπει ο δυόσμος από τη φάρμα που δίνει πολύ άρωμα στην πίτα και αναδεικνύει ακόμη περισσότερο τη γεύση της.

Αφού ψιλοκόψαμε όλα τα λαχανικά και τα μυρωδικά, στο τέλος ρίξαμε φέτα και αυγό, προτού ανακατέψουμε όλο το μείγμα.

Τραχανάς για να τραβήξει τα υγρά
Για να τραβήξει τα πολλά υγρά, προσθέτουμε μάζι με τη φέτα -και προτού ρίξουμε το αυγό- στο μείγμα λίγο χειροποίητο τραχανά. Τον φτιάχνει ο Στέφανος Καρασκος, με πρόβειο γάλα και δίνει και μια έξτρα νοστιμιά στην πίτα.

 

 

Το ψήσιμο και το σερβίρισμα

Στη συνέχεια, ο Φίλιππος πήρε το ταψί, το μετέφερε στην κουζίνα για να ψηθεί. Υπάρχει στον χώρο και ξυλόφουρνος αλλά την πίτα την ψήσαμε στον κανονικό φούρνο, ώστε να μπορέσουμε να απολαύσουμε πιο γρήγορα τους καρπούς των προσπαθειών μας.

Η πίτα έφτασε στον χώρο μοσχομυριστή! Δύσκολο να μην τη δοκιμάσεις ζεστή!  Ο Φίλιππος ανέλαβε και το σερβίρισμα. Φάγαμε την πίτα, πίνοντας σπιτικό λικέρ βύσσινο που φτιάχνει εκείνος στην καλαίσθητη και φιλόξενη τραπεζαρία της φάρμας, δίπλα στο τζάκι.