Μπακαλιάρος, ροφός, ξιφίας, φαγκρί και χταπόδι μελώνουν άψογα στο ίδιο σκεύος με εποχικά λαχανικά και φρέσκα μυρωδικά.

Φαγκρί με μπάμιες
1 Ώρα | Εύκολο | Για 4 άτομα

Υλικά
2 κιλά φαγκρί, σε φέτες
150 ml ε.π. ελαιόλαδο
2 μέτρια κρεμμύδια, σε φέτες
2 σκελίδες σκόρδο, σε φέτες
1 καρότο, σε ροδέλες
1 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
1 κιλό μπάμιες καθαρισμένες
1 ντομάτα αποφλοιωμένη, ξεσποριασμένη, ψιλοκομμένη
2 φύλλα δάφνης
λίγο κύμινο
1 κουτ. γλυκού ξίδι από κόκκινο κρασί
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο για το σερβίρισμα
ανθό αλατιού, μαύρο πιπέρι

Διαδικασία
Σε μια κατσαρόλα που μπαίνει και στον φούρνο ζεσταίνουμε καλά το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 1′. Κατόπιν προσθέτουμε το καρότο και τον πελτέ. Ρίχνουμε τις μπάμιες και ανακατεύουμε προσεκτικά να γυαλίσουν. Προσθέτουμε τη φρέσκια ντομάτα, τη δάφνη. το κύμινο, το ξίδι και αλατοπιπερώνουμε.

Ρίχνουμε ένα ποτήρι νερό να καλυφθούν οι μπάμιες και αφήνουμε το φαγητό να πάρει μία βράση. Κατόπιν τοποθετούμε το φαγκρί πάνω στις μπάμιες, σκεπάζουμε με βρεγμένη λαδόκολλα και το καπάκι. Βάζουμε την κατσαρόλα στον φούρνο και ψήνουμε για 35-40′. Όταν το φαγητό είναι έτοιμο, πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και σερβίρουμε.

Χταπόδι με κριθαράκι γιουβέτσι
1 Ώρα και 30′ | Εύκολο | Για 4 άτομα

Υλικά
1 χταπόδι 2 κιλών περίπου
150 ml ε.π. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
500 γρ. κριθαράκι
3 ντομάτες αποφλοιωμένες,
ξεσποριασμένες, ψιλοκομμένες
1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
ανθό αλατιού, μαύρο πιπέρι

Διαδικασία
Σε μια κατσαρόλα με βαρύ μεταλλικό πάτο βάζουμε το χταπόδι και νερό, κλείνουμε με το καπάκι και, μόλις πάρει βράση, βράζουμε για 20-25′. Μόλις κρυώσει και μπορούμε να το διαχειριστούμε, το κόβουμε σε κομμάτια των 2 εκ. περίπου. Κρατάμε το νερό όπου έβρασε. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα που μπαίνει και στον φούρνο σοτάρουμε σε ελαιόλαδο το κρεμμύδι, το σκόρδο και προσθέτουμε το κριθαράκι και το χταπόδι.

Ανακατεύουμε και προσθέτουμε τις ντομάτες. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε την πάπρικα. Ρίχνουμε νερό από αυτό όπου έβρασε το χταπόδι, τρεις φορές περισσότερο σε όγκο από το κριθαράκι, δηλαδή 1,5 λίτρο. Αφήνουμε να πάρει μία βράση, καλύπτουμε με βρεγμένη λαδόκολλα και το καπάκι και μετά τοποθετούμε την κατσαρόλα στον φούρνο για 20-25′. Σερβίρουμε σε ζεστά πιάτα.

Μπακαλιάρος με πατάτες
1 Ώρα και 15′ | Εύκολο | Για 4 άτομα

Υλικά
2 κιλά φρέσκο μπακαλιάρο, σε φέτες
150 ml ε.π. ελαιόλαδο
2 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο, σε φέτες
1 κιλό πατάτες baby
1 μικρή σελινόριζα, κομμένη κυδωνάτη
2 φύλλα δάφνης
1 κλωνάρι δενδρολίβανο φρέσκο
1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
2-3 λεμόνια, τον χυμό
ανθό αλατιού, λευκό πιπέρι

Διαδικασία
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε καλά το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τις πατάτες και τη σελινόριζα, τη δάφνη και το δενδρολίβανο και τα αχνίζουμε να γυαλίσουν για 2-3′. Κατόπιν προσθέτουμε τόσο καυτό νερό όσο να καλυφθεί το φαγητό. Κλείνουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για 10′.

Προσθέτουμε πάνω από τα λαχανικά τις φέτες του μπακαλιάρου και αλατοπιπερώνουμε. Καλύπτουμε με λαδόκολλα και καπάκι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε χαμηλή φωτιά για 35-40′. Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού ανακινώντας την κατσαρόλα ώστε να πάει παντού. Τέλος προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρουμε σε ζεστά πιάτα.

Ξιφίας με φασολάκια
1 Ώρα και 20′ | Εύκολο | Για 4 άτομα

Υλικά
1 κιλό ξιφία, σε φέτες
120 ml ε.π. ελαιόλαδο
1 μέτριο κρεμμύδι, σε φέτες
1 σκελίδα σκόρδο, σε φέτες
1 κιλό φασολάκια φρέσκα καθαρισμένα
2 μέτριες πατάτες, κομμένες στα 4
2 ντομάτες, αποφλοιωμένες, ξεσποριασμένες, ψιλοκομμένες
1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
2 φύλλα δάφνης
ανθό αλατιού, μαύρο πιπέρι

Διαδικασία
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα που μπαίνει και στον φούρνο, προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα φασολάκια, τις πατάτες και τα αχνίζουμε για 2΄-3΄ να γυαλίσουν. Κατόπιν προσθέτουμε την ντομάτα, αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε τον μαϊντανό και τη δάφνη. Προσθέτουμε λίγο νερό μέχρι να καλυφθεί το φαγητό, σκεπάζουμε με λαδόκολλα και με το καπάκι. Αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για 3′.

Κατόπιν αφαιρούμε το καπάκι και προσθέτουμε τον ξιφία από πάνω. Καλύπτουμε ξανά με λαδόκολλα και καπάκι και βάζουμε την κατσαρόλα στον φούρνο για 20-25′. Βγάζουμε την κατσαρόλα από τον φούρνο και ελέγχουμε το φαγητό – πρέπει να έχει μείνει με το λάδι του. Σερβίρουμε αμέσως σε ζεστά πιάτα.

Ροφός με κολοκυθάκια
1 Ώρα και 10′ | Εύκολο | Για 4 άτομα

Υλικά
1 κιλό ροφό, σε φέτες
120 ml ε.π. ελαιόλαδο
2 μέτρια κρεμμύδια, σε φέτες
2 σκελίδες σκόρδο, σε φέτες
1 κιλό μικρά κολοκυθάκια
2-3 λεμόνια, τον χυμό
1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
ανθό αλατιού, λευκό πιπέρι

Διαδικασία
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα αχνίζουμε για 2-3′ να γυαλίσουν. Κατόπιν προσθέτουμε τον ροφό και βάζουμε τόσο νερό όσο να σκεπάσει το ψάρι. Δυναμώνουμε τη φωτιά και μόλις πάρει βράση το φαγητό, ξαφρίζουμε με επιμέλεια, προσθέτουμε τα κολοκυθάκια και αλατοπιπερώνουμε.

Αφήνουμε το φαγητό να βράσει σε χαμηλωμένη φωτιά για 35-40′. Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού ανακινώντας την κατσαρόλα ώστε να πάει παντού. Τέλος προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρουμε σε ζεστά πιάτα.

Styling: Τζαννής Σιφναίος – Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης – Φωτογραφίες: Studio LM