Είτε φτιάχνουν ζυμαρικά, είτε κρασί είτε απλά απολαμβάνουν τη ζωή, οι Ιταλοί φαίνεται ότι τα έχουν σκεφτεί όλα. Χρειάστηκαν, βέβαια, χρόνια για να φτάσουν στο σημείο που είναι σήμερα αλλά ο τρόπος που βάζουν το φαγητό πάνω από όλα είναι πλέον αξιοζήλευτος από όλους.

Γιατί το φαγητό και το κρασί δεν είναι διασκέδαση για τους Ιταλούς, είναι ο τρόπος που ζουν. Από τον πρώτο εσπρέσο στο τελευταίο digestive, η καθημερινότητά τους ακολουθεί μια σειρά από κανόνες για το πότε, το πώς και με ποιο τρόπο απολαμβάνουν το φαγητό.

1. Μόνο φρέσκα
Οι υπαίθριες αγορές είναι ο χώρος που «ζουν» οι Ιταλοί. Γιατί μόνο ένας παραγωγός ξέρει πότε είναι φρέσκο ένα προϊόν. Εννοείται ότι υπάρχουν σούπερ μάρκετ, αλλά όταν θέλουν τις καλύτερες ντομάτες, τα πιο εκλεκτά τυριά και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο πηγαίνουν πάντα στην πηγή.

2. Κάθε πράγμα στον καιρό του
Αν και πολλά φρούτα και λαχανικά θα τα βρει κανείς όλη τη χρονιά (καρότα και λεμόνια για παράδειγμα), οι σοδειές ακολουθούν κυρίως τις εποχές. Υπάρχουν καλοί μήνες για κάποια φρούτα και λιγότεροι καλοί για άλλα. Θέλετε τις καλύτερες ντομάτες; Από τον Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο θα βρει κανείς τις πιο νόστιμες. Το πρώτο ελαιόλαδο; Στα τέλη φθινοπώρου. Και εδώ πρόκειται για μια σχέση εμπιστοσύνης αφού τόσο οι καταναλωτές όσο και οι παραγωγοί ξέρουν τη σωστή στιγμή και επιλέγουν μόνο προϊόντα στον καιρό τους.

3. Υπέρ πάντων ο καφές
Οι Ιταλοί δεν είναι φανατικοί του μεγάλου πρωινού. Για την ακρίβεια, η πρωινή συνήθεια τους είναι να μπουν σε ένα καφέ, να παραγγείλουν ένα εσπρέσο και ένα κρουασάν. Αν βρεθείτε στην Ιταλία προσέξτε πολύ τι παραγγέλνετε. Αν πείτε απλά caffè, θα σας δώσουν έναν μονό εσπρέσο. Αν θέλετε έναν latte θα πρέπει να το διευκρινίσετε ως caffè latte γιατί αν πείτε σκέτο latte, θα σας φέρουν ζεστό γάλα!

4. Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο μόνο
Στην Ιταλία μαγειρεύουν με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Πολλές φορές αντικαθιστώντας και το βούτυρο. Αυτός είναι ο κανόνας όχι μόνο γιατί τιμούν την παραγωγή του τόπου τους αλλά γιατί πιστεύουν ότι τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί μαζί του. Και εμείς το ξέρουμε σίγουρα καλύτερα από όλους.

5. Κάθε γεύμα έχει τη σειρά του -και τα ζυμαρικά δεν είναι κυρίως πιάτο
Ένα τυπικό μεσημεριανό αποτελείται από primo, πρώτο πιάτο που είναι κυρίως ζυμαρικά, secondo, δεύτερο πιάτο, κάτι με πρωτεΐνες, και contorno, συνοδευτικό, που είναι ένα λαχανικό ή σαλάτα. Στο βραδινό περιλαμβάνεται πρώτα τo antipasto που αποτελείται από αλλαντικά, ελιές, αγκινάρες και στη συνέχεια, έρχεται το ζυμαρικό (primo), η πρωτεΐνη (secondo), το συνοδευτικό (contorno) και το γλυκό (dolce). Πεινάσατε ήδη;

6. Το κρασί ταιριάζει με το φαγητό
Η κουλτούρα του κρασιού είναι εξίσου σημαντική στην Ιταλία με την κουλτούρα του φαγητού. Αλληλοσυμπληρώνονται αναδεικνύοντας το ένα το άλλο. Είναι φτιαγμένα το ένα για το άλλο όπως θα έλεγε και με ρομαντικό τρόπο ένας Ιταλός.

7. Oλα γύρω από το φαγητό
Όλη η καθημερινότητα των Ιταλών συνδέεται με το φαγητό. Μετά το μεσημεριανό, έρχεται το απογευματινό σνακ -merenda το λένε- με ουρές για ένα τζελάτο έξω από τις τζελατερίες στις 4 το απόγευμα. Ακολουθεί το aperitivo, μια γρήγορη βόλτα σε ένα μπαρ μετά τη δουλειά για ένα κοκτέιλ Aperol Spritz ή ένα Negroni συνοδεία αλμυρών σνακ και βέβαια, τα digestivi, τα χωνευτικά ποτά μετά το δείπνο, όπως τα amaro και η γκράπα για έναν καλύτερο ύπνο.

8. Το πρωτόκολλο του ψωμιού
Το ψωμί για τους Ιταλούς προορίζεται για τη σάλτσα. Να τη «σπρώχνουν» ή να «σκουπίζουν» το πιάτο -μια προσφιλή συνήθεια και σε μας και όχι για να συνοδεύουν το κρέας ή το ψάρι.

9. Το κρασί του μαγαζιού είναι συχνά πολύ καλό
Μπορεί κάποιοι από εμάς να το σνομπάρουμε, αλλά οι Ιταλοί το εκτιμούν βαθύτατα. Το vino della casa είναι πολύ οικονομικό και πολλές φορές με εξαιρετική σχέση ποιότητας – τιμής.

10. Το φαγητό είναι (για την) οικογένεια
Οι Ιταλοί κρατούν ακόμα την παλιά καλή παράδοση του κυριακάτικου οικογενειακού τραπεζιού όπου μαζεύονται όλοι -όταν λέμε όλοι, εννοούμε ότι συναντώνται τρεις γενιές-, μιλούν, γελούν, απολαμβάνουν και ενίοτε τσακώνονται. Αλλά αυτή είναι ζωή. Καλό φαγητό, καλό κρασί, καλοί άνθρωποι. Κανόνες που αξίζει να ακολουθήσει κανείς. La vita è bella, δεν συμφωνείτε κι εσείς;

Δείτε επίσης:

Ιστορία της γεύσης: Πίτσα από την αρχαιότητα μέχρι τη Νάπολη του 18ου αιώνα 

Aperitivo: Mια ιταλική παράδοση εμπνευσμένη από την αρχαία Ελλάδα

Τρώμε (και πίνουμε) ιταλικά: Η Ιταλία στο πιάτο (και το ποτήρι)

Το άρθρο της εβδομάδας