Κρουασάν με κρέμα αμυγδάλου ή αλλιώς croissant aux amandes (προφέρεται κρουασάν οζ αμάντ): είναι το ιδανικό πρωινό για να ξεκινήσει η μέρα σας με τον πιο γλυκό τρόπο. Συνοδεύουν τέλεια τον καφέ και για να μπορέσετε να τα απολαύσετε ζεστά, μπορείτε να έχετε φτιάξει τα κρουασάν από το προηγούμενο βράδυ και να προσθέσετε τη γέμιση το πρωί.

Είναι σίγουρα πιο εύκολο να βρείτε κρουασάν βουτύρου έτοιμα και να τα γεμίσετε καθώς η παρασκευή του κρουασάν είναι μια χρονοβόρα διαδικασία. Ωστόσο, αν έχετε τον χρόνο, μπορείτε να πειραματιστείτε. Εμείς εδώ θα σας δώσουμε όλη τη συνταγή, αλλά αν θέλετε να αγοράσετε καλό κρουασάν βουτύρου απ’ έξω, σας έχουμε και τη λίστα με τα πιο βουτυράτα κρουασάν της Αθήνας.

Δείτε παρακάτω τη διαδικασία:

Υλικά για περίπου 15 κρουασάν

Χρόνος προετοιμασίας: 2 ώρες
Χρόνος ψησίματος:15 λεπτά
Χρόνος ανάπαυσης/αναμονής: 2 ώρες

270 γρ. αλεύρι
10 γρ. μαγιά νωπή
50-100ml ζεστό γάλα
1 μεγάλο αυγό
115 γρ. βούτυρο, συν 1 κουταλιά βούτυρο για το ταψί
30 γρ. ζάχαρη άχνη
1 πρέζα ψιλό αλάτι

Για την επικάλυψη:
100 γρ. πούδρα αμυγδάλου
40 γρ. ζάχαρη άχνη
2 ασπράδια αυγών

Για το γλάσο
50 γρ. ζάχαρη άχνη
3 έως 4 κουταλάκια του γλυκού νερό

Για το γαρνίρισμα
100 γρ. φιλέ αμυγδάλου

Διαδικασία

Ετοιμάζουμε τη ζύμη για το κρουασάν:

Σε ένα ζεστό μπολ, θρυμματίζουμε τη νωπή μαγιά με ένα πιρούνι, προσθέτουμε τη ζάχαρη και την ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν, ενώ ρίχνουμε στη συνέχεια 3 κουτ. σούπας ζεστό -όχι βραστό- γάλα (το έχουμε ζεστάνει σε ένα κατσαρολάκι και το έχουμε βγάλει από τη φωτιά, προτού ξεκινήσει να κοχλάζει).

Σε ένα άλλο μπολ ρίχνουμε 250 γραμμάρια αλεύρι και το αλάτι. Σχηματίζουμε μια τρύπα στο κέντρο του αλευριού και εκεί ρίχνουμε τη μαγιά, μαζί με 3 κουταλιές της σούπας αλεύρι.

Σκεπάζουμε το μπολ και το φυλάσσουμε σε ένα ζεστό μέρος (πχ μέσα στον φούρνο, που είναι κλειστός βέβαια)

Στη συνέχεια χτυπάμε καλά το αυγό σε ένα άλλο μπολ και έπειτα ρίχνουμε μέσα 50 γρ ζεστό λιωμένο βούτυρο και 2 κουτ. σούπας ζεστό γάλα.

Βγάζουμε το μπολ με το αλεύρι και τη μαγιά από τον φούρνο και αδειάζουμε μέσα το άλλο μείγμα με το αυγό και το βούτυρο.

Ανακατεύουμε καλά το μείγμα. Η ζύμη πρέπει να ναι λεία και ελαστική. Αν είναι ξηρή, τότε ενδέχεται να χρειάζεται λίγο ακόμη γάλα, αν είναι πολύ ρευστή από την άλλη, προσθέτουμε λίγο αλεύρι.

Ζυμώνουμε καλά μέχρι να μην κολλάει πλέον στα δάχτυλά μας. Στη συνέχεια, φέρνουμε τη ζύμη στο κέντρο του μπολ, σκεπάζουμε και αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 1-2 ώρες.

Προτού ανοίξουμε τη ζύμη, παίρνουμε το υπόλοιπο βούτυρο (55 γρ.), το ανοίγουμε με τον πλάστη, σε σχήμα ορθογωνίου, στη συνέχεια το καλύπτουμε με μια λαδόκολλα και το ανοίγουμε καλά καλά. Το βάζουμε για λίγο στο ψυγείο.

Βγάζουμε τη ζύμη και την ανοίγουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια, σε ορθογώνιο σχήμα. Με τη μακριά του πλευρά να κοιτά προς το μέρος μας. Στη συνέχεια, τοποθετούμε το βούτυρο σε σχήμα ορθογωνίου πάνω στη ζύμη (καλύπτει περίπου το 3 της) και διπλώνουμε στα 3 τη ζύμη, έτσι ώστε να καλύψει το βούτυρο.

Τη διπλώνουμε στα 3 και την καλύπτουμε με μια μεμβράνη. Τη βάζουμε στο ψυγείο για 15΄. Την ξανανοίγουμε και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για 1-2 φορές ακόμη, ανάλογα με τον χρόνο που έχουμε στη διάθεσή μας.

Για πιο αφράτα κρουασάν βουτύρου, αφήνουμε τη διπλωμένη ζύμη για 1 νύχτα στο ψυγείο σκεπασμένη με μεμβράνη.

Όταν βρισκόμαστε στην τελική ευθεία, ετοιμάζουμε τη γέμιση, αναμειγνύοντας σε ένα μπολ την πούδρα αμυγδάλου με τη ζάχαρη και τα ασπράδια αυγών (που δεν τα έχετε χτυπήσει ξεχωριστά ώστε να γίνουν μαρέγκα)

Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο ένα τέταρτο πριν ξεκινήσουμε την τελική μας διαδικασία και την τοποθετούμε πάνω σε μια αλευρωμένη επιφάνεια.

Το γέμισμα
Κόβουμε τετράγωνα περίπου 11 εκ. Από τη ζύμη, τα καλύπτουμε με μια στρώση γέμισης μέχρι 1 εκ. Από τις άκρες και ρολάρουμε τη ζύμη, ξεκινώντας από μια από τις γωνίες του τετραγώνου, τοποθετώντας την στην απέναντι πλευρά σχηματίζοντας ουσιαστικά ένα τρίγωνο.
Σφραγίζουμε τις άκρες των κρουασάν και τις λυγίζουμε ελαφρώς.

Τοποθετούμε τα κρουασάν σε ένα βουτυρωμένο ταψί, τα σκεπάζουμε με ένα πανί και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 1 ώρα σε ζεστό μέρος.

Μόλις βγουν από το φούρνο, αλείψτε τα κρουασάν με το γλάσο και αφήστε τα να κρυώσουν πριν τα σερβίρετε.

Γλάσο :
Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε την κοσκινισμένη ζάχαρη άχνη με το νερό μέχρι να έχουμε μια παχύρρευστη και λεία πάστα. Περνάμε το γλάσο πάνω στα ζεστά κρουασάν και στη συνέχεια τα πασπαλίζουμε με φιλέ αμυγδάλου.

Στη συνέχεια τα ψήνουμε σε χαμηλή φωτιά (150) για 15 λεπτά.