Η μεγάλη δημοτικότητα που έχει γνωρίσει τα τελευταία χρόνια η ασιατική κουζίνα σε όλο τον κόσμο, μας έχει φέρει πιο κοντά σε γεύσεις και υλικά που παλιότερα αγνοούσαμε την ύπαρξή τους.

Πλέον, με πιο διευρυμένους γαστρονομικούς ορίζοντες, είμαστε έτοιμοι να δοκιμάσουμε όλα αυτά που κάνουν ξεχωριστές τις μαγειρικές όλου του κόσμου, όπως είναι το shiso, το άγνωστο μέχρι πρόσφατα, αρωματικό βότανο που ανήκει στην οικογένεια της μέντας, όμως διαφέρει σε γεύση.

Από πού ξεφύτρωσε;

Το shiso εμφανίζεται ως αυτοφυές στην Κίνα και την Ινδία και γενικά είναι ένα ευέλικτο υλικό για τη μαγειρική. Στους ασιατικούς πολιτισμούς είναι πολύ δημοφιλές και όχι μόνο για τις γαστρονομικές του δυνατότητες.

Παραδοσιακά, θεωρείται ένα φυτό με εξαιρετική θεραπευτική δράση. Το τσάι από φύλλα shiso έχει αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές ιδιότητες και καταπολεμά τις αλλεργίες, ενώ τα τα διάφορα άλλα σκευάσματα από τα φύλλα ή τους σπόρους του βοηθά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του άσθματος, της αρθρίτιδας και του εκζέματος.

Πιάτα με shiso

Τα ζωηρόχρωμα φυλλαράκια του, δίνουν μια δροσερή πινελιά σε πιάτα της ιαπωνικής κουζίνας με ψάρι, ρύζι, τεμπούρα, σούπα, λαχανικά, σαλάτες και φυσικά με σούσι. Επιπλέον συνδυάζεται καλά με wasabi και shoyu.

Το πράσινο shiso προστίθεται σε σούπες ή σαλάτες, χρησιμοποιείται ως γαρνιτούρα ή ως αρωματικό για το ρύζι, ταιριάζει με ραπανάκια, κρέας, κοτόπουλο και ψάρι. Το κόκκινο shiso περιλαμβάνεται συχνά στα μείγματα σαλάτας, το τουρσί και χρησιμοποιείται για τον φυσικό χρωματισμό των τροφίμων. Ειδικότερα στο σούσι, συνδυάζεται καλά με λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός και ο τόνος και το απολαμβάνουμε τυλιγμένο γύρω από ένα κομμάτι σασίμι και σε σάλτσα σόγιας.

Το shiso συμπληρώνει επίσης λαχανικά και φρούτα. Τα φύλλα αναμειγνύονται συχνά με σαλάτες για να προσθέσουν μια φρέσκια, εσπεριδοειδή γεύση.

Πού θα το βρούμε

Μπορούμε να το βρούμε σε καταστήματα με ασιατικά τρόφιμα είτε φρέσκα, κατεψυγμένα ή αποξηραμένα και πρέπει να τα διατηρούμε στο ψυγείο. Το καθάρισμά τους είναι πολύ εύκολο και αν φτιάχνουμε το δικό μας σούσι, για όση ώρα ετοιμάζουμε το φαγητό μας τα έχουμε καλυμμένα με ένα υγρό πανί ή χαρτοπετσέτα.

Το φρέσκο shiso μπορεί να διαρκέσει μερικές ημέρες, ωστόσο το καλύτερο είναι να καταναλωθεί άμεσα. Το αποξηραμένο shiso να διατηρείται ακριβώς όπως και τα άλλα αποξηραμένα βότανα, δηλαδή σε αεροστεγές δοχείο που φυλάσσουμε σε δροσερό, σκοτεινό μέρος, ενώ το και το κατεψυγμένο πρέπει να διατηρείται πλήρως παγωμένο μέχρι τη χρήση.

Και μιας και το ασιατικό αυτό βότανο είναι συγγενής της μέντας, διαβάστε για το επικό παγωτό μέντας που είναι το must του καλοκαιριού.