Μαγειρεύουμε το αγαπημένο καλοκαιρινό λαχανικό σε πρωτότυπες συνταγές από διάφορες γωνιές του κόσμου, η καθεμία με τη δική της ιδιαίτερη νοστιμιά.

Η λιβανέζικη εκδοχή

Στη Μέση Ανατολή την προτιμούν ψημένη στο γκριλ μέχρι να μαυρίσει η φλούδα της και να αποκτήσει τη χαρακτηριστική καπνιστή γεύση. Σερβίρεται με σος από ταχίνι και λεμόνι. Την αγαπούν και τηγανητή, παρέα με ρεβίθια, ντομάτα και μπαχαρικά. Τι κάνουν τα μελιτζανάκια; Τουρσί, γεμιστά με καρύδια, σκόρδο και μπαχαρικά. Εδώ την ψήνουμε με κρεμμύδι, καρύδια, κόλιανδρο, σταφίδα και αρωματικά μπαχαρικά.

Ψητές με καρύδια και μπαχαρικά
50 Λεπτά| Εύκολο | Για 4 άτομα

Διαδικασία
Κόψτε 1-2 μακριές μελιτζάνες φλάσκες κατά μήκος, χαράξτε τη σάρκα τους και αλείψτε τες με ε.π. ελαιόλαδο. Πασπαλίστε με αλάτι και ψήστε τες σε προθερμασμένο φούρνο στους 200° C για 40′ ή μέχρι να μαλακώσουν καλά. Στο μεταξύ σε ένα τηγάνι και σε λίγο ε.π. ελαιόλαδο, σοτάρετε λίγο κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1-2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο, λίγη μαύρη σταφίδα και κανέλα, κύμινο και κόλιανδρο σε σκόνη.

Μόλις μαλακώσει το κρεμμύδι ανακατέψτε μέσα λίγα καρύδια ψιλοκομμένα και αρκετό κόλιανδρο φρέσκο ψιλοκομμένο. Σερβίρετε τις μελιτζάνες με το μείγμα των καρυδιών και του κρεμμυδιού, επιπλέον φρέσκο κόλιανδρο, γιαούρτι, φέτες λεμονιού και αραβικές πίτες.

Α λα ιταλικά

Στη γείτονα χώρα η μελιτζάνα σερβίρεται με εξαιρετικά υλικά συνοδείας. Από τις αγαπημένες τους συνταγές: αφού ψηθεί στη σχάρα σε χοντρές φέτες την περιχύνουν με ε.π. ελαιόλαδο, και προσθέτουν δυόσμο, σκόρδο και πιπεριά τσίλι, όλα ψιλοκομμένα, μαζί με κολοκυθάκια και πιπεριές.

Σαλάτα με δυόσμο και λεμόνι
40 Λεπτά| Εύκολο | Για 2 άτομα

Διαδικασία
Κόψτε 1-2 μελιτζάνες τσακώνικες ή αργείτικες κατά μήκος και κατόπιν σε μισοφέγγαρα. Απλώστε τες σε ένα ταψάκι και αλείψτε τες με ελάχιστο ε.π. ελαιόλαδο και μπόλικο αλάτι. Ψήστε τες για 20-30′ στους 200° C ή μέχρι να μαλακώσουν καλά. Σε ένα μπολ ανακατέψτε τες με λίγο ξύσμα και χυμό λεμονιού, φύλλα δυόσμου ή μέντας ψιλοκομμένα, επιπλέον ε.π. ελαιόλαδο, κρεμμυδάκια φρέσκα σε ροδέλες, λίγο κουκουνάρι ελαφρά καβουρδισμένο και επιπλέον αλάτι αν χρειαστεί. Σερβίρετε τη σαλάτα σε πιατέλα με βουβαλίσια μοτσαρέλα σε κομμάτια.

Από την Ιαπωνία με αγάπη

Οι Ιάπωνες λατρεύουν να τηγανίζουν λεπτοκομμένο και παναρισμένο κοτόπουλο που συνοδεύουν με ρύζι, πίκλες και δική τους σάλτσα κάρυ. Εδώ ετοιμάζουμε αρχικά την ιαπωνική σάλτσα κάρυ (yasai katsu curry). Μαζί της όμως θα συνοδεύσουμε παναρισμένες φέτες μελιτζάνας αντί για κρέας, σε μια vegetarian εκδοχή.

Μελιτζάνα katsu curry
30 Λεπτά| Εύκολο | Για 6 άτομα

Διαδικασία
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι λιώστε λίγο βούτυρο και σοτάρετε την ίδια ποσότητα κρεμμυδιού και μήλου μαζί με λίγο σκόρδο, όλα ψιλοκομμένα. Ρίξτε μέσα λίγο πελτέ ντομάτας και την ίδια ποσότητα κουρκουμά σε σκόνη, μπόλικο κάρυ μέτρια καυτερό και 1 μπανάνα πολύ ψιλοκομμένη.

Σε ένα μικρό κατσαρολάκι διαλύστε λίγο κορνφλάουρ σε λίγο νερό και προσθέστε καυτό ζωμό λαχανικών μέχρι τη μέση του σκεύους. Ρίξτε το στο τηγάνι με το κρεμμύδι και μόλις πάρει βράση και συμπυκνωθεί, προσθέστε λίγη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι και χτυπήστε στο μπλέντερ να πάρετε μια λεία, σχετικά πυκνή σάλτσα.

Κόψτε 1-2 μεγάλες μελιτζάνες σε φέτες, περάστε τες από αλεύρι, μετά από αυγό και τέλος από φρυγανιά ή ιαπωνική γαλέτα (panko). Τηγανίστε τες σε μπόλικο καυτό σπορέλαιο μέχρι να χρυσίσουν, να γίνουν τραγανές εξωτερικά και μαλακές εσωτερικά. Σερβίρετε με ζεστή σάλτσα katsu που ετοιμάσατε, ρύζι βρασμένο, ψιλοκομμένο ραπανάκι, τζίντζερ τουρσί και πιπερίτσες τσίλι ψιλοκομμένες.

Tip
Μπορούμε να βρούμε panko και τζίντζερ τουρσί σε καταστήματα με ιαπωνικά ή έθνικ προϊόντα, όπως το Salamat, Κορινθίας 24, Αμπελόκηποι, 210 7796766.

Καν’ τη όπως οι Ισπανοί

Κάπου ανάμεσα σε παέγια και κρασί sherry, στην Ισπανία αγαπούν να φτιάχνουν και πιο απλά πιάτα, όπως berenjenas fritas, δηλαδή μελιτζάνες τηγανητές. Μόλις βγουν τραγανές και καυτές από το τηγάνι, τις περιχύνουν με θυμαρίσιο μέλι και τις πασπαλίζουν με λίγο θαλασσινό αλάτι!

Τηγανίτες με μέλι και τυρί μαντσέγκο
20 Λεπτά| Εύκολο | Για 2 άτομα

Διαδικασία
Φτιάξτε αυτό το μεζεδάκι πολύ εύκολα. Για το πανάρισμα, ανακατέψτε σε ένα πιάτο ίση ποσότητα από ψιλοκομμένα ψίχουλα ψωμιού φρέσκου με ψιλοτριμμένο ισπανικό τυρί μαντσέγκο ή άλλο ημίσκληρο πρόβειο τυρί και αλάτι. Κόψτε σε χοντρές φέτες 1-2 μελιτζάνες φλάσκες ή τσακώνικες, περάστε τες από 1 αυγό χτυπημένο και βουτήξτε τες στην πανάδα του τυριού. Τηγανίστε τες σε μπόλικο καυτό σπορέλαιο μέχρι να γίνουν τραγανές και να χρυσίσουν. Τις σερβίρετε ζεστές με μέλι θυμαρίσιο.

Τι ειναι το μαντσέγκο ΠΟΠ
Ημίσκληρο τυρί από πρόβειο γάλα από την περιοχή της Μάντσα (Ciudad Real), γνωστή και ως πατρίδα του Δον Κιχώτη. Εσωτερικά το τυρί είναι αχνό κίτρινο, με πολύ μικρές τρύπες, η γεύση του είναι βουτυράτη, με νότες ξύσματος εσπεριδοειδών και με επίγευση που όσο ωριμάζει το τυρί θυμίζει ξηρούς καρπούς.

Η φουρνιστή ιρλανδέζα

Η μελιτζάνα μαζί με τυρί τύπου γκούντα ψήνεται στον φούρνο μαζί με σπανάκι και καρύδια, ντοματίνια και κάππαρη σε πολλά ιρλανδικά εστιατόρια. Σερβίρεται απευθείας στο τραπέζι του μεζέ μέσα στο ταψί, συνοδεία μπίρας, φυσικά.

Ψητή με ντομάτα και κάππαρη
1 Ώρα | Εύκολο | Για 6 άτομα

Διαδικασία
Κόψτε σε λεπτές φέτες μελιτζάνες τσακώνικες ή φλάσκες κατά μήκος, αλείψτε τες με ε.π. ελαιόλαδο και ψήστε τες σε τηγάνι-γκριλιέρα μέχρι να μαλακώσουν και να μαυρίσουν, γυρίζοντάς τες ανά διαστήματα. Αναμείξτε χυμό ντομάτας με λίγη ζάχαρη, αρκετό μαϊντανό και δυόσμο ψιλοκομμένα. Στρώστε εναλλάξ σάλτσα και φέτες μελιτζάνας σε ένα μικρό πιρέξ, πασπαλίζοντας ανά στρώση με λίγη κάππαρη ξεπλυμένη και στραγγισμένη, τριμμένη Παρμεζάνα και μοτσαρέλα σε κομματάκια. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200° C για περίπου 40′ και σερβίρετε με τραγανό ψωμί.