Ζητήσαμε από 9 Έλληνες roasters να μας προτείνουν τους καφέδες που θα πάρουμε σπίτι μας για τις γιορτές και να τους απολαύσουμε είτε στο πρωινό ή στο brunch, είτε απολαμβάνοντας τους στο τελείωμα ενός εορταστικού γεύματος.

Anana

To coffee shop της Πραξιτέλους έχει δύο διαφορετικές προτάσεις για εμάς: έναν καφέ από την Κολομβία για φίλτρου και έναν από την Νικαράγουα για espresso. Ο πρώτος είναι ένας γλυκός καφές με νότες από δαμάσκηνο, φέρνει λίγο από τα χαρακτηριστικά του oolong τσαγιού και στην επίγευση του θα σας αφήσει γεύση από νεκταρίνι. Ο δεύτερος έχει ένα περίεργο και ιδιαίτερα όμορφο συνδυασμό από μάνγκο, μέλι και πραλίνα. Γλυκός και αυτός, ταιριάζει με το γάλα και αφήνει ένα μακρύ έντονο τελείωμα.

The Underdog Coffee Roasters

Έναν ευκολόπιοτο καφέ από την Κολομβία έχει για μας το The Underdog. Είναι καβουρδισμένο για φίλτρου και δίνει ένα πολύ ενδιαφέρον φλιτζάνι με γλυκά χαρακτηριστικά από μαύρη σταφίδα και σιρόπι σφενδάμου. Είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα και ωραία επιλογή για να κλείσετε το μεσημεριανό σας τραπέζι αλλά και να τον σερβίρετε σε κάποιο brunch. Επίσης, για αυτές τις μέρες έχουν ετοιμάσει χριστουγεννιάτικες κάψουλες που κλείνουν μέσα τους όλο το άρωμα των γιορτών και είναι μια εύκολη και πρακτική λύση.

Taf

Ο καφές φίλτρου που επέλεξε για μας η εταιρία taf είναι από τον Παναμά και έχει όμορφη, “δροσερή” οξύτητα. Το άρωμα όσο και η γεύση που κυριαρχεί στο φλιτζάνι είναι εκείνο του πορτοκαλιού και στο τέλος αφήνει μια απολαυστική γλυκιά επίγευση. Κλείνει όμορφα ένα γεύμα, αλλά μπορείτε να τον απολαύσετε και με τη συνοδεία ενός σοκολατένιου γιορτινού κορμού. Από την άλλη ο καφές για espresso είναι από την Κόστα Ρίκα, πιο “βουτυράτος” με έντονη την βανίλια και νότες από μπανάνα και kiwi. Πίνεται ευχάριστα και τις πρωινές ώρες αλλά και στο τέλος κάποιου γεύματος. Δεν θα σας τον προτείναμε να του προσθέσετε γάλα ούτε και ζάχαρη μιας και έχει γλυκά χαρακτηριστικά.

Kudu

Ένα καφέ λίτρου και έναν espresso μας προτείνουν από την εταιρία Kudu. Ο πρώτος είναι ένας ωραίος καφές από την Αιθιοπία με γεμάτο σώμα, έντονο άρωμα από λεμόνι και κεράσι, που χαρίζει γεύσεις από σοκολάτα, νεκταρίνι και γκρέιπφρουτ. Μπορείτε να τον σερβίρεται μετά από το εορταστικό σας γεύμα μαζί με ένα σοκολατένιο γλυκό. Ο δεύτερος που είναι για espresso έρχεται από την Γουατεμάλα και το κύριο χαρακτηριστικό του είναι το κακάο και το κόκκινο μήλο. Με τον συγκεκριμένο καφέ μπορείτε να ξεκινήσετε όμορφα τη μέρα σας ή να τον σερβίρετε στο τέλος ενός δείπνου.

Create Coffee Roasters

Με μια πρωτότυπη ονομασία η εν λόγω εταιρία μας συστήνει το χριστουγεννιάτικος της καφέ, τον Dear Santa, I can Explain. Προέρχεται από την Αιθιοπία κι έχει καβουρδιστεί τόσο για φίλτρου όσο και για espresso. Στο φλιτζάνι θα βρείτε νότες από γιασεμί που μπλέκονται με αρώματα βανίλιας και λάιμ, με μέτρια οξύτητα από εσπεριδοειδή (ξεχωρίζει το yusu). Επίσης, μας προτείνουν έναν ακόμα μόνο για φίλτρου από την Κολομβία με φρουτένιο χαρακτήρα με γλυκιά επίγευση. Ο συγκεκριμένος όσο μένει στο φλιτζάνι γίνεται ακόμα πιο ελκυστικός και ευχάριστος και ταιριάζει απόλυτα με βουτυρένια μπισκότα, αλλά και κάποιο κέικ. Τέλος, η ομάδα της Create μας έχει μια έξυπνη λύση για όσους ταξιδέψουμε τα Drip Bag filters για να μπορέσουμε να απολαύσουμε καφέ φίλτρου χωρίς εξοπλισμό.

Samba Coffee Roasters

Έναν ξεχωριστό καφέ από τη Ρουάντα έχει για εμάς η εταιρία Samba και μας τον προτείνει για φίλτρου. Το πρώτο που θα καταλάβετε μόλις τον δοκιμάσετε είναι οι έντονες νότες βερίκοκο και θα σας δώσει την εντύπωση ότι πίνετε μαύρο τσάι. Η ισορροπημένη οξύτητα του, τον κάνει ιδανικό για να συνοδέψετε σοκολατένια γλυκά, αλλά και τα τυπικά χριστουγεννιάτικα μελομακάρονα και κουραμπιέδες. Η δεύτερη επιλογή είναι για espresso, έρχεται από την Ουγκάντα, έχει πιο εξωτικό χαρακτήρα μιας και στο γευστικό του προφίλ θα βρείτε πολλά τροπικά φρούτα και κυρίως μάγνκο, ενώ στο τελειώματα του θα σας αφήσει την αίσθηση ότι έχετε δοκιμάσει κάποιο ρούμι. Τον συγκεκριμένο σας τον προτείνουμε για το τέλος ενός βραδινού γεύματος.

Very Coffee Beans

Για αυτές τις μέρες των γιορτών η εταιρία Very μας προτείνει ένα blend, το Holly Jolly από την Λατινική Αμερική και συγκεκριμένα από την Κολομβία και την Κόστα Ρίκα. Στο φλιτζάνι ξεχωρίζουμε ζεστά αρώματα κανέλας και γεύση από μήλο, καραμέλα και αποξηραμένα φρούτα. Ισορροπημένος, με επίγευση που διαρκεί, είναι καβουρδισμένος για espresso. Μπορείτε να τον συνδυάσετε με γάλα, φυτικό ή ζωικό, και να φτιάξετε έναν απολαυστικό cappuccino ή flat white.

Omsom

Ένα christmas blend με σοκολατένιο χαρακτήρα και έντονη γεύση από φουντούκια μας προτείνουν από το coffee shop Omsom στο Περιστέρι. Κάνει τόσο για espresso όσο και για φίλτρου. Ταιριάζει με το γάλα και συνοδεύει ιδανικά το εορταστικό σας brunch. Από την άλλη η επιλογή του καφέ από την Κολομβία για espresso έχει πιο φρουτώδη χαρακτηριστικά και συνδυάζει το γκρέιπφρουτ, με τα φρούτα του πάθους, το βερίκοκο και το τριαντάφυλλο. Γεμάτη γεύση, πλούσιο σώμα, ωραίο μακρύ τελείωμα.

Roasting Warehouse

Δυο καφέδες για φίλτρου έχουμε από την καινούργια εταιρία Roasting Warehouse. O ένας είναι από τις Ονδούρες και ο έτερος από την Κένυα. Και οι δύο έχουν φρουτώδη χαρακτηριστικά. Στον πρώτο θα βρείτε νότες από ροδάκινο και λευκό σταφύλι, έχει μέτρια οξύτητα και ωραίο γλυκό τελείωμα. Ο δεύτερος κρατάει κάποια τυπικά χαρακτηριστικά από την Κένυα, όπως το κεράσι, που συνδυάζονται με το δαμάσκηνο και το σύκο. Δίνει ένα ενδιαφέρον φλιτζάνι με γλυκό προφίλ που θα σας κερδίσει με την πρώτη γουλιά.