Λένε ότι ένας από τους καλύτερους τρόπους να αναδειχθεί ένα αυγό δεν είναι άλλος από το να βράσει απλά μέσα στο κέλυφος του. Να επιτρέψουμε στη θερμότητα να το διαπεράσει και να σφίξει τον κρόκο του. Αρκετοί, πάντως, από εμάς επιλέγουμε να κινηθούμε σε πιο σύνθετα μονοπάτια. Να ανακαλύψουμε νέους δρόμους και να χαθούμε στη γεύση τους. Με ντομάτα, σπαράγγια, ως ομελέτα στο φούρνο ή το τηγάνι, ως Pancakes ή τον ελληνικότατο καγιανά. Όποιον τρόπο και αν διαλέξουμε, το δεδομένο παραμένει ίδιο: το αυγό μας θα είναι νόστιμο, ζουμερό, λαχταριστό και φυσικά θρεπτικό. Εξάλλου, ένας από τους σημαντικότερους λόγους που επιλέγουμε να το καταναλώσουμε είναι η υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη. Εσείς, πώς θα μαγειρεύετε από αύριο τα αυγά;

 

Στο τηγάνι
Κλασικός και αγαπημένος τρόπος. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ρίξετε λίγο ελαιόλαδο ή να απλώσετε βουτυράκι στο αντικολλητικό σας τηγάνι και να το αφήσετε να ζεσταθεί καλά. Σπάτε το αυγό, το ρίχνετε στο κέντρο και με μία μαγειρική σπάτουλα το γυρνάτε. Όσο πιο ανατριχιαστικός είναι ο ήχος του λαδιού που κοχλάζει περιμετρικά του αυγού, τόσο πιο τραγανές θα είναι και οι άκρες του τελευταίου. Έτοιμα τα «μάτια» σας.

Ποσέ
Ταιριάζει ονειρικά πάνω από ένα βουτυρώδες αβοκάντο ή φρυγανισμένο ψωμί. Όταν η απαλή του υφή παντρεύεται με τραγανά συστατικά, όπως το αγγλικό μπέικον, το αποτέλεσμα γίνεται ακόμα πιο εύγευστο. Το μυστικό για επιτυχημένα αυγά ποσέ «κρύβεται» στο πόσο φρέσκο είναι το βασικό συστατικό. Αν είστε έξπερ, δοκιμάστε να τα κάνετε benedict. Διαφορετικά, δείτε εδώ δύο εναλλακτικούς τρόπους να το απολαύσετε.

Βραστό
«5 λεπτά για μελάτο, 8 λεπτά για βραστό» ηχεί στα αυτιά μας και αμέσως αντιλαμβανόμαστε ότι σήμερα θα απολαύσουμε τα αυγά, αφού πρώτα τα βράσουμε στο κέλυφος τους. Μόλις ο χρόνος κυλήσει και ο βρασμός σταματήσει, δοκιμάστε να περάσετε τα αυγά σας από κρύο νερό και να τα αλατίσετε. Πάρτε έμπνευση για μία αλλιώτικη εκδοχή τους εδώ και… έτοιμα!

Scrambled Eggs
Τα «χτυπητά» αυγά θέλουν χαμηλή θερμοκρασία και τον χρόνο τους. Για να αποκτήσουν την υφή που τους πρέπει και να μην μοιάζουν με παραψημένη ομελέτα που στο εσωτερικό της έχει κομματάκια αβγού. Το μυστικό είναι στο πρώτο χτύπημα να αποφύγετε την σφιχτή ανάμειξη ανάμεσα σε κρόκο και ασπράδι και στο τέλος της διαδικασίας να σκεπάσετε τα αβγά με καπάκι. Ο εγκλωβισμένος ατμός και οι υδρατμοί του θα τους δώσουν ακόμα πιο κρεμώδη υφή. Δείτε εδώ μία διαφορετική συνταγή με σχοινόπρασο.

Ομελέτα
Μπορεί να είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος να ετοιμάσουμε τα αυγά μας στο πι και φι, όμως, θέλει προσοχή. Στο χρόνο και την τεχνική. Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Ομελέτα ίσον γαλλική ομελέτα. Για αυτό, και το χρώμα της πρέπει να είναι ροδαλό και σε καμία περίπτωση καμένο. Επειδή οι εκδοχές της είναι πολλές και οι παραλλαγές της ακόμα περισσότερες, εδώ θα βρείτε 15 τρόπους να ετοιμάσετε ομελέτα σήμερα.

Καγιανάς
Μία συνταγή με γεύση, άρωμα και γαστρονομικό αποτύπωμα Ελλάδας. Όλο το ελληνικό καλοκαίρι σε ένα πιάτο, το οποίο ετοιμάζεται πανεύκολα και με λίγα υλικά. Η διακριτική οξύτητα της ντομάτας συναντά την πλήρη γεύση του αυγού και το ζεστό φρυγανισμένο ψωμί που τα συνοδεύει.

 

Shakshuka
Στην Ανατολή, το πρωινό περιλαμβάνει αυγά ποσέ, τα οποία σερβίρονται με σκορδάτη, μυρωδάτη και καυτερή σάλτσα ντομάτας. Κύμινο, πάπρικα και καγιέν συναντιούνται σε αυτή την ασιάτικη συνταγή που κάνει τα αυγά απόλυτο πρωταγωνιστή. Δοκιμάστε να το συνδυάσετε με φέτα, ρίγανη και βασιλικό.

En Cocotte
Στην Γαλλία, τα αυγά μαγειρεύονται σε μπεν μαρί για λίγα λεπτά σε πυρίμαχο σκεύος με λιωμένο βούτυρο και κρέμα γάλακτος. Τέλος, πασπαλίζονται με αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ψιλοκομμένο μαϊντανό. Οι παραλλαγές της βασικής συνταγής είναι άπειρες, όπως και οι τρόποι που μπορείτε να τα ετοιμάσετε.