Οι γευστικές αναμνήσεις όλων μας έχουν κάτι κοινό και οικείο: τη μυρωδιά του φρεσκοψημένου φύλλου της ζεστής τυρόπιτας μέσα στο γνώριμο και μεγάλο στρόγγυλο ταψί. Οι πίτες αποτελούν ένα μεγάλο μέρος της γαστρονομικής μας παράδοσης και για τον καθένα από εμάς ξεχωριστά είναι κομμάτι και μνήμες του τόπου καταγωγής του. Από τη Βόρεια Ελλάδα μέχρι την Κρήτη, τα μικρασιατικά παράλια αλλά και την Κύπρο, η πίτα δεν έλειπε ποτέ από το τραπέζι, φτιαγμένη με τα υλικά που παρήγαγε σε αφθονία ο κάθε τόπος: ξεροτύρι στις πλακόπιτες της Μήλου και τυροβολιά στς κρεμμυδόπιτες της Μυκόνου, άγρια χόρτα στην ηπειρώτικη μπατσαριά και κλωτσοτύρι στη ρουμελιώτικη αυγόπιτα, ντόπιο αρνί και λευκό κρασί στην κεφαλοννίτικη κρεατόπιτα.

Εμείς συγκεντρώσαμε 27 μοναδικές παραδοσιακές πίτες από την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία, τις Κυκλάδες, την Κρήτη, την Κεφαλονιά αλλά και συνταγές μικρασιάτικες και κυπριακές που κρατούν ζωντανή την ντόπια γαστρονομική ιστορία. Ας δοκιμάσουμε λοιπόν να μαγειρέψουμε ξανά τις αγαπημένες πίτες με τις οποίες μεγαλώσαμε αλλά και να μάθουμε άλλες, καινούριες γνωρίζοντας έτσι τις παραδοσιακές γεύσεις του κάθε τόπου.

Δείτε παρακάτω τις συνταγές:

Ήπειρος

Με τυρί-αυγό

Τυρόπιτα από το Μέτσοβο, αλλιώς Κασιάτα
Μια πλούσια πίτα, με ιδιαίτερη τεχνική στην παρασκευή και βασικό συστατικό της τη φέτα, όπως άλλωστε δηλώνει και η ονομασία της (κάσιου = τυρί).

Αυγόπιτα ρουμελιώτικη
Μια πλούσια πίτα με πολλές στρώσεις από φύλλα εναλλάξ με γέμιση φέτας, φρέσκo τυρί και πολλά αβγά. Η παραδοσιακή συνταγή θέλει στρογγυλό ταψί.

Κασιόπιτα ή ζαρκόπιτα από την Ήπειρο
Κάσιου στα βλάχικα σημαίνει τυρί και ζαρκό στα ηπειρώτικα θα πει γυμνό. Και οι δύο λέξεις σημαίνουν αυτή τη χωρίς φύλλο πίτα που παίρνει τη γεύση της από τη φέτα και το καλής ποιότητας βούτυρο.

Γλυκιά τυρόπιτα από τα Ζαγοροχώρια
Μια πρωτότυπη γλυκιά τυρόπιτα από τα Ζαγοροχώρια, εναλλακτική της μπουγάτσας, που τρώγεται ιδανικά στο πρωινό.

Με τυρί-λαχανικά


Λαχανόπιτα ηπειρώτικη
Πρόκειται για μια κλασική ηπειρώτικη πίτα που τρώγεται κυρίως στις μέρες της νηστείας. Βέβαια, με την προσθήκη τυριού και αβγών όμως γίνεται πιάτο παντός καιρού και είναι μάλιστα ιδιαίτερα νόστιμo!

Μπατσαριά: Η ηπειρώτικη χορτοτυρόπιτα χωρίς φύλλο
Μια χορτοτυρόπιτα χωρίς φύλλο, αλλά με ένα χυλό από καλαμποκάλευρο, γιαούρτι και αβγά.

Κολοκυθόπιτα Ταρκάσι
Το Ταρκάσι είναι μια απολαυστική «γυμνή» πίτα από τη Ρούμελη, που φτιάχνεται πανεύκολα. Ιδού μια παραλλαγή της με άνηθο.

Θεσσαλία

Με τυρί-λαχανικά-χόρτα

Βλάχικη πλιγουρόπιτα με φέτα
Μια βλάχικη πίτα, με καταγωγή από τον θεσσαλικό κάμπο, που αξίζει να δοκιμάσετε.

Η μπατζίνα η σωστή
Η συνταγή προέρχεται από γιαγιά στην Καρδίτσα, είναι πλούσια σε υλικά και γεύση και ανήκει στις γιορτινές πίτες, που όμως επειδή μαγειρεύεται γρήγορα και είναι πολύ θρεπτική, συνήθιζαν να τη φτιάχνουν και σε εβδομαδιαία βάση.

Πλαστός: Μια παραδοσιακή πίτα από τη Θεσσαλία
Μια παραδοσιακή συνταγή της τρικαλινής κουζίνας, ο πλαστός, φτιάχνεται με καλαμποκάλευρο και χόρτα εποχής. Εδώ ο Σωτήρης Ευαγγέλου τον φτιάχνει με σπανάκι και μυρωδικά.

Μακεδονία

Μακεδονίτικη πρασόπιτα
Γευστικότατη γιορτινή πίτα του δωδεκαήμερου με χόρτα και τυρί από τη Μακεδονία.

Νησιά

Φουρνιστά νησιώτικα πιταράκια
Λευκά, μαλακά τυριά αρωματισμένα με μυρωδικά, κλεισμένα μέσα σε τραγανά μισοφέγγαρα ζύμης.

Μήλος

Πλακόπιτες Μήλου
Οι πλακόπιτες δεν είναι άλλο από τις παραδοσιακές τυρόπιτες της Μήλου, που θυμίζουν στην όψη και τις σφακιανές πίτες. Τις γεμίζετε με λαδοτύρι Μήλου ή αν δεν βρείτε με κεφαλογραβιέρα ή κεφαλοτύρι.

Πιταράκια από τη Μήλο
Νόστιμα τηγανητά πιτάκια με αφράτη ζύμη και γέμιση με ξεροτύρι Μήλου, ιδανικά για πρωινό ή σνακ.

Κίμωλος

Λαδένια Κιμώλου
Πρωτότυπη πίτα που μοιάζει με την πίτσα, η λαδένια φτιάχνεται στο νησί από την εποχή της Ενετοκρατίας. Τη χαρακτηριστική της γεύση την παίρνει από το ελληνικό παρθένο ελαιόλαδο και τη φρέσκια, ώριμη, ντομάτα.

Μύκονος

Κρεμμυδόπιτα από τη Μύκονο
Η περίφημη αυτή μυκονιάτικη πίτα συνδυάζει το κρεμμύδι με το ντόπιο τυρί του νησιού, την τυροβολιά, δίνοντας ένα πεντανόστιμο ορεκτικό για κάθε ώρα της μέρας.

Αμοργός

Αμοργιανές τυρόπιτες
Οι φωτιές αλλά και η Αμοργός «μαστορεύουν» τις πιο νόστιμες τυρόπιτες τηγανιού. Η συνταγή είναι προσαρμοσμένη από την Αμοργιανή Μαρία Νομικού, που προτείνει, εάν δυσκολευτούμε να βρούμε ξινομυζήθρα, ένα μείγμα φέτας και ανθότυρου.

Κεφαλονιά

Με κρέας-ψάρι


Κεφαλλονίτικη κρεατόπιτα
Χαρακτηριστική σπεσιαλιτέ της κεφαλλονίτικης κουζίνας, αυτή η χορταστική πίτα, πλούσια σε γεύση και αρώματα μπορεί να σταθεί άνετα ακόμα και στο γιορτινό σας τραπέζι.

Κεφαλλονίτικη μπακαλιαρόπιτα
Μια υπέροχη πίτα που τη φτιάχνουν στην Κεφαλλονιά και τη συνοδεύουν σχεδόν πάντα με σκορδαλιά.

Κρήτη

Με τυρί


Σαρικόπιτες Κρήτης
Τηγανητές και λαχταριστές τυρόπιτες από την Κρήτη, με τριφτό φύλλο και γέμιση από ξινομυζήθρα. Τυλίγονται απαραιτήτως σε σχήμα που θυμίζει σαρίκι (το παραδοσιακό κρητικό κεφαλομάντηλο), εξου και το όνομα τους και σερβίρονται με μέλι.

Με κρέας

Σουχλί
Τα πακετάκια από φύλλο με την πικάντικη γέμιση από λεπτές φέτες μοσχαριού και καλή κρητική γραβιέρα είναι ένας παραδοσιακός, κρητικός κρασομεζές.

Χανιώτικη κρεατότουρτα
Μια τέλεια κρεατόπιτα από το πλούσιο εδεσματολόγιο της Κρήτης.

Μικρασία

Με τυρί

Ποντιακά πισία
Κλασικά πιτάκια της ποντιακής κουζίνας, που φτιάχνονται στο πι και φι και κερδίζουν τις εντυπώσεις με την αφράτη ζύμη τους και τις ξεχωριστές γεμίσεις τους, που εκτός από φέτα μπορεί να είναι και λιωμένη βραστή πατάτα, ανακατεμένη με σοταρισμένο κρεμμύδι και λίγη ρίγανη.

Με κρέας-αλλαντικά

Πίτα Καισάρειας (Παστουρμαδόπιτα)
Αν είστε λάτρεις του παστουρμά, του ιδιαίτερου αυτού αλλαντικού, αυτή την πίτα θα τη λατρέψετε.

Πιτάκια Καισαρείας
Τι μεζές είναι αυτός! Τραγανό φύλλο, δροσερή ντομάτα, μαστιχωτό κασέρι και πικάντικος παστουρμάς που δίνει την ομορφιά. Στρώνουμε τραπέζι και σας περιμένουμε!

Κύπρος

Ελιόπιτα κυπριώτικη
Μια συνταγή για πίτα που τιμά τον καρπό αλλά και το λάδι της ελιάς με τον καλύτερο τρόπο. Προέρχεται από το βιβλίο της Γεωργίας Κοφινά «Σαρακοστιανά».

Κολοκοτές, οι κυπριακές κολοκυθόπιτες
Οι νόστιμες κολοκυθόπιτες της Κύπρου φτιάχνονται εύκολα και κερδίζουν τις εντυπώσεις με τη νοστιμιά τους.