Τα έξοδα για φαγητό είναι ένα ζήτημα που μας απασχολεί ολοένα και περισσότερο καθώς οι τιμές ακόμη και στα βασικά προϊόντα έχουν πάρει την ανιούσα. Γι’ αυτό και όλοι μας προσπαθούμε να μειώσουμε αρκετά το ποσό που ξοδεύουμε είτε στο σουπερμάρκετ είτε στην έξοδό μας για φαγητό.

Ρωτήσαμε τη Δ.Π., που είναι παντρεμένη και έχει ένα παιδί 6 ετών. Είναι καθηγήτρια γαλλικών και μαζί με τον σύζυγό της έχουν ένα μηνιαίο εισόδημα που αγγίζει τα 2500 ευρώ τον μήνα. Ας δούμε τι μας είπε για το πώς ρυθμίζει τα ψώνια της και τη μαγειρική της.

Η Δ.Π. μας έδωσε κάποια tips για το τι κάνει εκείνη ώστε να ξοδεύει τα λιγότερα δυνατά χρήματα:

Ψωνίζουμε πάντα βάσει λίστας

Η λίστα είναι το Α και το Ω στα ψώνια τους, όχι μόνο σε ό,τι έχει να κάνει με το φαγητό. «Φροντίζουμε να μην ξεφεύγουμε, ώστε να μην ξεπερνιέται και ένα συγκεκριμένο budget που έχουμε ορίσει τον μήνα για τα έξοδα που αφορούν τη διατροφή μας». Όπως μου είπε, τα έξοδα για το φαγητό του παιδιού είναι πάντα σε προτεραιότητα. Στο σπίτι υπάρχουν πάντα γαλακτοκομικά προϊόντα, φρούτα και λαχανικά, ώστε να μπορούν να καταναλωθούν ως ένα εύκολο και γρήγορο σνακ από τη μικρή.

Μαγειρεύουμε μικρές ποσότητες, με μέτρημα

Έχουμε υπολογίσει περίπου πόσο χρειάζεται ο καθένας για να φάει, είτε όταν τρώμε όλοι μαζί, είτε όταν χρειάζεται να πάρει κάποιος μαζί του ταπεράκι. Δεν μαγειρεύουμε παραπάνω για να μην περισσεύει φαγητό και να μην πετάμε τίποτα. Εκτός αν αποφασίσουμε να μαγειρέψουμε για περισσότερες μέρες.

Τα εύκολα

Υπάρχουν κάποιες εύκολες, γρήγορες και σχετικά οικονομικές και χορταστικές συνταγές που έχουμε στο εβδομαδιαίο πρόγραμμά μας, ώστε και να μην ξοδεύουμε πολύ ρεύμα ούτε όμως και χρόνο καθώς και οι δυο τρέχουμε. Σε αυτά είναι σίγουρα μια ομελέτα για βραδινό, τηγανητές πατάτες με αυγά βραστά, μια απλή μακαρονάδα με τυρί

Η φριτέζα αέρος

Πρόσφατα ανακαλύψαμε κι εμείς τη φριτέζα αέρος και πραγματικά έχω ξεκινήσει να φτιάχνω εκεί πολλές συνταγές. Βολεύει και για όταν επιστρέφω αργά το βράδυ από μαθήματα αλλά και για όταν βιάζομαι το μεσημέρι να πάω να πάρω το παιδί από το σχολείο. Κάνουμε κοτόπουλο, πατάτες, μπιφτέκια, ακόμα και πίτσα στη φριτέζα αέρος και μας έχει βολέψει πολύ!

Όσπρια μόνο στη χύτρα

Στη χύτρα κάνουμε πολλά φαγητά, τα οποία γίνονται πολύ εύκολα, γρήγορα αλλά και πιο οικονομικά. Τα όσπρια εννοείται ότι είναι ένα από αυτά. Τρώμε 1 φορά την εβδομάδα και δεν έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε ώρες για να βράσουν!

Αποφεύγουμε τον φούρνο και τις πολύπλοκες συνταγές

Έχουμε σταματήσει να χρησιμοποιούμε πολύ τον φούρνο γιατί και πολύ ρεύμα χαλάει και αργεί αρκετά το μαγείρεμα. Οπότε ο φούρνος χρησιμοποιείται κυρίως τα Σαββατοκύριακα, ενώ τις καθημερινές περιοριζόμαστε στα μάτια της κουζίνας και τη φριτέζα αέρος.

Ταπεράκι από τους γονείς

Όταν δεν προλαβαίνουμε να μαγειρέψουμε, συνεννοούμαστε εγκαίρως με τους γονείς μας -είτε τους δικούς μου είτε του άντρα μου- ώστε να μας μαγειρέψουν. Πλέον είναι όλοι συνταξιούχοι, οπότε έχουν τον χρόνο και αισθανόμαστε λιγότερες ενοχές.