Τα έξοδα για φαγητό αποτελούν ένα ζήτημα που μας απασχολεί πλέον αρκετά το τελευταίο διάστημα καθώς οι τιμές πήραν την ανιούσα και κυμαίνονται συνεχώς προς τα πάνω. Γι’ αυτό και εμείς ρωτάμε κάθε φορά έναν διαφορετικό αναγνώστη και εστιάζουμε στην περίπτωσή του, ώστε να μάθουμε πόσα χρήματα διαθέτει για φαγητό.

Από τη μέχρι τώρα έρευνά μας, σας έχουμε συγκεντρώσει 12 tips που εφαρμόζουν οι αναγνώστες μας όταν προγραμματίζουν τα ψώνια τους για το φαγητό και το μαγείρεμά τους ώστε να έχουν καλύτερο έλεγχο του budget τους.

Λ.Π., δημόσιος υπάλληλος, 62 ετών, χωρισμένη, με 2 ενήλικα παιδιά

Είμαι πιο προσεκτική και πιο τυπική στη λίστα μου. Και πηγαίνω για ψώνια μόνο όταν έχουμε πραγματικά έλλειψη σε κάτι, ώστε να μην ξεφεύγουμε. Παράλληλα, κυνηγάω και τις προσφορές, ειδικά στα πιο ακριβά προϊόντα -αυτά που δεν έχουν να κάνουν με φαγητό- όπως τα προϊόντα περιποίησης ή προσωπικής υγιεινής. Τέλος, φροντίζω να μαγειρεύω τις ποσότητες που χρειαζόμαστε, ώστε να μην περισσεύει φαγητό. Αν περισσεύει βέβαια εννοείται ότι το τρώμε την επόμενη μέρα.

Π.Κ., 55 ετών, άνεργη, παντρεμένη, χωρίς παιδιά

Κάνω προγραμματισμό και αποφεύγω να αγοράζουμε προϊόντα που δεν χρειαζόμαστε και να καταλήξουν να πεταχθούν. Σίγουρα όταν κάτι πάει να χαλάσει, βρίσκω τρόπους να το εκμεταλλευτώ και να το… σώσω. Εσείς το λέτε zero waste, εγώ έχω μάθει από τη μάνα μου να μην πετάω φαγητό…

Ι.Π., 45 ετών, λογιστής, παντρεμένος, με ένα παιδί

Είμαστε και οι δυο λογιστές, οπότε μας διαπνέει ένα πνεύμα οικονομίας και υπολογισμού. Αυτό που κάνουμε σχεδόν κάθε εβδομάδα και προτού κάνουμε τα ψώνια μας, είναι να καταρτίσουμε στο περίπου ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα βάσει ποσοτήτων που καταναλώνουμε,  κάνουμε λίστες των όσων χρειαζόμαστε όταν είναι να ψωνίσουμε, ώστε να μην έχουμε ούτε σπατάλη χρημάτων αλλά ούτε και τροφίμων. Το ίδιο κάνουμε και όταν παραγγέλνουμε ή τρώμε έξω. Φροντίζουμε να μην παραγγέλνουμε μεγάλες ποσότητες ώστε να μην περισσεύει και καταλήξει στα σκουπίδια.

Ν.Π., 47 ετών ταχυδρόμος, παντρεμένος,  με ένα μικρό παιδί

Το πώς δεν θα ξεμένω μετά τις 20 του μήνα δεν το έχω βρει ακόμη… Ή τουλάχιστον το προσπαθώ. Κυρίως με υπερωρίες. Το καλό είναι ότι πληρώνομαι τις υπερωρίες, οπότε συχνά επιλέγω να δουλέψω Σαββατοκύριακα για να μπουν περισσότερα χρήματα στο σπίτι. Από εκεί και πέρα, κυνηγάμε τις προσφορές και αγοράζουμε μεγαλύτερες ποσότητες όταν τις πετύχουμε. Επίσης, το μεγάλο μας σουπερμάκετ του μήνα είναι από γνωστό σουπερμάρκετ για επαγγελματίες όπου βρίσκουμε μεγάλες συσκευασίες σε πολλά προϊόντα και σε πιο συμφέρουσες τιμές. Από εκεί και πέρα, κάνουμε μικρο-αλλαγές σε προϊόντα περιποίησης.

Α.Ν., 34 ετών, marketing assistant, συζεί με τον σύντροφό της, χωρίς παιδιά

Μαγειρεύω περισσότερο σε σχέση με παρελθόν, φροντίζω να παίρνω καφέ από σπίτι ή να φτιάχνω γραφείο και όχι να παραγγέλνω γιατί αλλιώς θέλω σίγουρα 10-15 ευρώ εβδομάδα μόνο για καφέ και είναι πολύ μεγάλο έξοδο. Παράλληλα, φροντίσαμε να αγοράσουμε συσκευές  με όσο το δυνατόν καλύτερη ενεργειακή απόδοση ώστε να καίνε λιγότερο ρεύμα, σβήνουμε τα φώτα, βγάζουμε τις ηλεκτρικές συσκευές από την πρίζα…. Επίσης επιλέξαμε ένα σπίτι στο κέντρο, σχετικά κοντά στις δουλειές μας (εργαζόμαστε και οι δυο κέντρο), οπότε περπατάμε όσο περισσότερο μπορούμε για να μην σπαταλάμε χρήματα σε μετακινήσεις. Άλλωστε και  τα ταξί έχουν ακρυβύνει πάρα πολύ.

M.Δ., δημοσιογράφος, χωρισμένος, με ένα παιδί

Θα σου πω τι εφαρμόζω εγώ που θεωρώ ότι είναι κάτι που όλοι μπορούμε και πρέπει να κάνουμε. Και δεν το κάνω μόνο εγώ! Το βασικό είναι να υπάρχει οργάνωση και σύστημα στις αγορές, ώστε να αποφεύγεται η σπατάλη τροφίμων και κατά προέκταση και η σπατάλη χρημάτων. Τι κάνω εγώ; Πηγαίνω αρκετά συχνά για ψώνια, αγοράζω μικρές ποσότητες ανάλογα με τις ανάγκες μου, κυρίως σε τρόφιμα όπως τα λαχανικά ή τα φρούτα που είναι ευαίσθητα και χαλάνε εύκολα.  Δεν μου αρέσει να αγοράζω πράγματα και να τα πετάω, κάτι που συμβαίνει συχνά σε πολύ κόσμο, λόγω κακού προγραμματισμού, με αποτέλεσμα να καταφεύγουν σε μεγαλύτερα έξοδα για φαγητό, που θα μπορούσαν να είχαν αποφύγει αν ήταν πιο προνοητικοί.
Από εκεί και πέρα, κοιτάω πάντα και τις προσφορές στα αναλώσιμα. Πράγματα που είναι κατά κανόνα πιο ακριβά (απορρυπαντικά, μαλακτικά, αφρόλουτρα κλπ), όταν τα βρω σε προσφορά θα τα αγοράσω σε μεγαλύτερη ποσότητα, ώστε να έχω απόθεμα.

Μ.Κ., δημοσιογράφος, παντρεμένη, με 3 παιδιά

Κάποια στιγμή άρχισα να ψωνίζω από τη Βαρβάκειο, που έχει πολύ καλύτερες τιμές. Πηγαίνω 2 ή 3 φορές τον μήνα και στοκάρω. Επίσης στη Λαϊκή, πέρα από καλύτερη ποιότητα, πετυχαίνω και καλύτερες τιμές σε συγκεκριμένες ώρες.
Επίσης, αγοράζω ποσότητες, δεν πετάμε ποτέ τίποτα και αποθηκεύω πολύ στην κατάψυξη. Ένα κόλπο που έχω βρει για οικονομία στις πρώτες ύλες και το έξω φαγητό είναι ότι όταν αγοράζω κιμά, κάθομαι πάντα και ετοιμάζω μπιφτέκια – τα έτοιμα στον χασάπη έχουν διπλάσια τιμή από αυτά που θα φτιάξω μόνη μου- και τα αποθηκεύω σε μερίδες στην κατάψυξη, έτοιμα για ψήσιμο. Έτσι όταν κάποιος πεινάει και δεν έχουμε φαγητό, υπάρχουν πάντα μπιφτέκια στην κατάψυξη, που ετοιμάζονται πολύ εύκολα.

Α.Γ., 26 ετών, project manager, συγκατοικεί με τη σύντροφό του, χωρίς παιδιά

Επειδή και οι δυο μας δουλεύουμε σε «τρελά ωράρια», δεν υπάρχει πολύς χρόνος για μαγείρεμα ούτε για ψώνια στο σούπερμάρκετ. Οπότε από το σπίτι μας λείπουν και τα πολύ βασικά, που όλοι έχουν για να μαγειρέψουν τόσο μια απλή όσο και μια πιο σύνθετη συνταγή. Από την άλλη, εμείς δεν έχουμε κάποιον να μας… προμηθεύει ελαιόλαδο από το χωριό, όπως πολλοί γνωστοί μας. Το αγοράζουμε από το σουπερμάρκετ. Και κοστίζει πολύ… Οπότε φαγητά που θέλουν πολύ ελαιόλαδο, δεν τα φτιάχνουμε συχνά.

Οπότε επενδύουμε στο φαγητό απ’ έξω γιατί βλέπουμε ότι μας συμφέρει καλύτερα. Πχ αν θέλω να φάω μια μέρα μουσακά, συμφέρει καλύτερα να τον παραγγείλω απ’ έξω. Θα μου στοιχίσει πολύ περισσότερο αν αγοράσω όλα τα υλικά και επειδή θέλει και πολλή ώρα μαγειρέματος, κοστίζει και σε ρεύμα.

Σ.Τ., 38 ετών, ιδιοκτήτης μίνι μάρκετ, παντρεμένος, με ένα παιδί

Ο προγραμματισμός είναι το κλειδί. Αυτό που κάνουμε είναι ότι πηγαίνουμε πιο συχνά στο σουπερμάρκετ, ανά δυο μέρες και κάνουμε τα ψώνια που χρειαζόμαστε εκείνη τη στιγμή. Δεν γεμίζουμε το ψυγείο πράγματα που στο τέλος μπορεί και να χαλάσουν. Έχει περισσότερες διαδρομές αυτό, αλλά είναι πιο οικονομικό! Παράλληλα, και για εξοικονόμηση χρόνου και για νοστιμιά αλλά και για οικονομία στο ρεύμα, μαγειρεύουμε κυρίως στη χύτρα και σπανίως στον φούρνο. Επίσης, έχουμε τοστιέρα που είναι και ψηστιέρα και σχαροτήγανο, οπότε σπάνια ανάβουμε φούρνο που χαλάει πολύ ρεύμα.
Όσο για τα φρούτα και τα λαχανικά, μετράμε πόσα μας χρειάζονται και δεν αγοράζουμε παραπάνω.

Ν.Ο., 50ετών, ιδιωτικός υπάλληλος, παντρεμένος, με 2 ενήλικα παιδιά

Ψωνίζουμε συντηρητικά και πολύ προσεγμένα, βάσει λίστας, χωρίς να ξεφεύγουμε σε ατασθαλίες, όπως μπορεί να κάναμε παλιότερα. Επίσης, κοιτάω τις τιμές και τις προσφορές και προσπαθώ να προσαρμόσω τις ανάγκες μου σε αυτές. Όταν δω τα σκούρα, αλλάζω brand σε κάποια προϊόντα και πάω σε αντίστοιχο ετικέτας. Ωστόσο, και αυτά έχουν φτάσει στον Θεό!

Γ.Δ, 54 ετών, γραφίστας, χωρισμένος, με ένα παιδί

Θεωρώ ότι δεν υπάρχει τρόπος καθώς έχει ανέβει πολύ το κόστος ζωής. Και τα πάγια έξοδα έχουν ακριβύνει πολύ (ρεύμα, βενζίνη κλπ) αλλά και τα είδη πρώτης ανάγκης έχουν πάρει την ανιούσα. Αυτό που προσπαθώ να κάνω είναι να φτιάχνω λίστες με τα απαραίτητα, ακριβώς ό,τι μου χρειάζεται -χωρίς να κάνω κάβα- ώστε να μειώσω τις άσκοπες αγορές και να περιορίσω και τη σπατάλη τροφίμων στα προϊόντα που χαλάνε αν δεν καταναλωθούν γρήγορα. Σε κάποια είδη μάλιστα έχω αλλάξει και brand και έχω στραφεί σε προϊόντα ετικέτας, που είναι πιο οικονομικά.

Ε.Π. υπάλληλος καθαριότητας, 51 έτους, παντρεμένη, με ένα μεγάλο παιδί

Αυτό που κάνω είναι ότι στοκάρω τα πιο ακριβά προιόντα και αυτά που καταναλώνω πολύ συχνά και παρατηρώ διακυμάνσεις στις τιμές, όπως είναι τα τυριά και τα γαλακτοκομικά. Εννοείται ότι στοκάρω και άλλα προīόντα που δεν αφορούν το φαγητό, όπως απορρυπαντικά και χαρτικά.
Παράλληλα, έχουμε εντοπίσει ένα κατάστημα-αποθήκη στην Κόρινθο, όπου πηγαίνω 1 φορά τον μήνα και προμηθεύομαι στη μισή τιμή χαρτικά, απορρυπαντικά και όσπρια-ζυμαρικά. Έχω αποθηκευτικό χώρο στο σπίτι, οπότε με βολεύει.
Τέλός, κάνω έρευνα αγοράς σε διάφορα σουπερμάρκετ και καταστήματα και επιλέγω το φθηνότερο ποιοτικό που βρίσκω σε προīόντα που καταναλώνουμε συχνά. Οπότε μέσα στην εβδομάδα πηγαίνω συχνά στο σούπερμαρκετ και ενδεχομένως όχι μόνο σε ένα αλλά σε περισσότερα.