Τα έξοδα για φαγητό αποτελούν ένα ζήτημα που απασχολεί πλέον την καθημερινότητά μας καθώς οι τιμές συνεχώς ανεβαίνουν και παρατηρούνται συχνά ανατιμήσεις σε βασικά είδη της καθημερινότητάς μας. Προσπαθώντας να αναλύσουμε το συγκεκριμένο ζήτημα, στρεφόμαστε στους αναγνώστες μας, τους θέτουμε κάποια ερωτήματα και μαθαίνουμε πόσα χρήματα ξοδεύουν για να καλύψουν τις διατροφικές τους ανάγκες.

Αυτή τη φορά εστιάζουμε στην Ε.Μ., 32 ετών, που μένει μόνη της, είναι δημοσιογράφος σε ψηφιακό μέσο ενημέρωσης. Η Ε.Μ. αγαπά το ποιοτικό φαγητό, με τις αγνές πρώτες ύλες, όπως έχει μάθει από το σπίτι της. Γι’ αυτήν η οργάνωση είναι το παν, ώστε κάποιος να καταφέρει να τρώει σωστά και υγιεινά, χωρίς παράλληλα να σπαταλά και πάρα πολλά χρήματα γι’ αυτό.

Ας δούμε παρακάτω τα όσα μου είπε:

Τα έσοδά της και τα πάγια έξοδα

Η Ε.Μ. έχει έναν μηνιαίο μισθό 1000 ευρώ. Μένει μόνη της, σε σπίτι με ενοίκιο, οπότε με αυτά τα χρήματα καλείται να βγάλει τον μήνα της. Είναι τυχερή επειδή δεν έχει ένα υψηλό ενοίκιο να πληρώσει, σε σχέση με όσα ακούγονται από τους γνωστούς της.
Ποια είναι τα πάγια έξοδά της; Είναι γύρω στα 500 ευρώ μηνιαίως, δηλαδή ο μισός της μισθός. «Άμα έχω ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ, το ποσό ανεβαίνει αρκετά. ΔΕΗ χοντρικά πληρώνω τελευταία περίπου 100 ευρώ το δίμηνο».

«Ό,τι βάζεις στο σπίτι σου, χαρακτηρίζει αυτό που είσαι. Οπότε εγώ δεν βάζω ποτέ μπισκότα, σοκολάτες κλπ γιατί θα τα φάω και δεν θέλω. Οπότε δεν υπάρχουν και έτσι δεν τα καταναλώνω. Με αυτόν τον τρόπο και τρώω υγιεινά αλλά και κάνω και οικονομία».

Τα χρήματα που ξοδεύει σε ψώνια που αφορούν το φαγητό

«Αν βάλω μέσα μανάβικο, κρεοπωλείο και σουπερμάρκετ, πληρώνω 40-50 ευρώ την εβδομάδα». Το minimum που μπορεί να πληρώσει κάποια εβδομάδα είναι 30-35. Άλλωστε, γενικώς στοκάρει. Οπότε κρέας αγοράζει πιο αραιά και το συντηρεί στην κατάψυξη.

Όπως μου ανέφερε, έκοψε πρόσφατα τα τυροκομικά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα για λόγους υγείας και συνειδητοποίησε μεγάλη διαφορά στα έξοδά της για φαγητό.

Ποια προϊόντα δεν λείπουν ποτέ από το καλάθι της;

Βρώμη, αυγά, μπαχαρικά, ρύζι, όσπρια: αυτά τα υλικά θα βρίσκονται πάντα σπίτι της, επομένως τα αγοράζει και πιο συχνά.
Εντύπωση μου έκανε ότι δεν αγοράζει σχεδόν ποτέ καφέ από το σουπερμάρκετ. Έχει παρατηρήσει και η ίδια ότι οι τιμές και εκεί είναι αρκετά ανεβασμένες. «Πίνω καφέ μια φορά την ημέρα και τον αγοράζω απ’ έξω».

Πόσο έχουν αυξηθεί οι τιμές στο φαγητό;

Όταν τη ρώτησα αν έχει παρατηρήσει αλλαγές στις τιμές των προϊόντων, εκείνη μου απάντησε: «έχω δει  τουλάχιστον ένα 15% πάνω σε πολλά προϊόντα που μπαίνουν συχνά στο καλάθι μου». Όσο για τα βασικά πράγματα που αγοράζει απ’ έξω με μια συχνότητα και παρατηρεί τις τιμές, είχε να πει τα εξής: «Ο καφές έχει πλέον αυξηθεί πάρα πολύ. Δεν τον βρίσκεις πουθενά κάτω από 2 ευρώ, το σουβλάκι έχει φτάσει 3,5 ευρώ minimum ενώ οι σαλάτες έξω έχουν πάρει μια αύξηση τουλάχιστον 10%».

«Το κοτόπουλο που περίσσεψε από χθες, θα το ζεστάνω στο τηγάνι, με ελάχιστο λαδάκι και γίνεται τέλειο! Μέσα σε 5 λεπτά, έχεις ένα διαφορετικό γεύμα, καθώς κάνει μια πολύ ωραία κρούστα, που του δίνει μια υπέροχη γεύση»

Δημιουργικότητα και zero waste τεχνικές

Δεν μαγειρεύει καθημερινά, λόγω έλλειψης χρόνου, αλλά τρώει μαγειρεμένο φαγητό. Πώς τα καταφέρνει; Έχει σύστημα και ευελιξία! Όπως μου ανέφερε, «μαγειρεύω μεγάλες ποσότητες το Σαββατοκύριακο και μια μέρα μέσα στην εβδομάδα και στη συνέχεια στοκάρω στην κατάψυξη». Δεν έχει πρόβλημα να φάει χθεσινό φαγητό -γιατί κάποιοι δεν το τρώνε, όπως μου είπε- αλλά γενικώς προτιμά να αξιοποιεί δημιουργικά ό,τι περισσεύει. Για παράδειγμα, το χθεσινό κοτόπουλο, θα το κάνει σάντουιτς, θα το βάλει σε ομελέτα ή θα το ζεστάνει στο τηγάνι με ελάχιστο λάδι για να κάνει κρούστα και να γίνει αμέσως ένα διαφορετικό πιάτο!

«Το φαγητό-πακέτο δεν μου δημιουργεί θετικά συναισθήματα. Επειδή πάντοτε όταν σκέφτομαι να παραγγείλω είναι βράδυ -καθώς επιστρέφω σπίτι αργά από τη δουλειά- αισθάνομαι ότι ταλαιπωρείται ένας άνθρωπος μέσα στη νύχτα εξαιτίας μου, ενώ εγώ είμαι μέσα στο σπίτι μου στην άνεσή μου»

Γιατί δεν παραγγέλνει σχεδόν ποτέ απ’ έξω;

Όπως μου ομολόγησε, προτιμά να πάει να φάει έξω, ακόμη και μόνη της, παρά να παραγγείλει. Δεν συμφωνεί άλλωστε ηθικά με τον θεσμό του delivery. Παραγγέλνει πολύ αραιά, μια φορά το δίμηνο και μόνο sushi. Επίσης, θα παραγγείλει όταν έχει κόσμο στο σπίτι και δεν έχει προλάβει να ετοιμάσει κάτι.

«Για να είμαι ειλικρινής, το φαγητό-πακέτο δεν μου δημιουργεί θετικά συναισθήματα. Επειδή πάντοτε όταν σκέφτομαι να παραγγείλω είναι βράδυ -καθώς επιστρέφω σπίτι αργά από τη δουλειά- αισθάνομαι ότι ταλαιπωρείται ένας άνθρωπος μέσα στη νύχτα εξαιτίας μου, ενώ εγώ είμαι μέσα στο σπίτι μου στην άνεσή μου». Από την άλλη, τίθεται πολλές φορές και ζήτημα ασφάλειας. «Θα ήθελα να μπορούσε με κάποιον τρόπο να αλλάξει αυτή η δουλειά, να χρησιμοποιούσαν πιο ασφαλές όχημα για τις μεταφορές των αγαθών. Έχω μάλιστα παρατηρήσει ότι πολλοί δεν φορούν και κράνος. Οπότε όλο αυτό με αγχώνει και θα ήθελα να γινόταν διαφορετικά. Μήπως να αναθεωρούσαμε λίγο τις απαιτήσεις που έχουμε από την υπηρεσία του delivery; Αυτή την απαίτηση για αμεσότητα που τους βάζει σε συνθήκες βιασύνης και ανταγωνισμού»;

Η αξία του μαγειρευτού φαγητού και των ποιοτικών υλικών

Η Ε.Μ. έχει μεγαλώσει τρώγοντας υγιεινά και ποιοτικά, οπότε αυτό και ακολουθεί στην ενήλικη ζωή της, γιατί έτσι έχει μάθει. «Όσοι έχουν μεγαλώσει σε ένα σπίτι όπου μαγείρευε ο φροντιστής (μαμά, γιαγιά) καθημερινά και με αγάπη, ξέρουν να εκτιμούν και να ξεχωρίζουν το καλό φαγητό ικαι δεν μπορείς εύκολα να τους κοροιδέψεις». Η Ε.Μ. έχει υιοθετήσει μόνο ποιοτικές συνήθειες από το σπίτι της, οπότε και έξω αποφεύγει οτιδήποτε προμαγειρεμένο, προτηγανισμένο κλπ. Αναζητά ποιοτικές λύσεις. Και όταν ψάχνεις, βρίσκεις. Και δεν είναι απαραίτητα και ακριβές.

Η έξοδος για φαγητό

Η Ε.Μ. βγαίνει αρκετά συχνά έξω για φαγητό, χωρίς ωστόσο να κάνει υπερβολές στην επιλογή των μαγαζιών και στις ποσότητες. Επιλέγει οικονομικές-προσιτές πλην όμως ποιοτικές λύσεις, σε μέρη που γνωρίζει και ξεχωρίζει για τα υλικά τους.
Μπορεί να κάτσει και μόνη της για φαγητό, πχ. Σε ένα ψητοπωλείο για ένα σουβλάκι ή για ramen. Αλλά με φίλους βγαίνει σίγουρα μια φορά την εβδομάδα. Επιλέγει ανάμεσα στις παρακάτω κουζίνες: ψητοπωλείο, ιταλικό, ινδικό, ταϊλανδέζικο.

Ψυγείο και κατάψυξη: Το Νο1 μυστικό της οικονομίας

Για την Ε.Μ., η κατάψυξη αποτελεί μια από τις σημαντικότερες συσκευές στο σπίτι της, καθώς τη βοηθά να συντηρεί το φαγητό για πολλές μέρες και να μην πετάει τίποτα. Το μαγειρεμένο φαγητό μπαίνει στην κατάψυξη και το τρώει κάποιες μέρες μετά. Το ίδιο κάνει βέβαια και με το μη μαγειρεμένο φαγητό. Δηλαδή κάνει πιο αραιά αγορές από το χασάπικο και έχει πάντοτε στην κατάψυξή της κάτι σε κρεατικό, ώστε να μην χρειάζεται να πάει συχνά στο κρεοπωλείο.

Υγιεινή διατροφή- το κλειδί της οικονομίας

Ένας χρυσός κανόνας που έχει μάθει από την οικογένειά της είναι ο εξής: «ό,τι βάζεις στο σπίτι σου, χαρακτηρίζει αυτό που είσαι. Οπότε εγώ δεν βάζω ποτέ μπισκότα, σοκολάτες κλπ γιατί θα τα φάω και δεν θέλω. Οπότε δεν υπάρχουν και έτσι δεν τα καταναλώνω. Με αυτόν τον τρόπο και τρώω υγιεινά αλλά και κάνω και οικονομία.