Έχετε υπολογίσει το τελευταίο διάστημα πόσα ξοδεύετε για φαγητό και πόσα χρήματα σας μένουν για να κάνετε άλλα πράγματα; Εμείς αυτή τη φορά απευθυνθήκαμε σε ένα ζευγάρι με μικρό παιδί, όπου εργάζεται μόνο ο ένας γονέας. Και εδώ τα πράγματα είναι πραγματικά πολύ δύσκολα…

Ο Νίκος είναι 47 ετών, είναι ταχυδρόμος-διανομέας και έχει μια κόρη 2 ετών. Η σύζυγός του δεν εργάζεται καθώς δεν υπάρχει κανείς να βοηθάει με το παιδί, οπότε αναγκαστικά μπαίνει ένας μισθός στο σπίτι.

Ας δούμε αναλυτικά τι μας είπε:

Πόσο είναι περίπου το ετήσιο εισόδημά σου;
Παίρνω περίπου 950 ευρώ τον μήνα τους τελευταίους μήνες, καθώς πρόσφατα πήρα αύξηση 100 ευρώ, οπότε το ετήσιο εισόδημά μου είναι περίπου 11.400. Κάποιες φορές είναι λίγο παραπάνω γιατί φροντίζω να κάνω υπερωρίες. Αυτό το εισόδημα δεν είναι ατομικό, είναι οικογενειακό. Η σύζυγός μου δεν εργάζεται αυτό το διάστημα. Έχουμε μικρό παιδί και δεν υπάρχει κάποιος να μας το κρατάει, οπότε μένει με τη μικρή.

Πόσα πληρώνεις για τους μηνιαίους λογαριασμούς;
Είμαστε τυχεροί γιατί το σπίτι μας είναι ιδιόκτητο. Είναι της συζύγου μου. Και το ρεύμα μια ευγενική χορηγία του πεθερού μου, που μένει από πάνω. Από εκεί και πέρα για τους υπόλοιπους λογαριασμούς (νερό και τηλέφωνα) δίνουμε γύρω στα 60-70 ευρώ τον μήνα.

Για τα ψώνια που αφορούν το φαγητό σου (σουπερμάρκετ, μανάβικο, κρεοπωλείο…) πόσα δίνεις τον μήνα;
Δίνουμε πολλά χρήματα για φαγητό. Μια φορά τον μήνα πηγαίνουμε ένα μεγάλο σουπερμάρκετ που δίνουμε περίπου 200 ευρώ και στη συνέχεια χοντρικά πηγαίνω μια φορά την εβδομάδα σουπερμάρκετ, μανάβη και χασάπη και φεύγουν γύρω στα 60-70 ευρώ, όπως τα υπολογίζω. Δηλαδή με έναν πρόχειρο υπολογισμό χαλάμε πάνω από 500-600 ευρώ τον μήνα για ψώνια που αφορούν το φαγητό μας.

Άρα, δεν μένουν και πολλά χρήματα μετά, σωστά;
Αν υπολογίσεις ότι καπνίζουμε και οι δυο, οπότε φεύγουν γύρω στα 150 ευρώ σε έξοδα για τσιγάρα, γύρω στις 20 του μήνα συνήθως ξεμένουμε… Και φυσικά αυτό το διάστημα ένα πολύ μεγάλο μηνιαίο έξοδο είναι οι πάνες της μικρής. Τις αγοράζουμε online πιο φθηνά αλλά και πάλι έχουν ακριβύνει πάρα πολύ! Να υπολογίσουμε και τις βενζίνες για το μηχανάκι που κάνω τις διανομές -γιατί κάνω διανομές με το δικό μου όχημα, γύρω στα 50-60 ευρώ τον μήνα. Έπειτα έχουμε και αυτοκίνητο. Δεν το χρησιμοποιούμε πολύ αλλά κι εδώ η συντήρησή του και η βενζίνη κοστίζουν.
Στις 20 του μήνα περίπου ξεμένουμε… Οπότε εκεί θα ζητήσω από τη μητέρα μου -που μένει κοντά-  κανένα 20άρικο ή 50άρικο για κανένα γάλα…
Τους μήνες που προκύπτουν έκτακτα έξοδα, πχ. Ασφάλεια αυτοκινήτου, κάποιες εξετάσεις για μας ή για το παιδί, ζορίζομαι πάρα πολύ.

Ακολουθείς κάποια συγκεκριμένη διατροφή;
Όχι, γενικώς τρώμε τα πάντα. Απλώς στη διατροφή μας υπάρχει πολύ κρέας. Το οποίο αγοράζουμε πάντα από τον χασάπη που εμπιστευόμαστε. Οπότε βγαίνει και πιο ακριβό το budget. Από εκεί και πέρα, η διατροφή του παιδιού σίγουρα χρειάζεται περισσότερη φροντίδα. Πλέον έχει ξεκινήσει να τρώει από αυτά που τρώμε κι εμείς, δεν της φτιάχνουμε ειδικό φαγητό αλλά προσέχουμε να τρώει περισσότερα και πιο ποιοτικά φρούτα, φρέσκο ψάρι… Πχ στο παιδί θα πάρουμε αβοκάντο, εμείς δεν τρώμε.

Πόσο συχνά μαγειρεύεις;
Τρώμε σχεδόν αποκλειστικά μαγειρεμένο φαγητό. Η σύζυγός μου μαγειρεύει καθημερινά, μερικές φορές δυο φορές την ημέρα, αν χρειαστεί να φάει κάτι διαφορετικό το παιδί. Και γενικώς δεν πετάμε φαγητό. Αν περισσέψει το οτιδήποτε, το τρώμε και την επόμενη μέρα.

Υπάρχουν προϊόντα που δεν λείπουν ποτέ από το καλάθι σου;
Φρούτα και λαχανικά αγοράζουμε πολλά και λόγω του παιδιού. Και σίγουρα δεν λείπουν από το καλάθι μας ό,τι έχει να κάνει με τη φροντίδα και την περιποίηση του παιδιού. Η ποιότητα εδώ είναι το ζητούμενο. Οπότε θα αγοράσουμε τα πιο προσεγμένα προϊόντα. Παράλληλα,  δεν λείπει και ο καφές Πίνουμε πολύ καφέ και οι δυο μας. Αλλά γενικώς δεν στερούμαστε κάτι από φαγητό.

Τι αλλαγές έχεις δει στις τιμές στο σούπερ μάρκετ το τελευταίο διάστημα;
Υπάρχει απίστευτη αύξηση στις τιμές το τελευταίο χρονικό διάστημα. Βλέπω αλλαγές στα τυριά, τα μακαρόνια, τον καφέ…. Ακόμη και στις πάνες που παίρνουμε για το παιδί.  Σε γενικές γραμμές η αύξηση που έχω παρατηρήσει τόσο σε μεμονωμένα προϊόντα όσο και στο συνολικό πόσο που δίνουμε για τα ψώνια κυμαίνεται ανάμεσα στο 20-30%.

Έχεις σταματήσει να ψωνίζεις προϊόντα λόγω ακρίβειας;
Έχω αλλάξει brand σε προϊόντα που μπορεί να μη με ενδιαφέρουν τόσο, όπως απορρυπαντικά ή προϊόντα περιποίησης για μας, όχι για το παιδί. Πλέον παίρνουμε αφρόλουτρο ετικέτας ενώ προσφάτως αλλάξαμε και το απορρυπαντικό ρούχων που παίρναμε. Βέβαια τα ρούχα του παιδιού τα πλένουμε ακόμη με άλλο απορρυπαντικό, που είναι αρκετά ακριβό.

Πόσο συχνά βγαίνεις για φαγητό;
Σχεδόν ποτέ. Και λόγω έλλειψης χρόνου γιατί δουλεύω πολλές ώρες και λόγω έλλειψης χρημάτων. Επίσης δεν έχουμε και κάποιον να μας κρατάει το παιδί για να βγούμε έξω. Η τελευταία φορά που βγήκαμε για φαγητό ήταν πριν περίπου από κανένα εξάμηνο.

Παραγγέλνεις μέσω delivery;
Σπάνια. Μαγειρεύουμε πολύ σπίτι. Χοντρικά θα παραγγείλουμε 2 φορές/ μήνα. Η μια θέλουμε θα είναι μπέργκερ, που παρόλο που είναι πιο ακριβά, είναι η «λιγουριά» του μήνα. Και σίγουρα αυτό θα γίνει στις αρχές του μήνα, που έχει πρωτομπεί ο μισθός, γιατί πιο μετά το σκεφτόμαστε περισσότερο… Παλιότερα παραγγέλναμε και καφέ κάποιες φορές, τώρα το έχουμε κόψει.

Έχεις βρει κάποιον τρόπο να κάνεις καλύτερη διαχείριση του budget;
Όχι. Εσύ; Το πώς δεν θα ξεμένω μετά τις 20 του μήνα δεν το έχω βρει ακόμη… Ή τουλάχιστον το προσπαθώ. Κυρίως με υπερωρίες. Το καλό είναι ότι πληρώνομαι τις υπερωρίες, οπότε συχνά επιλέγω να δουλέψω Σαββατοκύριακα για να μπουν περισσότερα χρήματα στο σπίτι. Από εκεί και πέρα, κυνηγάμε τις προσφορές και αγοράζουμε μεγαλύτερες ποσότητες όταν τις πετύχουμε. Επίσης, το μεγάλο μας σουπερμάκετ του μήνα είναι από γνωστό σουπερμάρκετ για επαγγελματίες όπου βρίσκουμε μεγάλες συσκευασίες σε πολλά προϊόντα και σε πιο συμφέρουσες τιμές. Από εκεί και πέρα, κάνουμε μικρο-αλλαγές σε προϊόντα περιποίησης.

Υπάρχει κάτι που δεν αλλάζεις στις αγορές σου όσο και να ανεβαίνουν οι τιμές;
Την ποιότητα στο φαγητό μας σε γενικές γραμμές δεν την αλλάζουμε. Και φυσικά δεν αλλάζουμε για κανένα λόγο την ποιότητα τόσο  στο φαγητό όσο και όλες τις ανάγκες του παιδιού.