Τα έξοδα για φαγητό είναι ένα ζήτημα που μας απασχολεί ολοένα και περισσότερο το τελευταίο διάστημα, καθώς οι τιμές συνεχώς ανεβαίνουν ενώ παρατηρούνται πολύ συχνά διακυμάνσεις σε βασικά προϊόντα που μας απαραίτητα. Γι’ αυτό και κάθε φορά εστιάζουμε σε έναν συγκεκριμένο αναγνώστη μας, ο οποίος απαντά στις ερωτήσεις μας δίνοντάς μας πληροφορίες για το πόσα χρήματα δίνει εκείνος για φαγητό.

Αυτή τη φορά τα φώτα πέφτουν στο Π.Α., 55 ετών, που εργάζεται ως φωτογράφος. Μένει μόνος του, είναι πολύ οργανωμένος στα έξοδά του και μας έδωσε με απόλυτη λεπτομέρεια τις πληροφορίες που του ζητήσαμε.

Ας δούμε λοιπόν τι μας ανέφερε:

Πόσο είναι περίπου το μηνιαίο εισόδημά σου;
Το μηνιαίο εισόδημά μου είναι 1500 ευρώ.

Πόσα πληρώνεις για τους μηνιαίους λογαριασμούς; Ποια είναι τα πάγια έξοδά σου τον μήνα;
Δεν έχω ενοίκιο ευτυχώς ούτε κάποιο δάνειο. Οπότε τα πάγιά μου έξοδα αφορούν κυρίως λογαριασμούς και ανέρχονται στα 200 ευρώ περίπου.

Για τα ψώνια για τρόφιμα (σούπερ μάρκετ, μανάβικο, κρεοπωλείο κλπ) πόσα δίνεις το μήνα;
Δίνω 350 ευρώ τον μήνα. Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται σουπερμάρκετ, κρεοπωλείο και ψαράδικο. Έχω μια εφαρμογή που μετράει τα έξοδά μου. Τον προηγούμενο μήνα πχ έδωσα ακριβώς 355,25 ευρώ.

Ακολουθείς εσύ ή κάποιο μέλος της οικογένειάς σου κάποια συγκεκριμένη διατροφή;
Μένω μόνος μου. Εγώ ακολουθώ συγκεκριμένη διατροφή για λόγους υγείας. Δεν τρώω επεξεργασμένα τρόφιμα και γενικώς προσέχω πολύ τη διατροφή μου. Τρώω πολλά φρούτα και λαχανικά, κρέας μια φορά την εβδομάδα και ψάρι λίγο πιο αραιά -σπάνια θα έλεγα. Γενικώς τρώω πρωτεΐνη και σαλάτες.

Πόσο συχνά μαγειρεύεις ή τρως μαγειρευτό φαγητό;
Θα έλεγα τις μισές μέρες της εβδομάδας, ανάλογα με το πόσο πιεσμένο είναι το πρόγραμμά μου. Τις υπόλοιπες παραγγέλνω ή τρώω έξω.

Υπάρχουν προϊόντα που δεν λείπουν ποτέ από το καλάθι σου;
Γαλακτοκομικά (γιαούρτια, γάλα, τυρί), φρούτα και λαχανικά.

Τι αλλαγές έχεις δει στις τιμές των τροφίμων το τελευταίο διάστημα;
Πολλές και τραγικές. Να σου πω κυρίως για τον τελευταίο χρόνο για να εστιάσουμε. Δεν μπορώ να σου μιλήσω με ποσοστά αλλά θα σου αναφέρω κάποια παραδείγματα. Για παράδειγμα κάποια τυριά τα έπαιρνα 11-12 ευρώ και τώρα έχουν φτάσει 22! Το ίδιο και τα γιαούρτια. Παίρνω τη μεγάλη συσκευασία. Από 3,60 που την αγόραζα έχει φτάσει στα 5,50 ευρώ! Για άλλα δεν μπορώ να σου πω γιατί δεν πολυκοιτάζω.

Έχεις σταματήσει να ψωνίζεις προϊόντα λόγω ακρίβειας;
Οχι, δεν έχει χρειαστεί. Ωστόσο, γενικώς ψωνίζω με σύνεση και αποφεύγω τις σπατάλες.

Πόσο συχνά βγαίνεις για φαγητό;
Θα έλεγα μια φορά στις 10 μέρες ή στις 2 εβδομάδες, οπότε ας πούμε χοντρικά 2-3 φορές τον μήνα, περίπου. Ωστόσο γενικώς βγαίνω με συγκεκριμένο budget. Προσπαθώ να μην ξεπερνάω τα 25 ευρώ.

Παραγγέλνεις μέσω delivery;
Τώρα τελευταία ναι. Παραγγέλνω  1-2 φορές την εβδομάδα, αν δεν έχω προλάβει να μαγειρέψω. Να τονίσω βέβαια ότι παραγγέλνω μόνο μαγειρευτό φαγητό και όχι junk. Οπότε ξοδεύω περίπου γύρω στα 10 ευρώ ανά πιάτο.

Έχεις βρει κάποιον τρόπο να κάνεις καλύτερη διαχείριση του budget;
Έχω συγκεκριμένο budget για τα πάντα. Έχω μάθει να διαχειρίζομαι με σωστό τρόπο τα χρήματά μου, ώστε να μην ξεμένω. Κάθε φορά που παίρνω τον μισθό μου, αφαιρώ τα πάγια έξοδα -τα οποία άλλωστε φροντίζω να έχω πληρώσει τις πρώτες μέρες του μήνα και στη συνέχεια χωρίζω τον μισθό σε 4-5  μέρη, τόσο ανά εβδομάδα, ώστε να μην ξεπερνάω το budget. Για το φαγητό έχω ένα όριο. Στο σουπερμάρκετ ψωνίζω πολύ συγκεκριμένα πράγματα, ενώ όταν βγαίνω έξω, δεν ξεπερνάω κάποιο συγκεκριμένο ποσό.