Το κόστος ζωής έχει πάρει την ανιούσα και συνεχίζει… Επειδή το φαγητό είναι η βασική ανάγκη για την επιβίωσή μας, στη στήλη αυτή εστιάζουμε σε διάφορους ανθρώπους, μελετώντας το πόσα ξοδεύουν για φαγητό, τι αλλαγές μπορεί να έχουν εντοπίσει στις τιμές αλλά και ποιους τρόπους έχουν βρει να ελέγχουν το budget τους.

Αυτή τη φορά τα φώτα πέφτουν στον Στράτο, που είναι ιδιοκτήτης μίνι μάρκετ, 38 ετών, είναι παντρεμένος και πατέρας ενός παιδιού 2 ετών.

Ας δούμε τα όσα μας ανέφερε:

Πόσο είναι περίπου το μηνιαίο εισόδημά σου;
Το μίνι μάρκετ έχει πολλά έξοδα για να συντηρηθεί (προμήθεια προϊόντων, λογαριασμοί, μισθός του υπαλλήλου που έχουμε…), οπότε αυτό που μένει τον μήνα καθαρό για το σπίτι το έχω υπολογίσει περίπου στα 1300€. Στο σπίτι βέβαια μπαίνουν δυο μισθοί. Πέρα από τον δικό μου, είναι και της συζύγου μου, που παίρνει 1000 ευρώ. Οπότε τα μηνιαία έσοδα στο σπίτι μας είναι 2300 ευρώ.

Πόσα πληρώνεις για τα πάγια έξοδα του μήνα;
Έχουμε ένα αρκετά υψηλό ενοίκιο: 730 ευρώ. Το καλό είναι όμως ότι το σπίτι που βρήκαμε είναι πάρα πολύ κοντά στις δουλειές μας, που είναι προσβάσιμες με τα πόδια, οπότε χαλάμε λίγα χρήματα σε βενζίνες, γύρω στα 60-80 ευρώ/ μήνα.  Για λογαριασμούς δίνουμε γύρω στα 150 ευρώ σε σταθερό και κινητά, ρεύμα 100 ευρώ/ μήνα στο περίπου, κοινόχρηστα 50 ευρώ, όταν δεν ανάβουμε θέρμανση (τους μήνες με θέρμανση μπορεί να ξεπεράσει και τα 150 ευρώ). Επίσης, έχουμε τα δίδακτρα του παιδικού σταθμού, 370 ευρώ τον μήνα αλλά και τις πάνες του που φτάνουν τα 100-120 ευρώ μηνιαίως, αναλόγως τις προσφορές που μπορεί να πετύχουμε. Τέλος, καπνίζω και τα έξοδά μου για τσιγάρα τον μήνα είναι 120-150 ευρώ τον μήνα. Οπότε τα πάγια έξοδά μας τον μήνα, χωρίς το φαγητό είναι 1500- 1700 ευρώ… 

Για τα ψώνια που αφορούν το φαγητό της οικογένειάς σας (σουπερμάρκετ, μανάβικο, κρεοπωλείο…) πόσα δίνεις τον μήνα;
Ψωνίζουμε φρούτα και λαχανικά από το σουπερμάρκετ ως επί το πλείστον και πηγαίνουμε λαϊκή 1 φορά την εβδομάδα για ψάρι και για εμάς και για το παιδί. Προτιμάμε τα αφρόψαρα που είναι και πιο φθηνά αλλά έχουν και πολλά Ω3 λιπαρά. Στη λαική χαλάμε 20-30 ευρώ την εβδομάδα ενώ στο σουπερμάρκετ και στον χασάπη περίπου 80 ευρώ την εβδομάδα. Θα ήταν σίγουρα πολύ περισσότερα τα έξοδα αν το παιδί δεν έτρωγε στον παιδικό σταθμό. Στο σπίτι τρώει μόνο κάποιο σνακ το βράδυ και το Σαββατοκύριακο.

Πόσο συχνά μαγειρεύετε στο σπίτι;
Μαγειρεύουμε καθημερινά. Πολλές φορές προσπαθούμε να φτιάξουμε μεγαλύτερη ποσότητα για να μείνει και για την επόμενη μέρα. Επίσης αν κάποια φορά ειδικά τα Σαββατοκύριακα η σύζυγός μου μαγειρέψει ένα πιο απαιτητικό φαγητό, που θα περισσέψει αλλά δεν θα θέλουμε να το φάμε την επόμενη μέρα, το βάζουμε στην κατάψυξη και το τρώμε πιο μετά.

Υπάρχουν προϊόντα που δεν λείπουν ποτέ από το καλάθι σου;
Τα βασικά που λίγο πολύ δεν λείπουν από κανένα σπίτι: υλικά για τοστ (ψωμί, τυρί, γαλοπούλα), φρούτα και λαχανικά εποχής, γιαούρτι, καφές, ζυμαρικά ολικής, ρύζι, χυμός και πελτές ντομάτας, γιαούρτι… Το γάλα το έχουμε κόψει και το παιδί παίρνει ακόμα τα βρεφικά γάλατα από το φαρμακείο, τα οποία είναι πανάκριβα… Από το καλάθι μας δεν λείπει ποτέ και το εμφιαλωμένο νερό. Πίνουμε μόνο εμφιαλωμένο και το προτιμάμε και για το παιδί.

Τι αλλαγές έχεις δει στις τιμές στο σούπερ μάρκετ το τελευταίο διάστημα;
Έχουν ανέβει πάρα πολύ τα βασικά είδη και συνεχίζουν την ανιούσα. Τώρα είναι το ελαιόλαδο στο προσκήνιο, που έχει ανέβει πάνω από 40% και συνεχίζει… Ευτυχώς εμείς έχουμε δικό μας ελαιόλαδο από το χωριό, οπότε δεν αγοράζουμε ποτέ.

Έχεις σταματήσει να ψωνίζεις προϊόντα λόγω ακρίβειας;
Έχουμε κόψει τα περιττά έξοδα. Ψωνίζουμε πάντα βάσει λίστας και ανάλογα με τις ανάγκες μας, για να αποφύγουμε και τη σπατάλη χρημάτων αλλά και την σπατάλη τροφίμων. Έχουμε κόψει και για λόγους τιμής και για λόγους υγείας τα αναψυκτικά, αλλά και τα πιο ακριβά κρασιά και τις μπίρες. Επίσης, παλιά αγοράζαμε καλές μαρμελάδες από το σουπερμάρκετ ή κάποιο deli για πρωινό, τώρα το αποφεύγουμε.

Ακολουθείς κάποια συγκεκριμένη διατροφή;
Είμαι διαβητικός και προσέχω αρκετά προϊόντα. Αγοράζουμε μόνο ολικής αλέσεως ζυμαρικά, που είναι αρκετές φορές πιο ακριβά και επιλέγουμε προϊόντα χωρίς ζάχαρη (με στέβια κυρίως).

Πόσο συχνά βγαίνεις για φαγητό;
Γενικώς δεν βγαίνουμε έξω για φαγητό. Είναι και τα ωράρια εργασίας μας, είναι και το παιδί που είναι πολύ μικρό και κοιμάται νωρίς… Θα έλεγα ότι βγαίνουμε 1 φορά στις 6 μήνες…

Παραγγέλνεις μέσω delivery;
Παραγγέλνουμε 1 φορά την εβδομάδα φαγητό και καμιά φορά και δυο. Επίσης παραγγέλνω και τουλάχιστον μια φορά την ημέρα καφέ στη δουλειά.

Έχεις βρει κάποιον τρόπο να κάνεις καλύτερη διαχείριση του budget;
Ο προγραμματισμός είναι το κλειδί. Αυτό που κάνουμε είναι ότι πηγαίνουμε πιο συχνά στο σουπερμάρκετ, ανά δυο μέρες και κάνουμε τα ψώνια που χρειαζόμαστε εκείνη τη στιγμή. Δεν γεμίζουμε το ψυγείο πράγματα που στο τέλος μπορεί και να χαλάσουν. Έχει περισσότερες διαδρομές αυτό, αλλά είναι πιο οικονομικό! Παράλληλα, και για εξοικονόμηση χρόνου και για νοστιμιά αλλά και για οικονομία στο ρεύμα, μαγειρεύουμε κυρίως στη χύτρα και σπανίως στον φούρνο. Επίσης, έχουμε τοστιέρα που είναι και ψηστιέρα και σχαροτήγανο, οπότε σπάνια ανάβουμε φούρνο που χαλάει πολύ ρεύμα.
Όσο για τα φρούτα και τα λαχανικά, μετράμε πόσα μας χρειάζονται και δεν αγοράζουμε παραπάνω.

Υπάρχει κάτι που δεν αλλάζεις στις αγορές σου όσο και να ανεβαίνουν οι τιμές;
Τα ίδια που δεν λείπουν ποτέ από το καλάθι. Σίγουρα δεν διαπραγματεύομαι το εμφιαλωμένο νερό, αλλά και το τυρί, το ψωμί, το κρέας και το γιαούρτι.