Πόσα ξοδεύουμε πλέον για φαγητό μηνιαίως; Η άνοδος των τιμών ειδικά στα είδη πρώτης ανάγκης αποτελεί ένα ζήτημα που απασχολεί όλον τον κόσμο. Ειδικά όταν κάποιος δεν έχει να συντηρήσει μόνο τον εαυτό του αλλά εξαρτώνται από εκείνον και άλλα μέλη της οικογένειάς του.

Αυτή τη φορά, μελετάμε την περίπτωση του Βασίλη, 42 ετών, που είναι υπάλληλος μανάβικου και τον τελευταίο χρόνο συγκατοικεί με τη μητέρα του, την αδερφή του και τον ανιψιό του. Για να καταφέρει να κάνει τη ζωή που θέλει δίχως να στερείται τίποτα -ούτε εκείνος ούτε η οικογένειά του- δουλεύει συχνά από το πρωί μέχρι το βράδυ.

Δείτε παρακάτω τα όσα μας διηγήθηκε:

Πόσο είναι περίπου το μηνιαίο εισόδημά σου;
Ο επίσημος μισθός μου είναι €800 τον μήνα. Βέβαια, με τα tips ανεβαίνει πάρα πολύ. Τα πρωινά παραδίδω τα ψώνια σε όλη τη γειτονιά και επειδή με ξέρουν, έχω υψηλά φιλοδωρήματα. Ας πούμε ότι από αυτά βγάζω €400-500 μηνιαίως.  Ωστόσο, επειδή γενικώς έχω πολλά έξοδα και ειδικά το τελευταίο χρονικό διάστημα, που έχω αναγκαστεί λόγω ειδικών συνθηκών να συγκατοικήσω με τη μητέρα μου και την αδερφή μου, οι οποίες δεν εργάζονται, δουλεύω περισσότερες ώρες, είτε εδώ στο μανάβικο είτε και αλλού. Στο σπίτι άλλωστε μένει και ο ανιψιός μου που είναι 8 χρονών.

Πόσα πληρώνεις για τους μηνιαίους λογαριασμούς;
Ευτυχώς αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ενοίκιο, οπότε έχουμε μόνο λογαριασμούς. Επειδή είμαστε αρκετά άτομα στο σπίτι, πληρώνουμε χοντρικά 200-300 ευρώ, με τους χειμερινούς μήνες το ποσό αυτό να ανεβαίνει κι άλλο, λόγω θέρμανσης.

Για τα ψώνια που αφορούν το φαγητό σου (σουπερμάρκετ, μανάβικο, κρεοπωλείο…) πόσα δίνεις τον μήνα;
Έχω έκπτωση στο μανάβικο αλλά και πάλι δεν θέλουμε να λείψει τίποτε, ειδικά στον ανιψιό μου. Θα έλεγα ότι χαλάμε γύρω στα 400 ευρώ τον μήνα σε φρούτα και λαχανικά και χοντρικά άλλα τόσα στο σουπερμάρκετ και το κρεοπωλείο.

Άρα, δεν μένουν και πολλά χρήματα μετά, σωστά;
Κοίταξε, γενικώς δεν έχω παράπονο από τη ζωή μου. Ό,τι θέλω να το αγοράσω είτε για μένα, είτε για την οικογένειά μου, θα το πάρω. Θα δουλέψω λίγο παραπάνω απλώς. Αλλά γενικώς δεν στερούμαστε τίποτα.

Ακολουθείς κάποια συγκεκριμένη διατροφή;
Όχι, τρώω τα πάντα, με μια προτίμηση ίσως στο κρέας.

Πόσο συχνά μαγειρεύεις;
Αυτό το διάστημα δεν μαγειρεύω εγώ. Όταν έμενα μόνος μου μαγείρευα. Τώρα μαγειρεύουν άλλοι στο σπίτι καθημερινά. Τρώμε σπιτικό φαγητό κάθε μέρα.

Υπάρχουν προϊόντα που δεν λείπουν ποτέ από το καλάθι σου;
Γάλα για τον μικρό, φρούτα και λαχανικά σίγουρα. Και φυσικά δεν λείπει ποτέ από το σπίτι μας η φέτα.

Τι αλλαγές έχεις δει στις τιμές στο σούπερ μάρκετ το τελευταίο διάστημα;
Ένα 30% σίγουρα αύξηση και στα επιμέρους προιόντα και στο τελικό ποσό που πληρώνουμε. Για τα απλά ψώνια της εβδομάδας εκεί που έδινα €100, τώρα δίνω €150.

Έχεις σταματήσει να ψωνίζεις προϊόντα λόγω ακρίβειας;
Όχι, όπως σου είπα και παραπάνω, δεν θέλω να στερούμαστε τίποτα. Οπότε βρίσκω τρόπους να εξασφαλίσω περισσότερα χρήματα, δουλεύοντας παραπάνω.

Πόσο συχνά βγαίνεις για φαγητό;
Πηγαίνουμε συχνά σε παιδότοπους με τον ανιψιό μου και την αδερφή μου. Βέβαια εκεί δεν είναι ακριβώς έξοδος για φαγητό. Με φίλους ή παρέα θα βγω για φαγητό περίπου 2 φορές τον μήνα.

Παραγγέλνεις μέσω delivery;
Όχι πολύ συχνά γιατί υπάρχει πάντα φαγητό στο σπίτι. Περίπου 1 φορά/ εβδομάδα όμως παραγγέλνω.

Έχεις βρει κάποιον τρόπο να κάνεις καλύτερη διαχείριση του budget;
Όχι, δεν έχω βρει. Δεν με πολυνοιάζει. Γενικώς ως άνθρωπος δεν παραπονιέμαι. Δεν κοιτάω καν τις προσφορές για παράδειγμα. Τις κοιτάει κάποιες φορές η αδερφή μου όμως. Όπως σου είπα και παραπάνω, θα κάνω 1-2 μεροκάματα παραπάνω, κάποιες υπερωρίες και όλα θα γίνουν.

Υπάρχει κάτι που δεν αλλάζεις στις αγορές σου όσο και να ανεβαίνουν οι τιμές;
Δεν αλλάζω τις συνήθειές μου επειδή ανεβαίνουν οι τιμές. Και προσπαθώ γενικώς να μην επηρεάζουν τέτοια πράγματα τη ζωή μου

Το άρθρο της εβδομάδας