Το εστιατόριο Taverna του ξενοδοχείου Daios Cove, στον Άγιο Νικόλαο στην Κρήτη, τιμά την κουζίνα του νησιού αναδεικνύοντας τη σύγχρονη πλευρά της.

Εμείς ζητήσαμε από τον σεφ Κωνσταντίνο Μανδυλά να επιλέξει ένα πιάτο που σερβίρεται στο εστιατόριο Taverna του ξενοδοχείου Daios Cove στην Κρήτη και να μας δώσει τη συνταγή του με τρόπο τέτοιο, ώστε να μπορεί να φτιαχτεί εύκολα στο σπίτι. Εκείνος επέλεξε για εμάς την κρητική σοφεγάδα, ένα πιάτο που κλείνει μέσα του όλη τη φρεσκάδα των μυρωδικών του, τα καλοκαιρινά λαχανικά και «λούζεται» στο λάδι.

Δείτε παρακάτω τη συνταγή:

Σοφεγάδα
1 Ωρα και 15′ | Εύκολο | Για 2-4 άτομα

Υλικά
100 ml ε.π. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο
1 μελιτζάνα (250 γρ.)
2 μεγάλα κολοκυθάκια (250 γρ.)
1 κόκκινη πιπεριά (180 γρ.)
1 πράσινη πιπεριά (180 γρ.)
1 ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένο
1 ματσάκι μυρώνια, ψιλοκομμένα
1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
350 γρ. φρέσκες ντομάτες, τριμμένες
80 γρ. πελτέ ντομάτας
500 γρ. βλίτα
200 γρ. φρέσκα φασολάκια
αλάτι, μαύρο πιπέρι

Διαδικασία
Κόβουμε τα λαχανικά (εκτός από τα φασολάκια και τα χόρτα) σε κυβάκια στο μέγεθος που επιθυμούμε και τα τηγανίζουμε σε βαθύ τηγάνι με καυτό λάδι μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν. Στη συνέχεια τα στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Σε ένα ταψί αναμειγνύουμε τα λαχανικά με τον δυόσμο, τα μυρώνια και τον μαϊντανό. Σε ξεχωριστό μπολ ανακατεύουμε τις τριμμένες φρέσκες ντομάτες με τον πελτέ και λίγο ελαιόλαδο. Περιχύνουμε το μείγμα στο ταψί με τα λαχανικά και ανακατεύουμε.

Βάζουμε λαδόκολλα πάνω από το ταψί και μαγειρεύουμε στον φούρνο στους 180° C για 45′, μέχρι να χυλώσει η σοφεγάδα και να γίνει λαδερή. Για περισσότερη υγρασία προσθέτουμε λίγο νερό.

Σερβίρουμε με ψητό ψωμάκι, πίκλα κρεμμύδι και ψιλοκομμένα μυρωδικά. Προαιρετικά, πασπαλίζουμε με τυρί φέτα.