Εάν αναζητούμε ένα γρήγορο και θρεπτικό σοκολατένιο σνακ ενέργειας για όλες τις ώρες, ο γλυκός χουρμάς  μάς δίνει τη λύση με vegan μπουκίτσες σοκολάτας.

Οι χουρμάδες έχουν δύο ακαταμάχητες ιδιότητες που τους κάνουν ιδανικούς για σνακ και γλυκά: δίνουν πολλή ενέργεια με τα θρεπτικά τους συστατικά και έχουν ιδιαίτερα γλυκιά γεύση. Γι’ αυτό και οι vegan τους επιλέγουν συχνά ως υλικό σε μπάρες ενέργειας ή ως γλυκαντικό σε συνταγές αντικαθιστώντας με αυτούς τη ζάχαρη. Εμείς εκμεταλλευόμαστε τα μοναδικά χαρακτηριστικά των χουρμάδων σε μια συνταγή για σοκολατένιες μπουκίτσες, γεμιστές με βούτυρα ξηρών καρπών για να έχουμε στο σπίτι μας οποιαδήποτε ώρα και στιγμή, γρήγορα και εύκολα το απόλυτα υγιεινό σνακ.

Σοκολατένιες μπουκίτσες χουρμά, γεμιστές με βούτυρο ξηρών καρπών

Υλικά για 20 μερίδες
20 χουρμάδες βασιλικούς αποξηραμένους και απύρηνους
3/4 φλιτζ. βούτυρο ξηρών καρπών (αμυγδαλοβούτυρο, φιστικοβούτυρο κτλ.)
1 μεγάλη συσκευασία κουβερτούρας ή 1/2 κούπα σταγόνες σοκολάτας

Διαδικασία
Ανοίγουμε στη μέση κάθε χουρμά, κόβοντάς τον κατά μήκος από τη μία πλευρά. Εάν έχει κουκούτσι, το αφαιρούμε. Αφού τους κόψουμε όλους και τους ανοίξουμε καλά, στρώνουμε ένα αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψί και τους τοποθετούμε τον ένα δίπλα στον άλλον με κάποια απόσταση μεταξύ τους.

Γεμίζουμε τον κάθε χουρμά με 1 κουτ. γλυκού (κοφτό ή γεμάτο ανάλογα με το μέγεθος του χουρμά) από όποιο βούτυρο ξηρών καρπών επιθυμούμε. Πιέζουμε ελαφρά τον χουρμά να κλείσει. Μόλις ολοκληρώσουμε τη διαδικασία, βάζουμε το ταψί στο ψυγείο το λιγότερο για 15 λεπτά. Αυτό βοηθάει τους χουρμάδες να σφίξουν και τη γέμιση να σταθεροποιηθεί.

Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί ή στον φούρνο μικροκυμάτων. Εάν είναι η πρώτη φορά που λιώνετε σοκολάτα, μπορείτε να μάθετε βήμα βήμα πώς να το κάνετε γρήγορα και αποτελεσματικά στο άρθρο-οδηγό μας για το σωστό λιώσιμο της σοκολάτας.

Βγάζουμε το ταψί από το ψυγείο. Χρησιμοποιώντας μια λεπτή (κατά προτίμηση χωρίς φαρδιές άκρες) λαβίδα, βουτάμε έναν έναν τους χουρμάδες στη λιωμένη σοκολάτα καλύπτοντας με τη βοήθεια της λαβίδας όλη τους την επιφάνεια. Εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε δύο πιρούνια για αυτή τη διαδικασία.

Αφού τους καλύψουμε όλους με τη σοκολάτα, τους βάζουμε στο ψυγείο τουλάχιστον για 20 λεπτά (ή στην κατάψυξη για πιο γρήγορο αποτέλεσμα) για να σφίξουν. Εάν προτιμήσουμε την κατάψυξη, μειώνουμε τον χρόνο στο μισό (10 λεπτά).

Πολλές γευστικές παραλλαγές για κάθε γούστο

Φυσικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε άλειμμα ξηρών καρπών επιθυμούμε ή ακόμα και να γεμίσουμε τους χουρμάδες μας με ταχίνι αντί για καρποβούτυρο. Ακόμη, για έξτρα ξηροκαρπάτη γεύση, μπορούμε να προσθέσουμε στη γέμιση ψιλοτριμμένους ξηρούς καρπούς της αρεσκείας μας (κάσιους, αμύγδαλο, καρύδι, φουντούκι κτλ.). Αλλά οι πειραματισμοί δεν σταματούν εδώ. Η σοκολάτα ταιριάζει εύκολα με πολλά υλικά και γι΄αυτό μπορούμε να της δώσουμε εξωτική ή μπισκοτένια γεύση προσθέτοντας τριμμένη καρύδα ή τριμμένο μπισκότο μέσα στη λιωμένη κουβερτούρα.

Τέλος, εάν λιγουρευόμαστε και άλλα αποξηραμένα φρούτα, όπως τα σύκα ή τα γλυκόξινα δαμάσκηνα, ας δοκιμάσουμε να τα μετατρέψουμε και αυτά σε σοκολατένιες μπουκίτσες ενέργειας και ας επιλέξουμε την αγαπημένη μας.