Για να απολαύσουμε τη χοιρινή πανσέτα, τα αρνίσια παϊδάκια, τα πικάντικα λουκάνικα και τις ζουμερές μοσχαρίσιες μπριζόλες δεν αρκεί μόνο η μαεστρία του ψήστη και η καλύτερη πρώτη ύλη από τους καλύτερους της πόλης. Χρειάζονται οι απαραίτητες εκείνες σάλτσες που θα απογειώσουν τη γευστική μας εμπειρία. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως σχεδόν πια σε κάθε ψητοπωλείο θα βρούμε για το τυλιχτό και το σουβλάκι μας πολλές σος για όλα τα γούστα. Για αυτό λοιπόν δεν μπορεί να λείπουν από το τραπέζι της Τσικνοπέμπτης 2,3 διαφορετικά ντιπ για αμέτρητες βούτες σε πολύχρωμες και αρωματικές σάλτσες. Από τζατζίκι, παραδοσιακή τυροκαυτερή και γλυκοπικάντικες σάλτσες BBQ, μέχρι έθνικ γουακαμόλε, πουρέ αβοκάντο και γλυκά chutney κρεμμυδιού ή σύκου, εμείς σας προτείνουμε 22 μοναδικά σπιτικά ντιπ για να διαλέξετε το αγαπημένο σας.

Δείτε παρακάτω τις επιλογές μας:

Τα απολύτως απαραίτητα και αγαπημένα

Τζατζίκι σε 3 παραλλαγές
Κλασικό να το τρως με το κουτάλι, με παντζάρι για εντυπωσιακό χρώμα και γεύση ιδανικό και για άλειμμα σε σάντουιτς, με κολοκυθάκια και σαφράν ιδανικό ακόμη και για dressing σαλάτας.

Δροσερό τζατζίκι με κολοκύθι, έτοιμο σε 15′
Φτιάχνουμε τζατζίκι με προσθήκη τριμμένου κολοκυθιού για να συνοδεύσουμε το κρέας στο κυρίως γεύμα μας ή ακόμα να το αλείψουμε στο ψωμί ως ορεκτικό.

Τυροκαυτερή
Πεντανόστιμη, εύκολη, πικάντικη και κρεμώδης. Όλα τα έχει αυτό το all time classic συνοδευτικό που θα κάνει πολύ καλή παρέα σε μια τηγανιά πατάτες και όποιο μεζέ εμφανιστεί στο τραπέζι.

Τζατζίκι με μαύρο σκόρδο
Μια πιο απαλή και πολύπλοκη εκδοχή του κλασικού τζατζικιού, καθώς λείπει η αψάδα από το μαύρο σκόρδο. Επιπλέον έχει μια γήινη γλύκα πετιμεζιού.

Σάλτσα barbeque σε δύο εκδοχές
Όπως κάνουν των… φρονίμων τα παιδιά, έτσι κι εσείς γεμίστε βαζάκια με πικάντικες σάλτσες που διατηρούνται στο ντουλάπι, για να τις έχετε έτοιμες κάθε στιγμή που θέλετε να νοστιμίσετε τα ψητά κρεατικά σας.

Σπιτική μουστάρδα σε 3 εκδοχές
Τα χειμωνιάτικα πιάτα και τα γιορτινά εδέσματα κάνουν την καλύτερη παρέα με τη μουστάρδα. Αν και στην αγορά τη βρίσκουμε σε διάφορες εκδοχές, σας προτείνουμε να φτιάξετε τη δική σας για το εορταστικό αλλά και το καθημερινό τραπέζι. Γιατί καλή είναι η αγοραστή, αλλά ακόμα καλύτερη η σπιτική!

Σπιτική ΒΒQ sauce
Η BBQ sauce δίνει υπέροχη γεύση σε όλα τα ψητά κρέατα και πουλερικά. Γίνεται όμως ακόμη πιο νόστιμη όταν την ετοιμάζουμε στο σπίτι με αγνά υλικά και φρέσκα μυρωδικά, χωρίς συντηρητικά.

Μαγιονέζα σε 3 παραλλαγές
Η κλασσική μαγιονέζα, πάει με όλα κι ο Ανδρέας Λαγός μας δίνει τη βασική συνταγή κι άλλες δυο παραλλαγές της: μια με αρωματικά βότανα και μια με αντσούγια, πάπρικα και κιτρινόριζα.

Τα έθνικ

Chimichurri Sauce (Σάλτσα Τσιμιτσούρι)
Η διάσημη αργεντίνικη σάλτσα είναι ιδανική για να συνοδέψετε ψητό κρέας στο BBQ, ενώ μπορείτε -όπως κάνουν και οι Αργεντίνοι- να την προσθέσετε σε σάντουιτς με ψητό κρέας ή λουκάνικο για να τα κάνετε ακόμη πιο γευστικά.

Η συνταγή για αυθεντικό γουακαμόλε
Ένα ορεκτικό με μεξικάνικο αέρα. Τα τραγανά νάτσος σερβίρονται με το κλασικό γκουακαμόλε. Ιδανικός μεζές για τις χαλαρές βραδιές στο σπίτι, με καλή παρέα, παγωμένες μπύρες και δροσιστικά κοκτέιλ.

Πουρές αβοκάντο
Μια ωραία επιλογή για να συνοδεύσετε τα κρεατικά σας ή μπορείτε να μπει στο τραπέζι σε ρόλο ντιπ δίπλα σε τραγανά κριτσίνια.

Γουακαμόλε με πράσινο μήλο και καβουρδισμένο κολοκυθόσπορο
Μαζί με τις χειμερινές ποικίλες κρητικού αβοκάντο φουέρτε και μπέικον, μας έρχονται και τα μήλα! Μια εναλλακτική συνταγή γουακαμόλε της ομάδας του Matzenta Kuzina del Sol στα Χανιά, απόλυτα εναρμονισμένη με την εποχή μας.

Τρεις διαφορετικές προτάσεις

«Σάλσα» Σουφλίου
Αυτή η «Σάλσα» έρχεται από το Σουφλί και ξεχωρίζει γιατί ναι μεν είναι πελτές, ωστόσο έχει μια γλύκα και μια επίγευση πολύ οικεία.

Πάστα ψητής πιπεριάς με ταχίνι και πετιμέζι
Αυτό το ντιπ ψητής πιπεριάς Φλωρίνης θα το λατρέψετε γιατί και ετοιμάζεται πανεύκολα και έχει τη γλύκα του πετιμεζιού στα συστατικά του.

Πέστο δυόσμου
Ο δυόσμος είναι από τα πιο αγαπημένα μυρωδικά της ελληνικής κουζίνας και πολλοί από εμάς έχουμε στο παρτέρι μας. Φτιάχνουμε, λοιπόν, ένα αρωματικό πέστο δυόσμου που θα δώσει φρεσκάδα σε πιάτα με κρέας, ζυμαρικά, ακόμα και στις σαλάτες μας.

Τα chutney

Chutney  με τσίλι και σαγκουίνι: Μια ιδιαίτερη σάλτσα για κρεατικά, αλλαντικά και τυριά
Δεν χρειάζεται να κάνετε μεγάλες προετοιμασίες για να καλέσετε κόσμο στο σπίτι για ένα χαλαρό ποτάκι. Αρκεί να έχετε κάποια ποτά στην κάβα σας, τυριά και αλλαντικά στο ψυγείο σας. Και τα υπόλοιπα έρχονται! Για να βάλετε μια έξτρα πινελιά στη βραδιά μπορείτε να ετοιμάσετε ένα ξεχωριστό τσάτνεϊ που συνδυάζει την οξύτητα από το σαγκουίνι με το καυτερό στοιχείο της πιπεριάς τσίλι.

Καυτερή μαρμελάδα πιπεριάς
Χρησιμοποιήστε αυτή την πικάντικη λιχουδιά σαν συνοδευτικό μαζί με τυριά, ψητά κρέατα και αλλαντικά, σε καναπεδάκια και όπου αλλού σας αρέσει.

Γλυκόξινη μαρμελάδα κίτρινης πιπεριάς
Μια μαρμελάδα που ταιριάζει καταπληκτικά με ψητά, όπως μπριζόλα, φιλέτο, μπιφτέκι, ψάρι ή ακόμα και σε μπρουσκέτα με κάποιο αλμυρό τυρί ως κέρασμα.

Μαρμελάδα (chutney) ντομάτας με μπαχαρικά
Μία απολαυστική, αλμυρή μαρμελάδα, πες την και chutney, που συνοδεύει ιδανικά τυριά αλλά και ψητά κρέατα. Ξεχωρίζει για την έντονη γεύση της λόγω των μπαχαρικών, ενώ είναι και πλούσια σε αντιοξειδωτικά στοιχεία.

Chutney σύκου
Τα chutneys δίνουν μια διαφορετική νότα στο τραπέζι συνοδεύοντας κρέατα, πουλερικά, τυριά, αλλαντικά, θαλασσινά και λαχανικά. Τώρα λοιπόν που τα σύκα είναι στα καλύτερά τους, τα κάνουμε chutney!

Το τσάτνεϊ του τεμπέλη
Ένα εύκολο τσάτνεϊ που γίνεται σε μέσα σε 30΄και δίνει εύκολα μια ξεχωριστή νότα στα πλατό των τυριών και των αλλαντικών μας. Ταιριάζει ιδιαίτερα και με τα ψητά κρέατα των ημερών.

Όλα τα μυστικά για το πιο πετυχημένο τσάτνεϊ κρεμμυδιού
Τα κρέατα έχουν την τιμητική τους στο γιορτινό τραπέζι και το τσάτνεϊ κρεμμυδιού είναι μια παρασκευή-πασπαρτού, που δεν πρόκειται να πάει χαμένη!