Η σπατάλη τροφίμων αποτελεί μια από τις σημαντικότερες αιτίες της κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο, πόσες φορές σας έχει τύχει να κάνετε εκκαθάριση ψυγείου και να βρείτε μέσα αλλοιωμένα τρόφιμα που δεν ξέρατε καν ότι είχατε; Πόσες φορές έχετε πετάξει φαγητό γιατί περίσσεψε;
Επειδή κανείς δεν θέλει να πετάει τρόφιμα και καθώς τα ψώνια για φαγητό έχουν πάρει την ανιούσα, σας έχουμε συγκεντρώσει κάποια σημαντικά βήματα που θα σας βοηθήσουν να την περιορίσετε.

Προγραμματισμός και λίστα

Το πιο βασικό βήμα για την αποφυγή της σπατάλης τροφίμων είναι η λίστα και ο προγραμματισμός. Ποτέ δεν πάμε σουπερμάρκετ χωρίς λίστα καθώς μπορεί είτε να ξεχάσουμε πράγματα που χρειαζόμαστε είτε να αγοράσουμε παραπάνω από όσα θέλουμε. Αν το ψυγείο μας είναι μονίμως γεμάτο και δεν ξέρουμε καν τι έχει μέσα, είναι πολύ πιθανό να… φιλοξενεί και αλλοιωμένα τρόφιμα που θα καταλήξουν στα σκουπίδια όταν κάνουμε την εκκαθάριση…

Αξιοποιούμε μπαγιάτικα ή μαραμένα προϊόντα

Το μπαγιάτικο ή το μαραμένο προϊόν δεν σημαίνει ότι είναι και για πέταμα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί μέσα σε συνταγές ώστε να μην πάει χαμένο. Για κεφτεδάκια και μπιφτέκια, θέλουμε το παλιό ψωμί. Οι ώριμες μπανάνες που έχουν μαυρίσει αρκετά για να μπορούμε να τις φάμε, μπορούν να γίνουν smoothie ή κέικ μπανάνας.
Οι ντομάτες που έχουν μαραθεί μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε σάλτσα. Το ίδιο και με άλλα λαχανικά που δεν είναι σε πολύ καλή κατάσταση για να φαγωθούν ωμά: μπαίνουν εύκολα σε συνταγές.

Βοηθάμε στην αποφυγή σπατάλης τροφίμων και στο σουπερμάρκετ

Πάντα να έχουμε στο νου μας τι θέλουμε να μαγειρέψουμε και για τι χρήση προορίζονται τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά μας. Αν για παράδειγμα θέλουμε να φτιάξουμε σάλτσα, όπως είπαμε και παραπάνω, μπορούμε εξ αρχής να επιλέξουμε πιο ώριμες ντομάτες, που δεν θα τις επιλέξει πολύς κόσμος. Αρκεί βέβαια να τις μαγειρέψουμε σχετικά άμεσα. Γιατί αν είναι να τις αγοράσουμε για να τις πετάξουμε εμείς και όχι το σουπερμάρκετ, πάλι δεν έχει νόημα…

Κοιτάμε τις ημερομηνίες λήξης

Προσέχουμε πολύ τις ημερομηνίες λήξης των προιόντων που αγοράζουμε όσο και αυτών που έχουμε στο σπίτι μας. Αν πχ αγοράζουμε πράγματα που βρίσκουμε σε προσφορά και τα στοκάρουμε, πρέπει να τα φυλάσσουμε με βάση την ημερομηνία λήξης τους. Επίσης, στο σουπερμάρκετ πολλές φορές μπαίνουν πιο μπροστά είτε αυτά που είναι κοντά στη λήξη, είτε τα ήδη ληγμένα -ναι κάποιοι το κάνουν αυτό- οπότε αν δεν κοιτάμε καλά τις ημερομηνίες μπορεί να την… πατήσουμε…

Η σωστή αποθήκευση

Τόσο στο ψυγείο όσο και στο ντουλάπι ή την τροφοθήκη μας πρέπει να προσέχουμε να αποθηκεύουμε τα προιόντα με τρόπο ώστε να είναι πιο προσβάσιμα τα πιο ευαίσθητα ή αυτά που ληγουν σύντομα. Ιδανικά μπορούμε να αποθηκεύουμε στο ψυγείο μας τα τρόφιμα ανάλογα με τη συνταγή για την οποία προορίζονται.

Αξιοποιούμε τα περισσεύματα τροφών

Αν περισσέψει φαγητό από την προηγούμενη μέρα έχουμε διάφορες επιλογές: είτε το φυλάσσουμε στο ψυγείο για την άλλη μέρα, είτε στην κατάψυξη για πιο μετά είτε το αξιοποιούμε σε κάποια άλλη συνταγή κάνοντάς το πιο ενδιαφέρον.

Κομποστοποίηση

Δύσκολο να γίνει αν δεν έχετε κήπο. Ωστόσο υπάρχουν πλέον οι καφέ κάδοι για τα οργανικά απορρίματα.

Μοιραζόμαστε!

Αν περισσέψει φαγητό, μπορούμε είτε να το μοιραστούμε με φίλους και γνωστούς είτε με τους γείτονες είτε να το δωρίσουμε σε κάποια οργάνωση που ταΐζει ανθρώπους που έχει ανάγκη.