Ο Σεπτέμβρης βρίσκει εμάς πίσω στα γραφεία και τους μικρούς μας φίλους στα σχολεία, αλλά μας κάνει δώρο τον πολύτιμο σε γεύση και θρεπτική αξία καρπό του αμπελιού: το σταφύλι.

Λευκό, κόκκινο ή μαύρο, το απολαμβάνουμε φρέσκο μέσα σε φρουτοσαλάτες και με έξτρα δόση γλυκύτητας ως παραδοσιακό γλυκό του κουταλιού. Όμως οι τρόποι με τους οποίους μπορούμε να το γευτούμε δεν σταματούν εδώ. Το σταφύλι ταιριάζει μοναδικά και με αλμυρές γεύσεις -ιδιαίτερα μάλιστα με τα πρόβεια τυριά- τόσο φρέσκο όσο και μαγειρεμένο. Μπορούμε να δοκιμάσουμε να το βάλουμε στο τηγάνι ή στην κατσαρόλα και να νοστιμίσουμε γλυκά με το μελωμένο ζωμό του το χοιρινό, το κοτόπουλο ή το μοσχάρι. Εάν προτιμούμε πάλι να μην πειραματιστούμε με τη μαγειρεμένη του εκδοχή, μπορούμε απλά να το προσθέσουμε φρέσκο σε μπρουσκέτες ή σε σαλάτες με τυρί, αλλαντικά ή μόνο με φρέσκα πράσινα λαχανικά για όσους ακολουθούν τη vegan διατροφή.

Για όλους εμάς που δεν μπορούμε να φανταστούμε τον Σεπτέμβρη χωρίς σταφύλι στο τραπέζι μας, οι επιλογές είναι πολλές και γι΄αυτό συγκεντρώσαμε μερικές από αυτές σε 22 νόστιμες αλμυρές συνταγές.

Δείτε παρακάτω τις επιλογές μας:

Σταφύλια με χοιρινό και μοσχάρι

Ψαρονέφρι μαγειρεμένο σε χυμό σταφυλιού με πουρέ μελιτζάνας
Μια πολύ γευστική πρόταση για το τραπέζι σας που συνδυάζει ψαρονέφρι μαγειρεμένο με χυμό σταφυλιού και πουρέ μελιτζάνας.

Ψαρονέφρι με χυμό και ρόγες κόκκινων σταφυλιών
Τα γλυκύτατα σταφύλια γίνονται μια ιδιαίτερη σάλτσα για ψαρονέφρι που συνοδεύεται ιδανικά με ταλιατέλες, δημιουργώντας ένα πολύ νόστιμο κυρίως πιάτο.

Ψαρονέφρι με άσπρα σταφύλια, μούστο και κρασί
Ένα πιάτο μεθυσμένο με φρέσκα αρώματα σταφυλιού και αρμπαρόριζας.

Μοσχαράκι με σάλτσα σταφυλιού και κουσκούς
Μια διαφορετική πρόταση για το κυριακάτικο οικογενειακό τραπέζι. Η ιδιαίτερη σάλτσα σταφυλιού προσφέρει γευστικούς συνδυασμούς που ξαφνιάζει ευχάριστα.

Αραβικές πίτες με κιμά, μελιτζάνα, καρύδι και σοταρισμένα σταφύλια
Ένα χορταστικό μεζεδάκι που φτιάχνεται πανεύκολα και συνοδεύει εξαιρετικά το κρασί και τη μπίρα.

Σταφύλια με κοτόπουλο – γαλοπούλα

Το κοτόπουλο του τρύγου
Το κοτόπουλο συναντάει τους καρπούς των αμπελιών και το πιο γλυκό παράγωγό τους, το πετιμέζι και το αποτέλεσμα είναι ένα πιάτο που ενθουσιάζει με την πλούσια γεύση του.

Κοτόπουλο φιλέτο με σάλτσα από άσπρο κρασί και σταφύλια
Αυτό το πιάτο με κοτόπουλο με σταφύλια συνδυάζει γεύσεις και χρώματα που θα εντυπωσιάσουν τους γκουρμέ φίλους σας. Αξίζει το λίγο παραπάνω χρόνο που θα δώσετε για να το φτιάξετε.

Σαλάτα granola με κινόα, σταφύλι και μπουτάκια κοτόπουλου
Αυτή η θρεπτική σαλάτα ταιριάζει υπέροχα με το σταφύλι, ενώ μπορεί να φαγωθεί ως πλήρες γεύμα αλλά και ως συνοδευτικό κάποιου κρέατος.

Σαλάτα με φακές, κοτόπουλο και σταφύλια
Τώρα που βρίσκετε σταφύλια στην αγορά είναι ευκαιρία να φτιάξετε αυτή τη χορταστική σαλάτα με φακές και κοτόπουλο, που σερβίρεται και ως ελαφρύ κυρίως πιάτο.

Κοτοσαλάτα με μαρούλι, σταφύλια και παρμεζάνα
Μια ωραία σαλάτα εποχής με το ζουμερό κοτόπουλο να συνδυάζεται με τη γλύκα των σταφυλιών.

Τάρτα με γαλοπούλα και σταφύλια
Μια μοναδικά γευστική τάρτα, που μπορείτε να σερβίρετε ως πρώτο πιάτο ή ακόμη και να την απολαύσετε ως σνακ.

Φιλέτο γαλοπούλας γεμιστό με σταφύλια, σύκα και ροδάκινα
Η γαλοπούλα, όπως και το κοτόπουλο, αγαπούν τις γλυκόξινες γεύσεις και ταιριάζουν πολύ με φρούτα. Στις αρχές του φθινοπώρου τα σταφύλια και τα σύκα που είναι στα φόρτε τους, παρέα με τα τελευταία ροδάκινα της εποχής γίνονται ο ιδανικός συνοδός της γαλοπούλας.

Σαλάτες με σταφύλια, τυρί και αλλαντικά

Σαλάτα με σταφύλια, σαλάμι Λευκάδας και φέτα
Τώρα που βρίσκετε σταφύλια στην αγορά είναι ευκαιρία να φτιάξετε αυτή την υπέροχη σαλάτα που τα “παντρεύει” μοναδικά με μαρούλι, φέτα και το απίστευτα γευστικό σαλάμι Λευκάδας.

Σαλάτα με αντίδια, κερκυραϊκό νούμπουλο και ρόγες ξανθού σταφυλιού
To νούμπουλο είναι ένα καπνιστό αλλαντικό από την Κέρκυρα, που φτιάχνεται από κόντρα φιλέτο χοιρινού το οποίο, αφού παστωθεί και αρωματιστεί με μπαχαρικά, τυλίγεται σε φυσικό έντερο και καπνίζεται. Έχει ελαφρώς ροζέ χρώμα και τρώγεται ωμό, κομμένο σε λεπτές φέτες, ή ψημένο σε συνταγές. Εδώ συμμετέχει σε μια πράσινη σαλάτα μαζί με σταφύλια.

Πολύχρωμη σαλάτα με σταφύλια, ανθότυρο και αμύγδαλα
Μια δροσερή σαλάτα με σταφύλια, πολλά χρώματα και ποικιλία γεύσεων που θα συνοδεύσει τέλεια στο τραπέζι ένα ψητό κρέας ή κοτόπουλο.

Vegan Σαλάτες

Πράσινη σαλάτα με φινόκιο, πορτοκάλι, σταφύλια και τσιπς κολοκύθας
Μια δροσερή πράσινη σαλάτα, που ανοίγει ιδανικά κάθε γεύμα. Η πορτοκαλένια sauce απογειώνει τη γεύση της, ενώ τα τσιπς κολοκύθας χαρίζουν την απαραίτητη τραγανότητα στο πιάτο.

Σαλάτα με φινόκιο, πράσινο μήλο και ρόγες σουλτανίνας
Μια νόστιμη και απολαυστική φθινοπωρινή σαλάτα!

Σταφύλια με ψάρια και θαλασσινά

Λαβράκι με κόκκινα και μαύρα σταφύλια
Οι καρποί των αμπελιών συνδυάζονται εξαιρετικά με το ψάρι, δίνοντας ένα νόστιμο και ελαφρύ πρώτο πιάτο, ό,τι πρέπει για τα πρώτα φθινοπωρινά τραπέζια.

Καρπάτσιο από λαβράκι με σάλτσα σταφυλιού
Ένα εντυπωσιακό πρώτο πιάτο που συνδυάζει με τέλειο τρόπο το ψάρι με την υπόξινη γεύση του σταφυλιού. Συνοδεύεται από μια ζεστή σαλάτα από αντράκλα, ραπανάκι και αγγούρι.

Σπανάκι και παντζαρόφυλλα με ψητό χταπόδι, σταφύλια και σος πετιμέζι
Όλες οι πρασινάδες που κατά παράδοση τρώγονται βραστές να θυμάστε ότι τρώγονται και ωμές. Εδώ, το γλυφό σπανάκι συνδυάζεται με την παράξενη γεύση του παντζαρόφυλλου, μαζί με χταπόδι, μαγειρεμένο με πορτοκάλι.

Ορεκτικά με σταφύλια και τυρί

Τυρομπαλάκια με σταφύλια
Μέσα σε κάθε τυρένιο μπαλάκι κρύβεται μια ρόγα από σταφύλι. Μπορείτε να το σερβίρετε ως ορεκτικό πάνω σε κρακεράκια σε ένα πάρτι.

Μπρουσκέτες με κατσικίσιο τυρί και σταφύλια
Ένα νόστιμο και εύκολο ορεκτικό που αξιοποιεί τα σταφύλια. Ταιριάξει εξαιρετικά πλάι σε ένα ποτήρι καλά κρυωμένο Sauvignon Blanc.