Το στρες δεν είναι προνόμιο μόνο των ανθρώπων. Έχουν και τα φυτά στρες. Και μάλιστα, από ένα συγκεκριμένο βαθμό και έπειτα αυτό μπορεί να αποτελεί σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά στο φυτό μας, είτε στο παρόν είτε στο μέλλον, οπότε χρειάζεται να ληφθούν μέτρα.

Τι σημαίνει όμως το στρες στο αμπέλι και πώς επηρεάζει την ποιότητα και την ποσότητα του παραγόμενου κρασιού; Τι συμπεράσματα μπορεί να βγάλει κάποιος κάνοντας τέτοιες μετρήσεις; Αυτό αποτέλεσε την αφορμή της γέννησης της farmAIr, μιας ελληνικής start up που μελετά το στρες στα αμπέλια.

Μιλήσαμε με τον Σταμάτη Διαβατίδη, Co-Founder και COO της farmAIr -με πολύχρονη εμπειρία στον χώρου του Business- ο οποίος μας έδωσε όλες τις πληροφορίες για τη νεοσύστατη αυτή εταιρεία που έχει ως στόχο να αποτελέσει ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για τους οινοποιούς, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.

Ποια ήταν η αφορμή για τη σύσταση της εταιρείας

Η farmAIr ιδρύθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου του 2020 και είναι μία εταιρεία Αγροτεχνολογίας, η οποία εξειδικεύεται στην φυτοπροστασία και συγκεκριμένα στην Έγκυρη και Έγκαιρη Διάγνωση του Βιοτικού και του Αβιοτικού Στρες των αμπελώνων. Η ιδέα ξεκίνησε μέσα από την ανάγκη της εποχής για βιώσιμη καλλιέργεια, η οποία γίνεται ολοένα και πιο επιτακτική λόγω της κλιματικής αλλαγής. Υπό αυτό το πρίσμα, η ομάδα της farmAIr  ξεκίνησε να ψάχνει τρόπους ώστε να βοηθήσει τους παραγωγούς να βελτιώσουν την ποιότητα και την ποσότητα της αγροτικής παραγωγής, μειώνοντας το κόστος αυτής μακροπρόθεσμα. Κάπως έτσι άρχισαν να μελετούν το στρες στα φυτά και τις επιπτώσεις του στην παραγωγή. Η farmAIr αποφάσισε να εστιάσει στο αμπέλι -τουλάχιστον σε πρώτη φάση- λόγω της αγάπης της ομάδας για το κρασί, αλλά και των γνώσεων που διαθέτουν πάνω στο αντικείμενο.

Αμπελουργία ακριβείας και νέες τεχνολογίες

Η συγκεκριμένη start up και οι μέθοδοι που χρησιμοποιεί εντάσσονται στην ανάγκη της εποχής να απομακρυνθεί από την συμβατική αμπελουργία και να εφαρμόσει τις μεθόδους της αμπελουργίας ακριβείας. Οι μέχρι τώρα μέθοδοι που χρησιμοποιούνται δεν επαρκούν για να εντοπίσουν εγκαίρως σοβαρές ασθένειες και προβλήματα που απειλούν τη ζωή ενός αμπελώνα, ρίχνουν την ποιότητα των σταφυλιών και κατά προέκταση και του παραγόμενου κρασιού. Εκεί εντόπισε το… τεχνολογικό κενό η ομάδα της farmAIr , προσφέροντας στη διάθεση των οινοποιών ένα εργαλείο που τους είναι απαραίτητο πλέον για να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του αμπελώνα τους.

«Είμαστε ο μαγνητικός τομογράφος του Γεωπόνου»

Τι σημαίνει αυτό;

Αυτό που παρατήρησε η ομάδα της farmAIr είναι ότι υπήρχε ένα τεχνολογικό κενό στον τρόπο εντοπισμού του στρες στα φυτά. Οι μέχρι σήμερα τεχνολογίες δεν επιτρέπουν την ακριβή ανίχνευσή του. Γι’ αυτό επιστράτευσε την θερμική και την οπτική κάμερα, σε συνδυασμό με την μηχανική μάθηση και την τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία της, ώστε με εξειδικευμένες μετρήσεις να καταφέρει να καλύψει το μέχρι τώρα τεχνολογικό κενό. Όπως αναφέρουν «εμείς βλέπουμε ό,τι δεν μπορεί να δει κανείς άλλος».

Τι σημαίνει στρες στο αμπέλι

Tο στρες στα φυτά γενικότερα αυξάνει το κόστος παραγωγής ενώ μειώνει τόσο την ποσότητα όσο και την ποιότητα του τελικού προϊόντος. Όσο νωρίτερα και ακριβέστερα εντοπιστεί, τόσο πιο έγκαιρα μπορούν να βρεθούν λύσεις και να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.  Το λεγόμενο στρες των φυτών, μπορεί να προκληθεί τόσο από αβιοτικούς παράγοντες (υπερβολική ζέστη-παγετό- πλημμύρα- ξηρασία- τροφοπενίες κ.λπ.) όσο και από βιοτικούς παράγοντες (παθογόνα, έντομα, φυτοφάγα κ.λπ.).

Στεκόμενη πάντα δίπλα στο πλευρό των γεωπόνων, η farmAIr, μεταξύ άλλων, εγχειρεί να κατηγοριοποιήσει πιλοτικά το στρες σε 5 βασικές κατηγορίες, οι οποίες χρήζουν και διαφορετικής αντιμετώπισης:

  • Μυκητολογικές Ασθένειες
  • Ασθένειες ξύλου
  • Υδατικό Στρες
  • Τοξικότητα
  • Θερμικό Στρες

Το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας , η τεχνητή νοημοσύνη και η θερμικές κάμερες

Η τεχνολογία της farmAIr βασίζεται σε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας με διεθνή κατάταξη με εφαρμογή στη γεωργία και στο περιβάλλον. H συγκεκριμένη εταιρεία στην ηλεκτρονική της πλατφόρμα συνδυάζει τόσο τα εργαλεία που χρησιμοποιούνταν μέχρι σήμερα, όσο και την θερμική κάμερα & τη τεχνητή νοημοσύνη, ώστε να δώσει μια πλήρη εικόνα της υγείας του αμπελιού.

Ποιες είναι οι μέθοδοι που χρησιμοποιούν: 

  • Σύντηξη Εικόνων: Οι αλγόριθμοι Μηχανικής Μάθησης συνδυάζουνο πτικές(RGB) και θερμικές φωτογραφίεςμε τη χρήση Υπολογιστικής Όρασης.
  • Τεχνητή Νοημοσύνη: Ο αλγόριθμος Ανίχνευσης Αντικειμένων οριοθετεί αυτοματοποιημένα τις υπο-περιοχές που υπόκεινται σε στρες


Το στρες μπορεί να εντοπιστεί σε επίπεδο φύλλου πολύ νωρίς, χάρη στη χρήση της θερμικής κάμερας. Εκείνη μπορεί να εντοπίσει με ακρίβεια το κλείσιμο των στοματίων του φύλλου από την αύξηση της θερμοκρασίας. Μπορούν να βρουν το στρες των φυτών, πολύ πριν την έκφραση οποιουδήποτε συμπτώματος, σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως οι ασθένειες ξύλου, έως και 2-3 χρόνια νωρίτερα.

Μέχρι σήμερα η λήψη των δεδομένων γίνεται μέσω αεροφωτογραφιών με τη χρήση συμβατών εμπορικών drones, ενώ στο άμεσο μέλλον θα χρησιμοποιηθούν και ειδικοί δορυφόροι. Η υπηρεσία της farmAIr δίνει στους γεωπόνους τον απαραίτητο χρόνο να δράσουν σωστά, να θεραπεύσουν τα νοσούντα πρέμνα ή να τα απομονώσουν για να αποτρέψουν την επέκταση της νόσου στα υγιή μέρη του αμπελιού.

Παράλληλα, η μελέτη και η ανάλυση των αποτελεσμάτων οδηγούν στη στοχευμένη άρδευση αλλά και στη λελογισμένη χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων στις απολύτως απαραίτητες ποσότητες, γλυτώνοντας έτσι χρόνο, εργατοώρες και χρήματα από τον παραγωγό, ενώ ταυτόχρονα διαφυλάσσουν τους φυσικούς πόρους και προστατεύουν το περιβάλλον, εξασφαλίζοντας τη βιώσιμη γεωργία.

Tι χρειάζεται κάποιος για να χρησιμοποιήσει την υπηρεσία;

Η υπηρεσία δεν είναι απαγορευτική και ήδη χρησιμοποιείται σε αρκετά οινοποιεία της χώρας. Το κόστος της μειώνεται κατά πολύ αν το οινοποιείο διαθέτει το δικό του drone. Η ομάδα της farmAIr μιλά με οινοποιούς και τους γεωπόνους τους για να αναλύσουν μαζί τα αποτελέσματα της υπηρεσίας της και να τους οδηγήσει σε λύσεις που θα τους εξασφαλίσουν καλύτερη ποιότητα στο κρασί με το λιγότερο δυνατό κόστος.

Οι στόχοι για το μέλλον

Η farmAIr έχει ξεκινήσει να εντάσσει στο portfolio της και άλλες καλλιέργειες, όπως η ελιά και αναμένει σύντομα να απευθυνθεί και εμπορικά στους αντίστοιχους παραγωγούς. Επίσης συζητά και με άλλες εταιρείες αγροτεχνολογίας για συνέργειες μέσα από τη χρήση της πρωτοποριακής τεχνολογίας της, όπως σε θερμοκήπια. Στόχος της farmAIr είναι να επεκτείνει τις υπηρεσίες της σύντομα πέρα από τα σύνορα της Ελλάδας και να αποτελέσει έναν αξιόπιστο συνεργάτη για τη διαχείριση του στρες των φυτών σε παγκόσμιο επίπεδο.

info

Περισσότερα στο www.farmair.io