Σε ποιον δεν αρέσει ένα πληθωρικό πιάτο ζυμαρικών, με μια πλούσια σάλτσα να αναδεικνύει τον τύπο του, σαν τις προτάσεις του Δημήτρη Παπαζυμούρη, γνωστού και ως Cucina Caruso; Είναι αναμφίβολα γνώστης και λάτρης της ιταλικής κουζίνας, οπότε έχουμε να μάθουμε πολλά από εκείνον για τον κατάλληλο συνδυασμό σάλτσας και τύπου ζυμαρικών. Γιατί δεν κάνουν όλα για όλες τις συνταγές κι αυτό θα πρέπει να το προσέξουμε αν θέλουμε το μέγιστο γευστικό αποτέλεσμα από τα πιάτα που ετοιμάζουμε στην κουζίνα μας.

Έτσι, σε αυτό το άρθρο θα βρείτε χρήσιμες συμβουλές για σπέσιαλ ζυμαρικά όπως τα ριγκατόνι, τα μπουκατίνι και τα λαζάνια και φυσικά τις όλες τις σχετικές συνταγές του Δημήτρη Παπαζυμούρη, με τον μοναδικό και αναλυτικό τρόπο παρουσίασης που τις χαρακτηρίζει.

Ριγκατόνι

  • Όπως αναφέραμε το σχήμα κάθε ζυμαρικού δεν είναι τυχαίο, ούτε η σάλτσα με την οποία ταιριάζει. Αφού μιλάμε, λοιπόν, για τους μεγαλούτσικους κοντόχοντρους σωλήνες με τις παράλληλες ρίγες και την ελαφριά καμπυλότητα, τότε αυτοί συνοδεύονται με τις πιο πληθωρικές σάλτσες της ιταλικής κουζίνας.
  • Για παράδειγμα πολύ δημοφιλής στη χώρα μας είναι η σάλτσα με τέσσερα τυριά (κατά προτίμηση με έντονη γεύση, όπως η παρμεζάνα και η γκοργκοντζόλα), ενώ ταιριάζει πολύ και με μανιτάρια, αλλά και με ξηρούς καρπούς όπως τα φουντούκια ή τα καρύδια.
  • Σημαντικός κανόνας που θα πρέπει να ακολουθούμε ιδίως σε αυτά τα ζυμαρικά, που είναι κάπως μεγάλα σε μέγεθος, είναι να προσέξουμε να τα βράσουμε αλ ντέντε (δηλαδή να κρατάνε στο δόντι όταν τα δοκιμάσουμε) κι όχι παραπάνω από τον ενδεδειγμένο χρόνο της συσκευασίας τους.

Ακολουθεί το σχετικό άρθρο με τις συνταγές:

Ριγκατόνι: Ποιοι είναι οι καλύτεροι συνδυασμοί


Μπουκατίνι

  • Μπορεί να μην τα έχετε ξανακούσει, ή δοκιμάσει, ωστόσο είναι ένας δημοφιλής ιταλικός τύπος, που αξίζει την προσοχή μας γιατί είναι έτσι φτιαγμένος που ταιριάζει κι αυτός με πηχτές και προκλητικές σάλτσες, που χαρακτηρίζονται από εντάσεις και συνοχή.
  • Ας ξεκινήσουμε όμως από το σχήμα τους που είναι κάτι μεταξύ του σπαγγέτι και του ζυμαρικού που χρησιμοποιούμε συνήθως για το παστίτσιο. Ακριβώς επειδή είναι πιο λεπτό και πιο εύκαμπτο (όταν βράζει) είναι απόλυτα λειτουργικό ως σχήμα, γι’ αυτό και κάνει ταίρι με σάλτσες με έντονη προσωπικότητα. Και δεν μιλάμε μόνο για λευκές, αλλά και για κόκκινες.
  • Κλασική και αγαπημένη σε όλη τη Ρώμη εκδοχή είναι τα μπουκατίνι Αλ’ Αματριτσιάνα με τέσσερα μόνο υλικά αλλά και η Πουτανέσκα, με την αντσούγια στα συστατικά να δίνει την umami γεύση της. Και τις δύο αυτές εκδοχές, αλλά και άλλες νοστιμότατες θα βρείτε στο άρθρο του Δημήτηρη Παπαζυμούρη.

Ακολουθεί το σχετικό άρθρο με τις συνταγές:

Μπουκατίνι: οι συνταγές που απογειώνουν το νόστιμο ζυμαρικό

Λαζάνια

  • Πρόκειται για ένα αρχαίο ζυμαρικό το λάγανον, το οποίο επέστρεψε στη χώρα μας μέσω της Ιταλίας και ομολογουμένως είναι μακράν το δικό μας αγαπημένο. Το λατρεύουμε για την πλατιά επιφάνεια ζύμης που απλώνεται πάνω και ανάμεσα από σάλτσες και υλικά και δημιουργεί επίπεδα που μπαίνουν στον φούρνο και βγαίνουν λαχταριστά και πληθωρικά.
  • Είναι ο ορισμός του comfort food γι’ αυτό σερβίρονται ζεστά. Δεν χρειάζονται να βράσουν πριν μπουν στο πυρίμαχο σκεύος μας, απλώς να συνδυαστούν με σάλτσα και γέμιση με μπόλικη υγρασία. Έτσι, θα ρουφήξουν τα υγρά της και θα μαλακώσουν τόσο όσο χρειάζεται για να τα απολαύσουμε. Στην απόλαυση συμβάλλει και η μπεσαμέλ που συνήθως απαιτεί η συνταγή.
  • Πόσες στρώσεις χρειάζονται; Ιδανικά 4 στρώσεις ζυμαρικού, που εναλλάσσονται από 3 στρώσεις γέμισης (καταλήγοντας σε ζυμαρικό στην επιφάνεια, η οποία πασπαλίζεται με τριμμένο τυρί για γκρατινάρισμα).
  • Το φαγητό αυτό είναι ότι πρέπει για οικογενειακά τραπέζια ή συγκεντρώσεις με φίλους στο σπίτι. Ανάμεσα στις συνταγές που ακολουθούν θα βρείτε από λαζάνια με σπανάκι και ανθότυρο έως με κολοκύθα, μπέικον, γκοργκοντζόλα και φουντούκι.

Ακολουθεί το σχετικό άρθρο με τις συνταγές:

Λαζάνια: τα μυστικά του μαγειρέματός τους