Αναμφισβήτητα η Σύρος είναι μια εξαιρετική επιλογή για διακοπές στις Κυκλάδες όλες τις εποχές του χρόνου. Όμορφη και αρχοντική, εύκολα προσβάσιμη από την Αθήνα διαθέτει όλα εκείνα τα στοιχεία που κάνουν τους επισκέπτες να νιώθουν ότι θα περάσουν καλά χωρίς να τους λείψει τίποτα.

Μεγάλες οργανωμένες παραλίες με χρυσή άμμο και καταγάλανα νερά, μικρά κολπάκια άγριας ομορφιάς, εντυπωσιακή πρωτεύουσα με εμβληματικά κτίρια, μοναδικά αξιοθέατα, πλούσια πολιτιστική δραστηριότητα και επιλογές διαμονής για όλα τα βαλάντια είναι μόνο μερικά από όσα την κάνουν περιζήτητη. Παράλληλα, το συγκεκριμένο νησί κρύβει μοναδικούς γαστρονομικούς θησαυρούς που καλύπτουν ακόμα και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους και αυτό είναι ένα από τα σημαντικότερα συγκριτικά της πλεονεκτήματα.

Ευτυχώς στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων το κακό τουριστικό φαγητό δεν έχει θέση κι αυτό σε πρώτη φάση είναι η πιο ευχάριστη έκπληξη που επιφυλάσσει το νησί στους επισκέπτες του σχετικά με όσα έχει να τους προσφέρει η τοπική εστίαση. Εδώ οι ντόπιες πρώτες ύλες πρωταγωνιστούν σχεδόν παντού, από τα γραφικά καφενεία της Άνω Πόλης και τα ταβερνάκια ως τα πολυβραβευμένα εστιατόρια της Ερμούπολης και των παραθαλάσσιων οικισμών. Eστιατόρια και ταβέρνες επενδύουν στα μοναδικά τοπικά υλικά και σερβίρουν πιάτα, παραδοσιακά και μοντέρνα, που αξίζουν δοκιμής.

Αλλού γυαλού: Μοντέρνα ψαροφαγία πλάι στο κύμα
Στο πανέμορφο παραθαλάσσιο χωριό Κίνι υπάρχει ένα εστιατόριο δημιουργικής ψαροφαγίας, ακριβώς πάνω στο κύμα. Το Αλλού γυαλού κερδίζει τις εντυπώσεις από την πρώτη στιγμή με τη μοντέρνα αισθητική, τη φιλόξενη ατμόσφαιρα και φυσικά την υπέροχη θέα του. Γαλάζιο και λευκό παντού, γλάστρες με φρέσκα μυρωδικά, ξύλινα έπιπλα και ανάλαφρη διακόσμηση από φυσικά υλικά συνθέτουν το σκηνικό στο οποίο ο Γιάννης Λιέας και η Λέτα Φουρνιστάκη υποδέχονται τους πελάτες τους με απροσποίητη ευγένεια και αληθινή ζεστασιά.

Στη κουζίνα η σεφ Λίνα Φουρνιστάκη απογειώνει με μπόλικη έμπνευση και μαεστρία ό,τι πιο φρέσκο βγάζει η θάλασσα αλλά και ντόπια τυριά, αλλαντικά και μποστανικά πρώτης ποιότητας. Κάθε πιάτο της αποδεικνύει το ταλέντο της να αναδιαμορφώνει την παράδοση με ευφάνταστους και δημιουργικούς τρόπους.

Το σεβίτσε φρικασέ με στείρα μοσχοβολάει μυρωδικά ενώ η φρέσκια οξύτητά του σκάει ευχάριστα στον ουρανίσκο. Το ταρτάρ από Αιγαιοπελαγίτικο μπλε καβούρι με μαγιονέζα εσπεριδοειδών, αβοκάντο και dressing ελληνικής τρούφας είναι πεντανόστιμο αφού συνδυάζει ετερόκλητες γεύσεις που αλληλοσυμπληρώνονται ισορροπημένα χωρίς να καλύπτουν η μία την άλλη. Μεγαλειώδες μέσα στην απλότητά του, το καλοψημένο σουβλάκι στείρας παραμένει ζουμερό εσωτερικά ενώ η ατόφια γεύση του ολόφρεσκου ψαριού αναδεικνύεται με λαδολέμονο συριανού μάραθου που το συνοδεύει. Εξίσου απολαυστικό το γιουβέτσι αστακού με ούζο και κρόκο Κοζάνης. Υποδειγματικά μαγειρεμένο από κάθε άποψη: ζυμαρικό αλ ντέντε, σωστά χυλωμένη σάλτσα, ζουμερό ψαχνό αστακού και σωστά μπαχαρικά.

Όσο για τη λίστα με τα ποτά με τα οποία μπορείτε να συνοδεύσετε όλα τα παραπάνω είναι μεγαλούτσικη, ειδικά αυτή των κρασιών περιέχει την αφρόκρεμα των ελληνικών οινοποιείων με value for money αλλά και πιο premium επιλογές για όλα τα γούστα.

Κίνι, τηλ. 2281 071196

Avant garden: Υψηλή γαστρονομία στον ωραιότερο κήπο του νησιού
Η αυλή του νεοκλασικού κτιρίου στο οποίο στεγάζεται το συγκεκριμένο εστιατόριο είναι βγαλμένη από τα παραμύθια. Κομψός και αρχοντικός, βουτηγμένος στο πράσινο αυτός ο κατάφυτος κήπος είναι το ιδανικό μέρος για ένα ωραίο δείπνο. Το ίδιο φινετσάτη και η μαγειρική φιλοσοφία του ταλαντούχου σεφ και ιδιοκτήτη Κωνσταντίνου Μπουραντά από την οποία προκύπτουν πιάτα υψηλών προδιαγραφών. Πρώτες του προτεραιότητες η ισορροπία των γεύσεων και η προσοχή στη λεπτομέρεια. Το φαγητό εδώ είναι απλό χωρίς να είναι απλοϊκό κι αυτό είναι το μεγαλύτερο προσόν σχεδόν όλων των πιάτων του καταλόγου τα οποία είναι στην πλειοψηφία τους καλοδουλεμένα και πολυεπίπεδα αλλά όχι αχρείαστα φλύαρα. Οι παρουσιάσεις είναι καθαρές, χωρίς περιττούς εντυπωσιασμούς, και οι συνταγές βασίζονται πάντα σε εξαιρετικές πρώτες ύλες που παράγονται στο νησί αλλά στις Κυκλάδες γενικότερα.

Το βίγκαν πρασοσέλινο με σελινόριζα, πράσο φρικασέ, ζωμό λαχανικών, λευκή σοκολάτα, φουντούκια και σπόρους κακάο είναι τόσο πλήρες σε γεύση και υφές που κάνει την απουσία κρέατος να περνά εντελώς απαρατήρητη. Το καρπάτσιο μοσχαρίσιας γλώσσας είναι λεπτοκομμένο και φίνο ενώ γευστικά θυμίζει παλαιωμένο σπιτικό αλλαντικό. Τα αμπελοφάσουλα και η ρόκα που το συνοδεύουν του δίνουν την απαραίτητη φρεσκάδα ενώ η τραγανή τάρτα φιστικιού Αιγίνης με την οποία πάνω στην οποία «κάθονται» όλα τα παραπάνω είναι μια εφιέστατη και νοστιμότατη ιδέα που τονίζει την αντίθεση σε επίπεδο υφών.

Στο ίδιο επίπεδο και η μαλακή και καλοψημένη ουρά μοσχαριού με μεδούλι, παστό αβγό, φυστικοβούτυρο και μανιτάρια και φυσικά τα χειροποίητα θαλασσινά ραβιόλια με την υποδειγματική μπουγιαμπέσα. Από τα επιδόρπια, αυτό που προηγείται με διαφορά είναι εκείνο που συνδυάζει το παραδοσιακό συριανό λουκούμι τριαντάφυλλο με τη δροσιά του χειροποίητου παγωτού, το λεπτεπίλεπτο, σούπερ τραγανό μπισκότο από χαρούπι και ελληνικό καφέ και την αέρινη μαρέγκα.

Προσεκτικά επιλεγμένη, με έμφαση στις ετικέτες των ελληνικών νησιών, η λίστα των κρασιών καλύπτει όλα τα στυλ και γούστα υπογραμμίζοντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την εξαιρετική δουλειά που γίνεται στην κουζίνα.

Πλατεία Βαρδάκα, έναντι θεάτρου Απόλλων, Ερμούπολη, Σύρος, τηλ. 22810 79416

Αχλάδι: Αυθεντικές κυκλαδίτικες νοστιμιές πάνω σε κρυστάλλινα νερά
Η πιο χαριτωμένη παραλία της Σύρου, το Αχλάδι, εκτός από ιδανικό μέρος για μπάνιο είναι και μια πολύ καλή επιλογή για φαγητό. Το ομώνυμο εστιατόριο που βρίσκεται εκεί περισσότερο από τρεις δεκαετίες προσφέρει πιάτα που τιμούν με τον πιο απλό αλλά ουσιαστικό τρόπο τη συριανή κουζίνα και τις κυκλαδίτικες γεύσεις γενικότερα. Τα ψάρια είναι ολόφρεσκα αφού έρχονται από το καΐκι κάθε πρωί: φαγκριά, λυθρίνια, στείρες και μαγιάτικα έχουν την τιμητική τους αυτή την εποχή, ειδικά ψητά είναι υπέροχα.

Κατά τα λοιπά, η πράσινη φάβα με το καπνιστό χέλι είναι βελούδινη και βαθιά νόστιμη ενώ η σαλάτα με τα μαυρομάτικα με χταπόδι, πιπεριές Φλωρίνης, φρέσκο κρεμμυδάκι, πατέ φραγκοσυκιάς και άνηθο είναι ό,τι πρέπει, μαζί με ένα ουζάκι, πριν το κύριο πιάτο. Από τους μεζέδες ξεχωρίζουν επίσης ο ντάκος με σκοτύρι Ίου, οι γαρίδες στο μαντέμι με σως μελιού, η ψητή γούνα, το μεθυσμένο σαγανάκι που σβήνεται με ούζο, το λουκάνικο Σύρου με μάραθο και φυσικά τα τυριά, δοκιμάστε οπωσδήποτε Σαν Μιχάλη και Φραγκοσυριανή γραβιέρα. Τέλος το λιγκουίνι με όστρακα (γυαλιστερές, μύδια, κυδώνια, αυγά αχινού, φρέσκο κρεμμυδάκι, ντοματίνια και σκόρδο) φέρνει όλη τη θάλασσα στο πιάτο.

Όσο για το τι πίνουμε στο Αχλάδι, κυρίως ούζα και τσίπουρα μικρών παραγωγών αλλά και κάποια επιλεγμένα κρασιά παράγονται στη Σύρο και στα γύρω νησιά.

Αχλάδι, τηλ. 22810 63310

Aristide: Farm to table μαγειρική φιλοσοφία σε ένα πανέμορφο αρχοντικό
Στο Aristide Hotel ένα ξενοδοχείο μοναδικής αισθητικής που συνδυάζει τα Art Deco στοιχεία με την μοντέρνα διακόσμηση η κυκλαδίτικη γαστρονομία έχει βρει τη θέση που της αξίζει. Ο σεφ και WSPC Hestia sommelier Πέτρος Μπραϊκίδης έχει συνθέσει ένα λιτό και δημιουργικό μενού βασισμένο σε τοπικά, βιολογικά προϊόντα τα οποία στην πλειοψηφία τους καλλιεργούνται στη φάρμα του ξενοδοχείου που βρίσκεται στο χωριό Χρούσσα.

Η τοπική πρώτη ύλη έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην κουζίνα του Aristide Restaurant γι’ αυτό και τα υπόλοιπα υλικά, όσα δεν καλλιεργούν οι ίδιοι, προέρχονται από άλλους παραγωγούς του νησιού αλλά και από την υπόλοιπη Ελλάδα. Γενικά το μενού αλλάζει τρεις φορές το χρόνο ακολουθώντας τους κανόνες της εποχικότητας ενώ υπάρχουν και πιάτα ημέρας ανάλογα με την εκάστοτε σοδειά-ψαριά.

Πιο συγκεκριμένα, η βελούδινη συριανή μαϊντανοσαλάτα που μοιάζει με σκορδαλιά είναι από μόνη της ένας λόγος για να βρεθεί κανείς στην ταράτσα του Aristide. Το ίδιο ισχύει και για το ανάλαφρα τηγανισμένο καλαμάρι που είναι τόσο τραγανό απ’ έξω και τόσο τρυφερό εσωτερικά που τρώγεται με το χέρι σε δευτερόλεπτα. Μους λευκού ταραμά, σκέτο βελούδο, ψητά και πικλαρισμένα πατζάρια με χούμους και χαρίσα, μελιτζανοριζότο στη λογική του ιμάμ, σαλάτα με ολόγλυκα ντοματίνια και βουτυράτη μπουράτα είναι μόνο μερικά από τα πιάτα που μετατρέπουν ένα δείπνο στο Aristide Restaurant σε εμπειρία που μένει ανεξίτηλα χαραγμένη στη μνήμη. Η λίστα κρασιών δίνει έμφαση στις γηγενείς ποικιλίες και περιλαμβάνει 60 ετικέτες ελληνικών κρασιών. Εξίσου δυνατή με την κουζίνα, η μπάρα που δημιουργεί ευφάνταστα cocktail τα οποία ξεχωρίζουν για την αλκοολική τους δύναμη και τις κυκλαδίτικες νότες τους (κάππαρη, θυμάρι κ.ά.).

Το πρωινό και το brunch σερβίρονται στον καταπράσινο κήπο, και ακολουθούν το ίδιο μοτίβο της εξαιρετικής, τοπικής πρώτης ύλης. Επίσης διοργανώνονται εβδομαδιαία picnics στη φάρμα όπου ο σεφ μαγειρεύει επί τόπου για τους συμμετέχοντες ενώ στο roof top πραγματοποιούνται βραδιές οινογνωσίας με εκλεκτά ελληνικά κρασιά.

Μπαμπαγιώτου 27, Ερμούπολη, τηλ. 22810 81601

Ono: Πολυεθνικές γεύσεις και απόλυτη χαλάρωση σε κοσμική ατμόσφαιρα
Στην πιο κοσμική παραλία της Σύρου έχει στηθεί το Ono Concept, ένα project που συνδυάζει την πολυτέλεια και τη χαλάρωση σε όλα τα επίπεδα. Πρόκειται για τον ορισμό του all day μαγαζιού αφού είναι ιδανικό για να περάσει κανείς εκεί όλη του την ημέρα τρώγοντας, πίνοντας και φυσικά μπαινοβγαίνοντας στη θάλασσα. Μποέμ διακόσμηση με τεράστιες ξαπλώστρες- κρεβάτια, άνετους καναπέδες, αφράτες μαξιλάρες και ομπρέλες παντού στήνουν ένα σκηνικό που είναι ό,τι πρέπει για αποσυμπίεση σώματος και πνεύματος. Πλάι στα γαλανά νερά και την χρυσή άμμο έχουν στηθεί επίσης ένα στιλάτο μπαρ και χώρος εστιατορίου με φοβερή θέα ενώ το σύνολο συμπληρώνουν μια μπουτίκ με χειροποίητα ρούχα, αξεσουάρ και κοσμήματα επιλεγμένων σχεδιαστών και ένα wellness spot για μασάζ και θεραπείες ομορφιάς.

Στην κουζίνα η Λίνα Φουρνιστάκη με όρεξη για δημιουργία ανταποκρίνεται στις πολλαπλές απαιτήσεις μιας τέτοιας συνθήκης παίζοντας πολλούς και διαφορετικούς ρόλους με εξίσου μεγάλη επιτυχία. Δίσκος πρωινού-υπερπαραγωγή με ντόπια αλλαντικά και τυριά, φρεσκοψημένες τηγανίτες, αβγά σε όλες τις μορφές, χειροποίητες μαρμελάδες και μέλι από το νησί, πληθωρικά μπέργκερ, θρεπτικά σάντουιτς, μεσογειακές μακαρονάδες, εκλεκτά κρέατα σε ιδιαίτερες κοπές και ψαγμένο σούσι είναι μόνο μερικά από όσα περιλαμβάνει το μενού. Πλάι τους ένας υπερπλήρης κατάλογος κρασιών από όλο τον κόσμο και μια λίστα με απολαυστικά κοκτέιλ.

Αγκαθωπές, τηλ. 22810 45 099