Αμπελοφάσουλα, τσαουλιά και φασόλια χάντρες, η επιτομή της εποχής, μεταμορφώνονται σε σαλάτες και σε νοστιμότατα λαδερά πιάτα.

1. Αμπελοφάσουλα σαλάτα με ντομάτα & φέτα
30 λεπτά | Εύκολο | Για 4 άτομα

Υλικά
Για τη σαλάτα
1 κιλό αμπελοφάσουλα καθαρισμένα, κομμένα
120 γρ. τυρί φέτα
1 πρέζα ρίγανη ξερή

Για το dressing
2 ώριμες ντομάτες αποφλοιωμένες,
χωρίς σπόρους, ψιλοκομμένες
1 κρεμμύδι, σε κυβάκια
½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1 λεμόνι, τον χυμό
ανθό αλατιού
μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία
Σαλάτα:
Σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα σε μπόλικο νερό αλατισμένο που κοχλάζει ζεματάμε για περίπου 7΄ τα αμπελοφάσουλα. Τα βγάζουμε από την κατσαρόλα σε σουρωτήρι για να στραγγίξουν.

Dressing: Τρίβουμε τις ντομάτες στον τρίφτη, προσθέτουμε το κρεμμύδι τον μαϊντανό, το λεμόνι, αλάτι και πιπέρι. Βάζουμε τα φασολάκια σε σαλατιέρα, περιχύνουμε με το dressing που ετοιμάσαμε και τρίβουμε από πάνω τη φέτα με τα χέρια μας. Προσθέτουμε μία πρέζα ρίγανη και σερβίρουμε.

2. Χάντρες λαδερές στον νταβά
1.30 ώρα | Εύκολο | Για 4 άτομα

Υλικά
100 ml ε.π. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 καρότο, σε ροδέλες
500 γρ. φασόλια χάντρες
2 ώριμες ντομάτες αποφλοιωμένες, χωρίς σπόρους, ψιλοκομμένες
1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
6 φυλλαράκια δυόσμο, ψιλοκομμένο
ανθό αλατιού
μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία
Βάζουμε τον νταβά πάνω στο μάτι της κουζίνας, ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το καρότο και τα σοτάρουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για μερικά λεπτά μέχρι να μελώσουν και να γυαλίσουν. Προσθέτουμε τα φασόλια και τα σοτάρουμε για 2΄-3΄ ανακατεύοντας διαρκώς. Ρίχνουμε τις ντομάτες, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε κρύο νερό τόσο ώστε να καλύπτουν κατά 2 δάχτυλα τα φασόλια. Δίνουμε μια καλή βράση για 5΄-6΄.

Προσθέτουμε τον μαϊντανό και τον δυόσμο, καλύπτουμε με βρεγμένη λαδόκολλα και βάζουμε τον νταβά στον φούρνο. Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα. Βγάζουμε το φαγητό από τον φούρνο και σερβίρουμε προσθέτοντας από πάνω αν θέλουμε λίγες σταγόνες ωμό ελαιόλαδο.

3. Σαλάτα με αμπελοφάσουλα και dressing καρυδοσκορδαλιάς
30 λεπτά | Εύκολο | Για 4 άτομα

Υλικά
Για τη σαλάτα
500 γρ. αμπελοφάσουλα, καθαρισμένα

Για το dressing
100 ml ε.π. ελαιόλαδο
30 ml ξίδι από κόκκινο κρασί
3 φυλλαράκια δυόσμο ψιλοκομμένο

Για την καρυδοσκορδαλιά
3-4 σκελίδες σκόρδο
2 φέτες ψωμί χωρίς την κόρα
1 φλιτζάνι καρυδόψιχα
1 φλιτζάνι ε.π. ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί
1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
ανθό αλατιού
μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία
Καρυδοσκορδαλιά:
Πολτοποιούμε στο μπλέντερ τα σκόρδα, το ψωμί και τα καρύδια. Προσθέτουμε λίγο-λίγο το ελαιόλαδο και τα υπόλοιπα υλικά με το μπλέντερ σε λειτουργία, μέχρι να ομογενοποιηθούν και να γίνουν λεία κρέμα. Αφήνουμε στην άκρη.

Σαλάτα: Στο μεταξύ ζεματάμε τα αμπελοφάσουλα σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό για 7΄. Τα βγάζουμε από την κατσαρόλα σε σουρωτήρι για να στραγγίξουν.

Dressing: Χτυπάμε καλά όλα τα υλικά να ομογενοποιηθούν. Τοποθετούμε τα αμπελοφάσουλα σε μια σαλατιέρα και τα ανακατεύουμε με το dressing που ετοιμάσαμε. Σερβίρουμε συνοδεύοντας με την καρυδοσκορδαλιά.

4. Φασολάκια λαδερά με πατάτες και κολοκυθάκια
1 ώρα και 30΄ | Εύκολο | Για 4 άτομα

Υλικά
120 ml ε.π. ελαιόλαδο
1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
2 μέτριες πατάτες, κομμένες στα 4
2 μέτρια κολοκυθάκια, κομμένα στη μέση
1 κιλό φασόλια τσαουλιά, καθαρισμένα
4 ώριμες ντομάτες αποφλοιωμένες, χωρίς σπόρους, ψιλοκομμένες
1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1 κουτ. σούπας άνηθο, ψιλοκομμένο
150 γρ. φέτα, για το σερβίρισμα
4 μεγάλες φέτες ψωμί χωριάτικο, για το σερβίρισμα
ανθό αλατιού
μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο στην κατσαρόλα και προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο σοτάροντας μέχρι να γυαλίσουν. Κατόπιν προσθέτουμε τις πατάτες, τα κολοκυθάκια και τα φασολάκια. Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα και ρίχνουμε τις ντομάτες, τον μαϊντανό, τον άνηθο και αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε λίγο κρύο νερό μέχρι τη μέση της στάθμης των υλικών και καλύπτουμε την κατσαρόλα με το καπάκι. Σιγοβράζουμε για 50΄-60΄.

Δοκιμάζουμε το φαγητό για αλάτι και πιπέρι και φροντίζουμε να μείνει με το λάδι του στο τέλος. Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και το αφήνουμε να σταθεί για 10΄. Σερβίρουμε συνοδεύοντας με τυρί φέτα και τραγανό χωριάτικο ψωμί.

5. Σαλάτα νισουάζ με φρέσκο τόνο
50 λεπτά | Εύκολο | Για 4 άτομα

Υλικά
Για τη σαλάτα
400 γρ. φρέσκο τόνο, κομμένο σε 4 φέτες
4 καρδιές μαρουλιού
4 μικρές βρασμένες πατατούλες
12 ντοματίνια
1 κρεμμύδι μέτριο, σε φέτες
250 γρ. αμπελοφάσουλα, κομμένα
4 φιλετάκια αντζούγιας, σε λεπτές λωρίδες
12 ελιές μαύρες χωρίς κουκούτσι
4 αυγά ποσέ (δες σελ. 107)

Για το dressing
1 κουτ. γλυκού μουστάρδα Dijon
1 λεμόνι, τον χυμό
30 ml ξίδι από λευκό κρασί
120 ml ε.π. ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας κάππαρη
λίγα φυλλαράκια μαϊντανό ψιλοκομμένο
ανθό αλατιού
μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Dressing: Σε ένα μπολ βάζουμε τη μουστάρδα, το λεμόνι, το ξίδι και χτυπάμε με έναν αυγοδάρτη να ενσωματωθούν. Προσθέτουμε λίγο-λίγο το ελαιόλαδο και συνεχίζουμε να χτυπάμε για να δέσει το dressing. Κατόπιν προσθέτουμε την κάππαρη, τον μαϊντανό και αλατοπιπερώνουμε.

Σαλάτα: Στη συνέχεια αλατοπιπερώνουμε τον τόνο και τον ψήνουμε σε καυτό αντικολλητικό τηγάνι στο οποίο έχουμε προσθέσει λίγες σταγόνες ελαιόλαδο. Τον θωρακίζουμε και από τις 2 πλευρές φροντίζοντας να είναι εσωτερικά κόκκινος και ζουμερός.

Σε πιατέλα σερβίρουμε το μαρούλι, τις πατάτες σε φέτες, τα ντοματίνια κομμένα στη μέση, το κρεμμύδι, τα φασολάκια, την αντζούγια, τις ελιές και ραντίζουμε με το dressing. Βάζουμε το φιλέτο του τόνου από πάνω και το ποσέ αυγό, πασπαλίζουμε με λίγο αλατοπίπερο και σερβίρουμε.

Styling: Κατερίνα Λυκουρέση | Food styling: Μ. Γεωργιάδης | Φωτογραφίες: Studio M