Φρέσκα φρούτα, ανάλαφρες κρέμες και αρωματικά βότανα πρωταγωνιστούν στα ταχύτατα γλυκά του Γιώργου Δημητρακόπουλου.

1. Εύκολο cheesecake banoffee
30 Λεπτά+ 60΄ Αναμονή • Εύκολο • Για 4 άτομα

Υλικά:
225 γρ. μπισκότα τύπου digestive
100 γρ. βούτυρο λιωμένο + 75 γρ.
βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
75 γρ. καστανή ζάχαρη μαλακή
400 γρ. ζαχαρούχο γάλα
2 μπανάνες
1 κ.σ. χυμό λεμονιού
150 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, πα
γωμένη
100 γρ. σιρόπι καραμέλας

Εκτέλεση:
Βάζουμε στο μίξερ τα μπισκότα και τα κάνουμε σκόνη, έπειτα τα μεταφέρουμε σε ένα μπολ μαζί με τα 100 γρ. λιωμένο βούτυρο και τα ανακατεύουμε καλά. Σε μια φόρμα διαμέτρου 20 εκ. μεταφέρουμε το μείγμα από το μπολ και πατάμε τα μπισκότα με το κουτάλι μέχρι να έχουμε μια ίσια λεία βάση. Αφήνουμε τη βάση στην άκρη.

Βάζουμε τα 75 γρ. βούτυρο και 75 γρ. ζάχαρη σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτουμε μέσα το ζαχαρούχο γάλα και ανακατεύουμε. Αφήνουμε να βράσει για ακριβώς 1΄ από τη στιγμή που θα πάρει
βράση το μείγμα μέχρι να έχουμε μία χρυσή καραμέλα. Αφαιρούμε από τη φωτιά και στρώνουμε την καραμέλα πάνω στη βάση των μπισκότων και αφήνουμε στην άκρη για 1 ώρα. Η καραμέλα θα πρέπει να είναι πηχτή, γι’ αυτό αν δούμε ότι είναι αρκετά
ρευστή, τη βράζουμε λίγο παραπάνω.

Αφαιρούμε προσεκτικά από τη φόρμα μας και τοποθετούμε το banoffee μας σε μια πιατέλα σερβιρίσματος. Κόβουμε τις μπανάνες σε ροδέλες, τις βάζουμε σε ένα μπολ και ρίχνουμε το λεμόνι να πάει παντού. Τις τοποθετούμε έπειτα σε όλη την επιφάνεια πάνω από την καραμέλα μας. Χτυπάμε σε ένα μπολ την κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει σαντιγί και απλώνουμε τη σαντιγί πάνω από τις μπανάνες. Γαρνίρουμε με σιρόπι καραμέλας και σερβίρουμε αμέσως ή βάζουμε στο ψυγείο μέχρι το σερβίρισμα.

2. Sgroppino φράουλα
5 Λεπτά • Εύκολο • Για 2 άτομα

Υλικά:
2 σκουπ σορμπέ φράουλας ή βατόμουρου
αφρώδες ροζέ κρασί
1 φράουλα, κομμένη σε φέτες

Εκτέλεση:
Λίγο προτού σερβίρουμε το κύριο πιάτο μας, βάζουμε μια μπάλα σορμπέ σε κάθε ποτήρι σαμπάνιας και μετά βάζουμε τα ποτήρια στην κατάψυξη. Όταν είναι έτοιμο για σερβίρισμα, περιχύνουμε προσεκτικά το σορμπέ με λίγο αφρώδες ροζέ κρασί. Από πάνω γαρνίρουμε τις φέτες φράουλας, σερβίρουμε και απολαμβάνουμε.

3. Τηγανίτες μπανάνας
25 Λεπτά• Εύκολο • Για 4 άτομα

Υλικά:
100 γρ. αλεύρι φαρίνα
1 κ.γ. σόδα μαγειρική, σκόνη
2 κ.γ. υγρή βανίλια
1 αυγό
150 ml πλήρες γάλα
5 ώριμες μπανάνες, καθαρισμένες
ελαιόλαδο ελαφρύ, για τηγάνισμα
ζάχαρη άχνη, για το σερβίρισμα
αλάτι

Εκτέλεση:
Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάμε μαζί το αλεύρι με τη σόδα, τη βανίλια και μια πρέζα αλάτι. Σπάμε το αυγό και ρίχνουμε το γάλα. Χτυπάμε μέχρι το μείγμα να ομογενοποιηθεί και να γίνει ένα παχύρρευστο κουρκούτι. Κόβουμε τις μπανάνες σε τέσσερα διαγώνια κομμάτια την καθεμία.

Γεμίζουμε ένα τηγάνι κατά το ένα τρίτο με λάδι και ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά. Βουτάμε καθένα από τα κομμάτια της μπανάνας στο κουρκούτι, βεβαιωνόμαστε ότι έχουν καλυφθεί πλήρως και, στη συνέχεια, χαμηλώνουμεσε μέτρια φωτιά. Τηγανίζουμε σε δόσεις για 2΄ μέχρι να ροδίσουν παντού. Στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας, πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε.

classic banana split

4. Κλασικό banana split
5 Λεπτά• Εύκολο • Για 2 άτομα

Υλικά:
2 ώριμες μπανάνες
4 μεγάλες μπάλες παγωτό βανίλια
2 χούφτες φουντούκια καβουρδισμένα, ψιλοκομμένα
σιρόπι σοκολάτας, για το σερβίρισμα
80 γρ. κεράσια μαρασκίνο για το σερβίρισμα

Εκτέλεση:
Κόβουμε τις μπανάνες στη μέση κατά μήκος και τις βάζουμε σε μπολ. Βάζουμε 2 μεγάλες μπάλες παγωτό βανίλια σε καθεμία και από πάνω μια χούφτα ψιλοκομμένα φουντούκια, σιρόπι σοκολάτας και γαρνίρουμε με λίγα κεράσια μαρασκίνο από πάνω.

5. Αποδομημένη πάβλοβα με μαρμελάδα φράουλα και σαντιγί
10 Λεπτά • Εύκολο• Για 4 άτομα

Για τη σαντιγί
300 ml κρέμα γάλακτος παχύρρευστη για ζαχαροπλαστική,
35% λιπαρά
2 κ.σ. σιρόπι elderflower (cordial, σε κάβες)*
½ κ.σ. ζάχαρη άχνη
400 γρ. μεγάλες έτοιμες μαρέγκες
250 γρ. μαρμελάδα φράουλα
5 φράουλες, κομμένες στη μέση

Εκτέλεση:
Χτυπάμε για 5΄-7΄ την κρέμα γάλακτος μαζί με το σιρόπι elderflower και τη ζάχαρη μέχρι να πάρουμε μια ωραία σφιχτή σαντιγί.
Στη συνέχεια σπάμε απαλά μερικές από τις μαρέγκες σε μεγάλα κομμάτια και βάζουμε μερικές από αυτές σε μια μεγάλη πιατέλα σερβιρίσματος.Περιχύνουμε με ένα κουτάλι λίγη από την κρέμα και λίγο από τη μαρμελάδα φράουλας και μετά επαναλαμβάνουμε, σχηματίζοντας τις στρώσεις.Γαρνίρουμε με λίγες φρέσκες φράουλες, σερβίρουμε και απολαμβάνουμε.

Σημείωση:
Τα cordial είναι κάτι ανάμεσα σε λικέρ και σιρόπι και xρησιμοποιούνται στην παρασκευή διάφορων κοκτέιλ. Ουσιαστικά είναι ένα μείγμα συμπυκνωμένο, μοιάζει με λικέρ (με ή χωρίς αλκοόλ) και δεν είναι συνήθως τόσο γλυκά όσο τα σιρόπια. Σε μερικές περιοχές της Ευρώπης το cordial και το λικέρ είναι το ίδιο.

Διαβάστε ακόμη:
15 λαχταριστά παγωτά από τα χεράκια σου μόνο

3 gluten free γλυκά που φτιάξαμε και αγαπήσαμε

Τα πιο εύκολα και γρήγορα γλυκά: τρουφάκια, πουτίγκα, παγωτό και πανακότα!