Με κρητικό ή πηλιορείτικο χαρακτήρα, vegan ή με κρέας, τα λουκάνικα μπαίνουν σε αφράτα ψωμάκια, σος και σαλάτες τα συντροφεύουν και η παρέα χορταίνει νόστιμα και απολύτως οικονομικά.

Hot dog σπεντζοφάι
30 Λεπτά | Εύκολο | Για 3 άτομα

Με διάθεση πηλιορείτικη, η παρακάτω συνταγή, πέρα από τα κλασικά υλικά, έχει ένα twist στην κέτσαπ, κι αυτό είναι το crispy onion. Πρόκειται για τηγανητό τραγανό κρεμμύδι και θα το βρείτε στο εμπόριο – είναι αρκετά διαδεδομένο στις γερμανόφωνες χώρες. Πέρα από το ιδανικό τραγανό στοιχείο για hot dog, είναι ένα πολύ ενδιαφέρον υλικό γενικά για σαλάτες και όχι μόνο. Εδώ το ανακατεύουμε με την κέτσαπ, κάτι που το κάνει να χάσει ελαφρώς την τραγανότητά του, αλλά φέρνει την κέτσαπ σε επίπεδα στιφάδου.

Υλικά
3 κομμάτια χωριάτικο λουκάνικο στο μήκος του ψωμιού
3 πράσινες πιπεριές κέρατο
2 μέτριες ντομάτες, κομμένες σε 3 χοντρές φέτες η καθεμία
6 ψωμάκια hot dog
12 κουτ. σούπας κέτσαπ (ιδανικά πικάντικη)
3 κουτ. σούπας crispy onion
2 κουτ. σούπας φέτα, σε μικρά κομμάτια
λίγο ε.π. ελαιόλαδο

Διαδικασία
Κόβουμε τα λουκάνικα οριζόντια στη μέση, τις πιπεριές επίσης οριζόντια αφαιρώντας τα σπόρια και τα κοτσάνια και τα απλώνουμε σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα μαζί με τις ντομάτες. Ραντίζουμε με ελαιόλαδο και ψήνουμε στο γκριλ στην πάνω θέση του φούρνου και από τις δύο μεριές.

Βγάζουμε τις πιπεριές στα μισά του ψησίματος, μόλις αρχίσει να παίρνει χρώμα η φλούδα τους, και τις βάζουμε σε ένα μπολ καλύπτοντας με ένα πιάτο. Συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να ψηθεί το λουκάνικο, βγάζοντας εάν χρειαστεί τις ντομάτες όταν μαλακώσουν.

Βγάζουμε το ταψί, βάζουμε στη σχάρα τα ψωμάκια ανοιχτά με την ψίχα προς τα πάνω και σβήνουμε τον φούρνο. Αφήνουμε για 3-4′  και τα γυρίζουμε από την άλλη. Βγάζουμε τη φλούδα από τις πιπεριές, ανακατεύουμε την κέτσαπ με το crispy onion και γεμίζουμε το κάθε ψωμάκι με 1 κομμάτι λουκάνικο, 1 πιπεριά, 1 φέτα ντομάτα κομμένη στη μέση, γαρνίρουμε με την κέτσαπ και πασπαλίζουμε με τη φέτα.

Κρητικό gua bao
30 Λεπτά | Εύκολο | 5 Άτομα

Τα ψωμάκια που ξέρουμε ως bao bun, στην πραγματικότητα λέγονται gua bao. Είναι μία από τις πολλές παραλλαγές που υπάρχουν στην Κίνα, με αυτό το λευκό μαλακό ζυμάρι ατμού, το οποίο έχει τη γενική ονομασία baozi, και το συναντάμε συνήθως στρογγυλό και γεμιστό, αλμυρό ή γλυκό. Εδώ το παντρεύουμε με κρητικό λουκάνικο, λαχανικά και σουσάμι.

Υλικά
2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
350 γρ. λουκάνικο ξιδάτο, σε 10 κομμάτια
100 γρ. κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες
1 σκελίδα σκόρδο, σπασμένη
130 γρ. καρότο, τριμμένο
250 γρ. λάχανο, σε λεπτές λωρίδες
1 κουτ. σούπας ζάχαρη
4 κουτ. σούπας
σάλτσα σόγιας
8 κουτ. σούπας νερό
10 ψωμάκια gua bao (bao bun)
50 γρ. φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
1 κουτ. σούπας σουσάμι, καβουρδισμένο

Διαδικασία
Βάζουμε ένα μεγάλο τηγάνι (που να έχει και καπάκι) στη φωτιά και με το ελαιόλαδο περνάμε τα λουκάνικα να ροδίσουν. Τα βγάζουμε σε ένα πιάτο και προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, ανακατεύουμε για 1′ και κατόπιν ρίχνουμε το καρότο και το λάχανο. Σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να μαραθούν για 2-3′ και τα βγάζουμε σε ένα μπολ.

Στο ίδιο τηγάνι πασπαλίζουμε τη ζάχαρη και την αφήνουμε να πάρει ένα ξανθό χρώμα. Ρίχνουμε αμέσως τη σάλτσα σόγιας και το νερό και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτουμε τα σοταρισμένα λαχανικά, δίνουμε μια βράση και κλείνουμε το μάτι. Βάζουμε από πάνω τα λουκάνικα, κλείνουμε με το καπάκι και τα αφήνουμε για 5′ .

Αφαιρούμε τα λουκάνικα και μαγειρεύουμε τα λαχανικά μέχρι να γλασάρει η σάλτσα τους. Ζεσταίνουμε τα ψωμάκια και γεμίζουμε το καθένα με 1 λουκάνικο και 1 κουτ. σούπας λαχανικά. Πασπαλίζουμε με φρέσκο κρεμμύδι και καβουρδισμένο σουσάμι και σερβίρουμε.

Vegan hot dog
30 Λεπτά | Εύκολο | Για 3-4 άτομα

Ένα χορτοφαγικό hot dog με πλούσια πικάντικη coleslaw και μουστάρδα ταχίνι, που δεν θα πιστεύετε ότι είναι vegan.

Υλικά
Για τα hot dog
6 plant based λουκάνικα
6 ψωμάκια hot dog vegan
1 ντομάτα, σε φέτες

Για την coleslaw
250 γρ. λάχανο, σε λεπτές λωρίδες
2 μικρά ξινόμηλα, τριμμένα
1 μικρή πιπερίτσα τσίλι, ψιλοκομμένη
1 λάιμ, τον χυμό
3 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
αλάτι, μαύρο πιπέρι

Για τη μουστάρδα ταχίνι
4 κουτ. σούπας ταχίνι
4 κουτ. σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί
4 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
1 μικρή σκελίδα σκόρδο
4 κουτ. σούπας ταχίνι
4 κουτ. σούπας νερό
3/4 φλιτζ. μουστάρδα
1 κουτ. σούπας σιρόπι αγαύης (σιρόπι σφενδάμου)
1/2 κουτ. γλυκού πάπρικα καπνιστή
αλάτι, μαύρο πιπέρι

Διαδικασία
Coleslaw: Ανακατεύουμε όλα τα υλικά και αφήνουμε στο ψυγείο. Γίνεται καλύτερη αν την ετοιμάσουμε από την προηγουμένη.

Μουστάρδα: Βάζουμε όλα τα υλικά στο multi και χτυπάμε. Αναλόγως του ταχινιού που θα χρησιμοποιήσουμε, ενδεχομένως να χρειαστούν 1-2 κουτ. σούπας νερό επιπλέον για αραίωμα. Αρχίζουμε να σοτάρουμε με ελαιόλαδο τα λουκάνικα. Αχνίζουμε τα ψωμάκια να μαλακώσουν και τα γεμίζουμε με τα λουκάνικα, τις φέτες ντομάτας και την coleslaw. Γαρνίρουμε με τη μουστάρδα ταχίνι και σερβίρουμε

Potato dog
40 Λεπτά | Εύκολο | Για 3 άτομα

Υλικά
Για Τον Πουρέ Πατάτας
2 κιλά κίτρινες πατάτες, καθαρισμένες
2 σκελίδες σκόρδο
1 κουτ. γλυκού αλάτι
1/2 κουτ. γλυκού πιπέρι μαύρο
1 κουτ. γλυκού ρίγανη
1 κουτ. γλυκού πάπρικα
1 αυγό
2 κουτ. σούπας σιμιγδάλι ψιλό

Για τα λουκάνικα
6 λουκάνικα Φρανκφούρτης
12 φέτες μοτσαρέλα για τοστ
6 ξυλάκια μπαμπού για σουβλάκια

Για το τηγάνισμα
1/2 φλιτζ. κεφαλοτύρι
1/2 φλιτζ. φρυγανιά
ηλιέλαιο

Διαδικασία
Κόβουμε τις πατάτες σε μεγάλα ζάρια και τις ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα. Συμπληρώνουμε με κρύο νερό ώστε να καλύπτονται λίγο παραπάνω και βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν. Έχουμε δίπλα ένα ταψί στρωμένο με απορροφητικό χαρτί και μόλις βράσουν τις στραγγίζουμε καλά και τις απλώνουμε καυτές στο ταψί για να αφυδατωθούν.

Μόλις σταματήσουν να αχνίζουν, τις βάζουμε σε ένα μπολ, πετάμε το χαρτί και απλώνουμε στο ακόμα ελαφρώς ζεστό ταψί τις φέτες μοτσαρέλας για να μαλακώσουν. Περνάμε τα ξυλάκια μπαμπού στα λουκάνικα, στεγνώνουμε με χαρτί και τα τυλίγουμε με 2 φέτες μοτσαρέλα το καθένα.

Πολτοποιούμε τις πατάτες με μια πρέσα πατάτας (πρες πουρέ) και ανακατεύουμε με τα μπαχαρικά, το αυγό και το σιμιγδάλι. Ζυμώνουμε με το χέρι μέχρι να γίνει μια μπάλα. Χωρίζουμε στα 6 και στρώνουμε ένα κομμάτι μεμβράνη στον πάγκο.

Παίρνουμε το 1/6 από τη ζύμη πατάτας και την ανοίγουμε πάνω στη μεμβράνη έτσι ώστε να μπορέσουμε να τυλίξουμε τα λουκάνικα και να καλυφθούν πλήρως. Δίνουμε σχήμα με το χέρι και πασπαλίζουμε με το κεφαλοτύρι και τη φρυγανιά.

Τα τηγανίζουμε απ’ όλες τις μεριές σε μέτρια προς δυνατή φωτιά σε ένα τηγάνι το οποίο έχουμε γεμίσει κατά 1 δάχτυλο ηλιέλαιο. Μόλις ροδίσουν τα βγάζουμε σε χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν. Σερβίρουμε αμέσως όσο είναι ζεστά με dips της επιλογής μας.

Λουκάνικο κοτόπουλου και κέτσαπ μαύρου σκόρδου
20 Λεπτά | Εύκολο | Για 3 άτομα

Αυτή είναι μια εύκολη και γρήγορη εκτέλεση συνταγής, που μπορείτε να ετοιμάσετε ακόμα και στο διάλειμμα για διαφημίσεις στην τηλεόραση. Η ιδιαιτερότητα αυτού του hot dog είναι η κέτσαπ μαύρου σκόρδου που δίνει σώμα και όλο το γευστικό πακέτο, γλυκό, ξινό και καπνιστό, με τις γεύσεις να βγαίνουν φυσικά χωρίς την επίγευση των συντηρητικών. Θα τη βρείτε σε ενημερωμένα delis (και deli markets).

Υλικά
6 λουκάνικα κοτόπουλου
6 ψωμάκια hot dog
6 κουτ. σούπας κέτσαπ μαύρου σκόρδου
12 φέτες τυρί τσένταρ
3 κουτ. σούπας μουστάρδα
1 μικρό κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες

Διαδικασία
Βάζουμε στο μάτι της κουζίνας ένα τηγάνι με νερό που να χωράει τα λουκάνικα και δίνουμε μια βράση. Ρίχνουμε τα λουκάνικα και κλείνουμε τη φωτιά. Εναλλακτικά, ψήνουμε τα λουκάνικα από όλες τις μεριές με λίγο ελαιόλαδο. Ταυτόχρονα προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 270° C και μόλις τους πιάσει τον σβήνουμε.

Βάζουμε στο κάθε ψωμάκι από ένα λουκάνικο, απλώνουμε από 1 κουτ. σούπας κέτσαπ μαύρου σκόρδου και ½ κουτ. σούπας μουστάρδα και, όπως είναι ανοιχτά, σκεπάζουμε με 2 φέτες τσένταρ το κάθε ψωμάκι. Μοιράζουμε το κρεμμύδι από πάνω και μόλις σβήσουμε τον φούρνο τα βάζουμε μέσα. Θα είναι έτοιμα σε 7-8′ .

Styling: Τζαννής Σιφναίος – Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης – Φωτογραφίες: Studio Lm