Ένα ανοιξιάτικο λαχανικό, το ραπανάκι, έχει ξεκινήσει να κάνει την εμφάνισή του στους πάγκους των μανάβικων και των σουπερμάρκετ. Ιδιαίτερο στη γεύση, τρώγεται άνετα και σκέτο ως σνακ, αλλά ταιριάζει και σε πολλές σαλάτες ή άλλες συνταγές.

Δείτε παρακάτω μερικές προτάσεις:

Ως υλικό σε σαλάτα

Πατατοσαλάτα με ραπανάκι, άνηθο και σκορδάτη μαγιονέζα
Ένα πιάτο που σερβίρεται και ως ορεκτικό και ως κυρίως. Μια πικάντικη πατατοσαλάτα με φρέσκα ραπανάκια, που θα γίνει η αγαπημένη σας.

Πράσινη σαλάτα αλ Καρούσο
Η βάση της σαλάτας αλ Καρούσο, είναι μια σύνθεση από τρεις πράσινες σαλάτες, σγουρή κόκκινη, σγουρή πράσινη και απλή πράσινη που εμπλουτίζονται με δροσερό και σφριγηλό αγγούρι, με τραγανό και πικάντικο ραπανάκι και με αψύ και τραγανό κρεμμύδι ώστε να κοντραριστούν οι υφές και να συμπληρωθεί μια γευστική παλέτα με διαφορετικά υλικά με προσωπικότητα.

Σαλάτα με φακές και φιογκάκια
Θρεπτική και υγιεινή σαλάτα με φακές, ζυμαρικά και λαχανικά, που ταιριάζει πολύ στο καθημερινό τραπέζι, ειδικά σε περιόδους νηστείας.

Σε πιτούλα ή τοστ

Το ραπανάκι μπορεί να ενταχθεί σε ένα υγιεινό σνακ για το σπίτι ή το γραφείο, με βάση το ψωμί ή μια αραβική πίτα. Ακόμα μπορεί να χρησιμεύσει και ως υλικό σε κάποια τάρτα. Παρακάτω έχουμε ένα παράδειγμα χρήσης του σε ένα διαφορετικό καλτσούνι.

Καλιτσούνι με τσιγαριαστά χόρτα, σάλτσα αβοκάντο και ραπανάκι
Ο σεφ Δημήτρης Μαλανδρένης ετοιμάζει ένα διαφορετικό τριγωνικό καλιτσούνι με τσιγαριαστά χόρτα που παντρεύεται με την βουτυρένια γεύση του αβοκάντο. Οι ψιλοκομμένες φέτες ραπανάκι μαζί με το μαύρο σησάμι δίνουν ωραίο χρώμα κι έναν επιπλέον γευστικό τόνο στο πιάτο.

Είτε συνοδευτικό είτε ως βασικό υλικό σε μπιφτέκια ή κεφτέδες

Μπιφτέκια σολομού
Φτιάχνουμε τα πιο απολαυστικά ψαρομπιφτέκια με φρέσκο σολομό και τα σερβίρουμε ως light burger, με ψωμί σίκαλης, ραπανάκια και αρωματική sauce.

Παλατιανοί κεφτέδες με τζατζίκι από ραπανάκια
Παραλλαγή των παλατιανών κεφτέδων, ένα ακόμη εξαιρετικό πιάτο της πολίτικης κουζίνας. Εδώ οι κεφτέδες γίνονται από μίγμα τριών κιμάδων και ντύνονται με τραγανό φύλλο κρούστας πριν παναριστούν και τηγανιστούν. Θα τους συνοδεύσουμε με ένα αλλιώτικο τζατζίκι ενισχυμένο με τη σπιρτάδα από τα ραπανάκια.

Σε τουρσί

Ανάμικτα λαχανικά τουρσί
Υπέροχο μεζεδάκι για να συνοδεύσετε το ούζο και το τσίπουρο, ενώ δίνει και πολύ χρώμα αλλά και γεύση στις σαλάτες.