Τυριά ελληνικά και λατρεμένα, όπως η φέτα, η φορμαέλα και το ταλαγάνι, το κεφαλοτύρι, η γραβιέρα και το κασέρι γίνονται ο απόλυτος μεζές για το κρασί μας ή μια παγωμένη μπίρα. Πλάι τους, ταιριαστά ντιπ και σάλτσες ισορροπούν τις γεύσεις.

Κεφαλοτύρι με σουσάμι και σάλτσα μελιού
15 Λεπτά | Εύκολο | Για 4 άτομα

Υλικά
Για το τυρί

300 γρ. κεφαλοτύρι, σε 2 χοντρές φέτες των 150 γρ.
100 ml ε.π. ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
1 φλιτζάνι αλεύρι
3 αυγά, ελαφρά χτυπημένα
1 φλιτζάνι σουσάμι
½ φλιτζάνι μαυροσούσαμο

Για τη σάλτσα
170 γρ. μέλι θυμαρίσιο
100 ml ε.π. ελαιόλαδο
χυμό από 1 λεμόνι
2 κουτ. σούπας λευκό ξίδι
1 κουτ. σούπας φύλλα φρέσκιας ρίγανης
αλάτι

Διαδικασία
Σάλτσα: Βάζουμε στο μούλτι το μέλι, το ελαιόλαδο, τον χυμό λεμονιού, το ξίδι και λίγο αλάτι και χτυπάμε για 2΄ μέχρι να δημιουργηθεί ένα ενιαίο μείγμα. Αδειάζουμε τη σάλτσα σε ένα μπολ και προσθέτουμε τα φύλλα ρίγανης. Αφήνουμε στην άκρη.

Τυρί: Βάζουμε το ελαιόλαδο σε ένα σαγανάκι (σκεύος) να ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά. Βάζουμε 4 μπολ στον πάγκο της κουζίνας και ρίχνουμε στο πρώτο κρύο νερό, στο δεύτερο το αλεύρι, στο τρίτο τα χτυπημένα αυγά και στο τελευταίο τα δύο είδη σουσαμιού. Βυθίζουμε τα κομμάτια του τυριού πρώτα στο νερό, μετά τα περνάμε από το αλεύρι, τα αυγά και, τέλος, τα πανάρουμε με το σουσάμι. Βάζουμε το παναρισμένο κεφαλοτύρι στο σαγανάκι και μαγειρεύουμε για 2΄-3΄ και από τις δύο πλευρές μέχρι να ροδίσει αλλά να μην καεί (προσοχή, γιατί το σουσάμι καίγεται πολύ γρήγορα!). Σερβίρουμε το σαγανάκι αμέσως ραντίζοντας με τη σάλτσα μελιού.

Φορμαέλα με σάλτσα κρεμμυδιών
15 Λεπτά | Εύκολο | Για 4 άτομα

Υλικά 

80 ml κονιάκ
80 γρ. σταφίδα κορινθιακή
50 γρ. βούτυρο αγελαδινό
50 ml ε.π. ελαιόλαδο
300 γρ. φορμαέλα, σε χοντρές στρογγυλές φέτες
100 γρ. αλεύρι
2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
4 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
αλάτι, μαύρο πιπέρι

Διαδικασία
Σε ένα μικρό μπολ βάζουμε το κονιάκ και τις σταφίδες και αφήνουμε στην άκρη. Βάζουμε το βούτυρο και το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι να ζεσταθούν σε μέτρια φωτιά. Βρέχουμε τα κομμάτια του τυριού με κρύο νερό και τα πανάρουμε στο αλεύρι. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία άλλη μία φορά. Τηγανίζουμε τις ροδέλες του τυριού μέχρι να ροδίσουν ολόγυρα. Βγάζουμε τα τυριά από το τηγάνι και χωρίς να το καθαρίσουμε ρίχνουμε τα κρεμμύδια. Αλατοπιπερώνουμε και σοτάρουμε για 3-4΄ ανακατεύοντας μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τις σταφίδες μαζί με το κονιάκ και βράζουμε μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Απλώνουμε τη σάλτσα επάνω στο σαγανάκι και σερβίρουμε αμέσως.

Κασέρι σιμιγδαλάτο με σάλτσα κρασιού με σάλτσα κρασιού
25 Λεπτά + 30΄ αναμονή | Εύκολο | Για 4 άτομα

Υλικά
Για το τυρί

400 γρ. κασέρι παλαιωμένο, κομμένο σε 2 χοντρές φέτες
2 αυγά, ελαφρά χτυπημένα
μαύρο πιπέρι
100 γρ. αλεύρι
100 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
100 ml ε.π. ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα

Για τη σάλτσα
1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 κουτ. σούπας μουστάρδα Ντιζόν
400 ml ξηρό κρασί κόκκινο
2 κουτ. σούπας θυμάρι φρέσκο, ψιλοκομμένο
αλάτι, μαύρο πιπέρι

Διαδικασία
Σαγανάκι: Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με μπόλικο πιπέρι. Σε ένα δεύτερο μπολ βάζουμε το αλεύρι και σε ένα τρίτο το σιμιγδάλι. Βρέχουμε τα κομμάτια του τυριού με λίγο νερό και τα πανάρουμε στο αλεύρι. Τα βουτάμε στα χτυπημένα αυγά και, τέλος, τα πανάρουμε στο ψιλό σιμιγδάλι. Βάζουμε τα παναρισμένα τυριά σε ένα πιάτο και τα αφήνουμε στο ψυγείο για 30΄. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι και τηγανίζουμε το κασέρι για 2-3΄ από κάθε πλευρά.

Σάλτσα: Αφού μεταφέρουμε τα τυριά από το τηγάνι σε ένα πιάτο, ρίχνουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε για 2΄. Προσθέτουμε τη μουστάρδα και το κρασί και βράζουμε για 8-10΄ μέχρι να μειωθεί στο 1/3 της αρχικής ποσότητας. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το θυμάρι και ραντίζουμε το κασέρι με τη σάλτσα κρασιού.

Ταλαγάνι με πιπεριά, μουστάρδα και πορτοκάλι
20 Λεπτά | Εύκολο | Για 4 άτομα

Υλικά 
Για το τυρί
300 γρ. ταλαγάνι, κομμένο σε 3 χοντρές φέτες
ε.π. ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
100 γρ. αλεύρι
200 ml παγωμένη μπίρα

Για τη σάλτσα
50 ml ε.π. ελαιόλαδο
2 πιπεριές Φλωρίνης, σε λεπτές στρογγυλές ροδέλες
χυμό από 1 πορτοκάλι
1 κουτ. σούπας μουστάρδα Ντιζόν
1/4 κουτ. γλυκού μπαχάρι, σε σκόνη
ξύσμα από 1 ακέρωτο πορτοκάλι
αλάτι, μαύρο πιπέρι

Διαδικασία
Σάλτσα: Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά. Ρίχνουμε τις πιπεριές και σοτάρουμε για 2 με 3 λεπτά μέχρι να μισομαλακώσουν. Σβήνουμε με τον χυμό πορτοκαλιού και προσθέτουμε τη μουστάρδα, το μπαχάρι, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να βράσουν για 5΄. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού.

Τυρί: Σε ένα μέτριο τηγάνι ζεσταίνουμε αρκετό ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι και σε ένα δεύτερο την παγωμένη μπίρα. Βουτάμε τα κομμάτια του τυριού πρώτα στην μπίρα και μετά στο αλεύρι και τα τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν ωραία και από τις δύο πλευρές. Περιχύνουμε με τη σάλτσα και σερβίρουμε.

Φέτα με σάλτσα πιπεριάς
45 λεπτά | Εύκολο | Για 4 άτομα

Υλικά
Για τη φέτα
600 γρ. φέτα σκληρή, κομμένη σε 3 χοντρές φέτες
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
120 γρ. αλεύρι
λίγο πετιμέζι για το σερβίρισμα

Για τη σάλτσα
3 μεγάλες πιπεριές Φλωρίνης
1 πρέζα πάπρικα καυτερή, σε σκόνη
1 γεμάτο κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά, σε σκόνη
1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
1 μικρό ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
1 κοφτό κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη
2 κουτ. γλυκού ξύσμα από 1 ακέρωτο λεμόνι
80 ml χυμό λεμονιού
100 ml ε.π. ελαιόλαδο
τα φύλλα από ½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένα
1 κουτ. σούπας ξερό δυόσμο, τριμμένο
αλάτι, μαύρο πιπέρι

Διαδικασία
Σάλτσα: Προθερμαίνουμε το γκριλ του φούρνου. Bάζουμε τις πιπεριές στη σχάρα του φούρνου, την οποία τοποθετούμε στην πάνω θέση. Τις ψήνουμε για 15-20΄ γυρίζοντάς τες τακτικά, μέχρι η φλούδα τους να μαυρίσει σε διάφορα σημεία και να σκάσει. Τις βάζουμε αμέσως σε ένα μπολ, το καλύπτουμε με μεμβράνη και τις αφήνουμε για 15΄. Τις ξεφλουδίζουμε εύκολα, αφαιρούμε κοτσάνια και σπόρια και τις ψιλοκόβουμε. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά τις ψιλοκομμένες πιπεριές, την καυτερή και τη γλυκιά πάπρικα, το σκόρδο, το κρεμμύδι, το κύμινο, το ξύσμα και τον χυμό του λεμονιού, αλάτι και πιπέρι.

Φέτα και σερβίρισμα: Βάζουμε αρκετό ελαιόλαδο σε ένα φαρδύ σαγανάκι (σκεύος) να ζεσταθεί καλά. Βάζουμε το αλεύρι σε ένα ρηχό πιάτο και σε ένα φαρδύ μπολ ρίχνουμε αρκετό κρύο νερό. Βυθίζουμε ένα-ένα τα κομμάτια της φέτας στο νερό και τα πανάρουμε στο αλεύρι. Τα βουτάμε ξανά στο νερό και τα πανάρουμε δεύτερη φορά στο αλεύρι. Τηγανίζουμε τα κομμάτια τυριού για 3-4΄ μέχρι να ροδίσει από κάτω και για 2΄ ακόμα από την άλλη πλευρά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ραντίζουμε με πετιμέζι. Σερβίρουμε αμέσως συνοδεύοντας με τη σάλτσα πιπεριάς.

Γραβιέρα σε κρούστα ξηρών καρπών με γλυκόξινα βερίκοκα
15 Λεπτά + 30΄ αναμονή | Εύκολο | Για 4 άτομα

Υλικά
Για το τυρί

400 γρ. γραβιέρα Κρήτης, σε 2 χοντρές φέτες των 200 γρ.
100 γρ. αλεύρι
2 αυγά, ελαφρά χτυπημένα
100 γρ. καρύδια, ψιλοκομμένα
100 γρ. φιστίκια Αιγίνης ψίχα, ψιλοκομμένα
100 γρ. αμύγδαλα, ψιλοκομμένα
μαύρο πιπέρι
100 ml ε.π. ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα

Για τα βερίκοκα
300 γρ. βερίκοκα, κομμένα στα 4
150 ml γλυκό κρασί Σάμου
1 ξυλάκι κανέλα
50 ml λευκό βαλσαμικό ξίδι
1 κουτ. γλυκού τζίντζερ, φρεσκοτριμμένο
2 κουτ. σούπας κόλιανδρο φρέσκο ή μαϊντανό, ψιλοκομμένο
αλάτι, μαύρο πιπέρι

Διαδικασία
Βερίκοκα: Βάζουμε τα κομμένα βερίκοκα σε ένα μπολ και προσθέτουμε το κρασί και την κανέλα. Κλείνουμε το μπολ με καπάκι και τα αφήνουμε για 30΄ να μαριναριστούν. Πετάμε το ξύλο κανέλας και αδειάζουμε τα βερίκοκα μαζί με το κρασί στο μπλέντερ. Προσθέτουμε το ξίδι, το τζίντζερ, τον κόλιανδρο, αλάτι και πιπέρι και πολτοποιούμε μέχρι να γίνουν κρέμα.

Τυρί: Ετοιμάζουμε ένα μπολ με κρύο νερό, ένα με το αλεύρι και ένα με τα χτυπημένα αυγά. Αναμιγνύουμε τους ξηρούς καρπούς σε ένα πιάτο. Βυθίζουμε ένα κομμάτι γραβιέρα πρώτα στο νερό, μετά το αλευρώνουμε, το βυθίζουμε στα αυγά και, τέλος, το πανάρουμε με το μείγμα των ξηρών καρπών. Κάνουμε την ίδια διαδικασία και με το δεύτερο κομμάτι τυριού και τα τοποθετούμε στο σαγανάκι (σκεύος). Τηγανίζουμε για 2-3΄ να ροδίσουν οι ξηροί καρποί. Γυρίζουμε τα σαγανάκια από την άλλη και τηγανίζουμε για 1-2΄ επιπλέον. Σερβίρουμε το σαγανάκι αμέσως ραντίζοντας με τη γλυκόξινη σάλτσα.

Styling: Κατερίνα Λυκουρέση – Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης – Φωτογραφίες: STUDIOM