Με τη δροσερή, γήινη γεύση του, το έντονο άρωμά του και τις διακριτικές οξύτητες που απελευθερώνει στο στόμα μας και οι οποίες μας βοηθούν τόσο εύκολα να το ξεχωρίσουμε, ακόμα και όταν το δοκιμάζουμε τυφλά, ανάμεσα σε δεκάδες άλλα υλικά, το ξινόμηλο κατακτά αυτή την εποχή μία περίοπτη θέση όχι μόνο στην φρουτιέρα μας, αλλά και στις μαγειρικές μας.

Και μπορεί συνήθως να το έχουμε συνδέσει στο νου μας με την παρασκευή γλυκών συνταγών, όμως αν πειραματιστείτε με αλμυρές συνταγές σίγουρα θα δείτε το ξινόμηλο με άλλο μάτι. Εκτός, λοιπόν, από τις αγαπημένες σαλάτες του φθινοπώρου, οι οποίες έχουν πρωταγωνιστική θέση τόσο στα καθημερινά όσο και στα κυριακάτικα τραπέζια, το ξινόμηλο μπορεί, πραγματικά, να απογειώσει πιάτα με κρεατικά αλλά και να αποδείξει εμπράκτως ότι και με τις σούπες μπορεί να κάνει εξίσου καταπληκτική παρέα.

Δείτε παρακάτω μερικές συνταγές:

Κοτόπουλο με ξινόμηλα, αμύγδαλα και σταφίδες
Κοτόπουλο στο φούρνο σε μία εντελώς διαφορετική έκδοση από την κλασική, παραδοσιακή συνταγή, με ξηρούς καρπούς και ξινόμηλο που κρατά την σπιρτάδα του comfort φαγητού αλλά μέσα από μία πιο δημιουργική προσέγγιση. Το μυστικό, ωστόσο, σε αυτή την συνταγή κρύβεται στην μαρινάδα…

Κεφτέδες με ξινόμηλα και πετιμέζι
Μερακλίδικα κεφτεδάκια με ανατολίτικες επιρροές από χοιρινό κιμά σε μία εμπνευσμένη εκτέλεση που απογειώνεται από τον εκρηκτικό συνδυασμό του ξινόμηλου με το πετιμέζι. Έξτρα τσαχπινιά στη γεύση και στην υφή, η προσθήκη αμυγδάλων. Συνοδεύονται καταπληκτικά από λευκό ρύζι πιλάφι.

Βελούδινη χορτόσουπα με ξινόμηλα
Νόστιμη, θρεπτική, χορταστική και το σημαντικότερο, έτοιμη σε λιγότερο από μία ώρα, αυτή η βελουτέ σούπα που συνδυάζει τα άγρια χόρτα (ζοχοί, σταμναγκάθι, ρόκα, αγριοράδικα) με τα λαχανικά και τα ξινόμηλα, θα γίνει η αγαπημένη μας γαστρονομική συνήθεια για τον φετινό χειμώνα. Απαραίτητη πινελιά στο τέλος, για να αναφωνήσουμε από ευχαρίστηση, η προσθήκη μίας κουταλιάς γαλοτύρι.