Ποιος είπε ότι δεν μπορούμε να φτιάξουμε αλμυρά και γλυκά συνοδευτικά για το απογευματινό μας τσάι ή καφέ εμπνευσμένα από την ελληνική παράδοση; Ο Γιώργος Δημητρακόπουλος έχει μερικές κλασικές, αλλά πάντα νόστιμες συνταγές και τις μοιράζεται μαζί μας.

Γιορτινή μπόμπα
1 Ώρα | Εύκολο | Για 6 άτομα

Υλικά
12 φέτες ψωμί του τοστ στρογγυλό

Για τη γέμιση
κρεμώδες τυρί
άνηθο
καπνιστό σολομό σε φέτες
φιλέτο τόνου σε λάδι
μαγιονέζα
κάππαρη
μαρούλι
καπνιστή γαλοπούλα
ψητή κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης
λουκάνικα κοκτέιλ
κέτσαπ
μουστάρδα
ντοματίνια
αγγουράκι

Διαδικασία
Γεμίζουμε ανά δύο φέτες ψωμιού με τους συνδυασμούς της αρεσκείας σας. Εμείς σας προτείνουμε: κρεμώδες τυρί με άνηθο και φέτες καπνιστού σολομού, τόνο με λίγο λεμόνι, ξύσμα λεμονιού, μαγιονέζα, κάππαρη και μαρούλι, επίσης καπνιστή γαλοπούλα, κρεμώδες τυρί, ψητή πιπεριά Φλωρίνης ή μαγιονέζα, λουκάνικα κοκτέιλ, κέτσαπ και μουστάρδα ή κρεμώδες τυρί, ντοματίνια, αγγούρι και μαρούλι.
Βάζουμε τη μία πάνω στην άλλη με την ενδιάμεση γέμιση και τυλίγουμε με αλουμινόχαρτο το γύρω-γύρω, και διατηρούμε στο ψυγείο για μερικές ώρες ώστε να στερεοποιηθεί. Όταν είναι έτοιμο, αποδομούμε και πάλι τις στρώσεις και τις κόβουμε καθέτως σε 6 τρίγωνα. Ξανασυναρμολογούμε τα τρίγωνα σε πύργο και σερβίρουμε.


Τυρόπιτα αφράτη
1 Ώρα | Εύκολο | Για 6 άτομα

Υλικά
4 αυγά
400 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
½ κουτ. σούπας ελαιόλαδο
300 γρ. τυρί φέτα
500 γρ. έτοιμο φύλλο κρούστας
100 γρ. βούτυρο

Για τη γέμιση
2 αυγά
1 ποτηράκι του κρασιού γάλα

Διαδικασία
Χτυπάμε τα αυγά με σύρμα χειρός, προσθέτουμε το γιαούρτι και συνεχίζουμε να χτυπάμε. Προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ ενώ χτυπάμε με το σύρμα, προσθέτουμε λάδι και τέλος τρίβουμε μέσα το τυρί. Σε ένα ταψάκι 28 εκ. στρώνουμε τα φύλλα, ενώ ενδιάμεσα σε κάθε στρώση ραντίζουμε με τη γέμιση.
Κόβουμε την πίτα σε κομμάτια και ραντίζουμε με ένα κουτάλι όλο το βούτυρο πάνω από την πίτα και ταρακουνάμε το ταψί να πάει παντού. Χτυπάμε τα αυγά της γέμισης και προσθέτουμε και το γάλα. Περιχύνουμε την πίτα με το μείγμα γάλακτος. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200οC για 30΄-40΄.


Kέικ μαρμπρέ με γλάσο σοκολάτα
30 Λεπτά | Εύκολο | Για 6 άτομα

Υλικά
200 γρ. βούτυρο αγελάδος, ανάλατο, σε θερμοκρασία δωματίου
300-350 γρ. ζάχαρη
50 ml ελαφρύ ελαιόλαδο
1 λοβό βανίλιας, τα σποράκια
4 αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
250-300 ml γάλα φρέσκο, σε θερμοκρασία δωματίου
450 γρ. αλεύρι φαρίνα
3 γεμάτες κουτ. σούπας κακάο καλής ποιότητας

Για το γλάσο (ganache)
100 γρ. κουβερτούρα, ψιλοκομμένη
75 γρ. κρέμα γάλακτος

Διαδικασία
Βάζουμε το βούτυρο μαζί με τη ζάχαρη και το λάδι και το χτυπάμε με το φτερό σε μέτρια ταχύτητα στο μίξερ για 5΄-6΄. Ρίχνουμε τη βανίλια και ένα-ένα τα αυγά. Μόλις ενσωματωθούν, συνεχίζουμε το χτύπημα 2΄-3΄ ακόμη. Χαμηλώνουμε ταχύτητα και ρίχνουμε σταδιακά το γάλα. Το μείγμα συνήθως κόβει σε αυτή τη φάση, αλλά δεν επηρεάζει το τελικό αποτέλεσμα. Τέλος, προσθέτουμε και το αλεύρι και χτυπάμε για 1΄.
Ρίχνουμε το μισό ή τα 2/3 από το μείγμα στη φόρμα. Στο υπόλοιπο μείγμα ανακατεύουμε το κακάο. Ρίχνουμε και το σοκολατένιο μείγμα πάνω από αυτό της βανίλιας. Επειδή η σοκολάτα είναι πιο βαριά, θα βυθιστεί προς τον πάτο και έτσι θα πάρουμε το επιθυμητό δίχρωμο σχέδιο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για περίπου 45΄-60΄. Πρέπει όταν το τρυπήσουμε στο κέντρο με ένα μαχαίρι, αυτό να βγει καθαρό. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει και ρίχνουμε από πάνω το γλάσο.
Γλάσο: Βάζουμε την κουβερτούρα σε ένα μπολ. Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος σε ένα κατσαρολάκι ή στον φούρνο μικροκυμάτων μέχρι να κάψει χωρίς να βράσει. Ρίχνουμε την καυτή κρέμα πάνω στη σοκολάτα και αφήνουμε για 30΄΄. Έπειτα ανακατεύουμε απαλά μέχρι να λιώσει τελείως. Το αφήνουμε λίγο να πήξει και το ρίχνουμε πάνω από το κέικ. Πασπαλίζουμε με τρούφα ή ξηρούς καρπούς προαιρετικά.


Εργολάβοι
40 Λεπτά | Εύκολο | Για 6 άτομα

Υλικά
Για τα μπισκότα
350 γρ. αμυγδαλόψιχα + λίγη επιπλέον για το πασπάλισμα
250 γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική
¼ κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
5 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη
4 ασπράδια αυγών

Για τη γέμιση
330 γρ. κρέμα γάλακτος, πλήρης
2 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη

Διαδικασία
Μπισκότα: Ρίχνουμε στο multi σε δόσεις την αμυγδαλόψιχα, την κρυσταλλική ζάχαρη, τη βανίλια και 2 κουτ. σούπας από την άχνη και τα χτυπάμε μέχρι να διαλυθούν εντελώς τα αμύγδαλα και να γίνουν σκόνη. Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μεγάλο μπολ και το αφήνουμε στην άκρη.

Στη συνέχεια ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ τις υπόλοιπες 3 κουτ. σούπας άχνη ζάχαρη και τα ασπράδια. Τα χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα με το σύρμα μέχρι να γίνουν μια λεία μαρέγκα. Με τη βοήθεια μιας πλαστικής σπάτουλας αδειάζουμε τη μαρέγκα σε δόσεις στο μείγμα με την αμυγδαλόψιχα, ανακατεύοντας προσεκτικά μέχρι να ομογενοποιηθεί όλο το μείγμα. Έπειτα αδειάζουμε το μείγμα για τα μπισκότα σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής και κάνουμε με το μείγμα δίσκους διαμέτρου περίπου 3 εκ. πάνω σε ένα ταψί του φούρνου με λαδόκολλα. Προσέχουμε να αφήνουμε λίγο κενό μεταξύ τους για να μην κολλήσουν.

Πάνω από κάθε εργολάβο τοποθετούμε στο κέντρο του μια αμυγδαλόψιχα πιέζοντάς την ελαφρώς. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160οC στον αέρα για 15΄-20΄. Μόλις ψηθούν, αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο και αφήνουμε τα μπισκότα να κρυώσουν καλά.

Γέμιση:
Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ την άχνη και την κρέμα γάλακτος και τις χτυπάμε με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να γίνουν σαντιγί. Αδειάζουμε τη σαντιγί μέσα σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής. Αδειάζουμε μια ποσότητα σαντιγί πάνω στην επιφάνεια ενός εργολάβου. Κλείνουμε από πάνω με ένα δεύτερο κομμάτι εργολάβου. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για όλους τους εργολάβους και σερβίρουμε.


Δίπλες
40 Λεπτά + 60΄ αναμονή | Εύκολο | Για 6 άτομα

Υλικά
Για τη ζύμη
5 αυγά
1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
15 γρ. ζάχαρη
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2-3 κουτ. σούπας νερό
ηλιέλαιο, για το τηγάνισμα
130 γρ. καρύδια, θρυμματισμένα

Για το σιρόπι
600 ml νερό
600 γρ. ζάχαρη
1 λεμόνι, τον χυμό
350 γρ. μέλι

Διαδικασία
Σιρόπι: Αδειάζουμε σε μια βαθιά κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη, τον χυμό λεμονιού, τη μεταφέρουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα για περίπου 3΄. Αμέσως μετά αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί εντελώς το τελευταίο.

Ζύμη: Σπάμε τα αυγά σε ένα μπολ και τα χτυπάμε ελαφρώς με ένα σύρμα χειρός. Στη συνέχεια, ρίχνουμε το αλάτι μαζί με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε. Κατόπιν, αδειάζουμε στο μπολ το αλεύρι σε δόσεις και ζυμώνουμε για 5΄-6΄ με τα χέρια μας φορώντας γάντια μιας χρήσης. Αν δούμε πως το ζυμάρι δυσκολεύεται, προσθέτουμε 2-3 κουτ. σούπας νερό. Ύστερα, τυλίγουμε το ζυμάρι με μεμβράνη και το μεταφέρουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.

Έπειτα, ρίχνουμε σε ένα κατσαρολάκι το ηλιέλαιο και το μεταφέρουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Παράλληλα, αφαιρούμε τη ζύμη από το ψυγείο, τη χωρίζουμε σε 4 ίσα μέρη και πιέζουμε το κάθε ζυμαράκι ώστε να απλώσει η επιφάνειά του και να το ανοίξουμε πιο εύκολα.

Στη συνέχεια, αλευρώνουμε ελαφρώς τον πάγκο εργασίας και ανοίγουμε το κάθε ζυμαράκι με τον πλάστη σε ορθογώνιο σχήμα. Μόλις είναι έτοιμα τα κόβουμε σε κάθετες μακρόστενες λωρίδες πλάτους περίπου 3-4 εκ. Αμέσως μετά ανοίγουμε ελαφρώς κάθε λωρίδα, την περνάμε ανάμεσα από ένα πιρούνι, κάνουμε μια μικρή σβούρα ώστε να το τυλίξουμε μερικώς και κρατώντας με το άλλο χέρι το ζυμάρι που προεξέχει βουτάμε το πιρούνι στο καυτό ηλιέλαιο.

Αφού τηγανιστεί ελαφρώς, ξεκινάμε να τυλίγουμε. Μόλις τυλίξουμε τη δίπλα, την αφαιρούμε από το πιρούνι με μια τσιμπίδα και την τηγανίζουμε, μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία. Μόλις είναι έτοιμες, τις αφήνουμε για 5΄ να στραγγίξουν σε ένα πιάτο με απορροφητικό χαρτί για 5΄.

Κατόπιν, βουτάμε τις δίπλες στο σιρόπι για 10΄΄-15΄΄ και τις μεταφέρουμε σε μια πιατέλα. Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με καρύδια.

Styling: Τζαννής Σιφναίος – Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης – Φωτογραφίες: Studio Lm