Είναι ένα απλό υλικό, που αποκτά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ανάλογα με τις πρώτες ύλες που το πλαισιώνουν, τον τρόπο που έχει επεξεργαστεί και το πώς σερβίρεται. Τα πιο δημοφιλή και βραβευμένα με αστέρι Michelin εστιατόρια ανά τον κόσμο, λοιπόν, το χειρίζονται αριστοτεχνικά, αποδεικνύοντας περίτρανα ότι από ένα ταπεινό υλικό μπορεί να προκύψουν μαγειρικά θαύματα.

Baeza & Rufete, Αλικάντε, Ισπανία
Το «μαύρο αυγό» του Joaquín Baezalack
Στο μικρό, ανεπιτήδευτο εστιατόριο Baeza & Rufete, βραβευμένο με ένα αστέρι Michelin, ο σεφ Joaquín Baezalack φτιάχνει πιάτα που βασίζονται στη μεσογειακή κουζίνα με τοπικά προϊόντα. Τα βότανα, που μαζεύονται από τον ίδιο τον σεφ, καθώς επίσης και τα διαφορετικά εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα πρωταγωνιστούν και δίνουν χαρακτήρα και αρώματα στις δημιουργίες του. Όπως το «μαύρο αυγό», που πατάει πάνω σε πατάτες, μπακαλιάρο και συμπληρώνεται από σπανάκι και μαύρο σκόρδο.

Burnt Ends, Σιγκαπούρη
Καπνιστά αυγά ορτυκιού από τον Dave Pynt
To εστιατόριο Burnt Ends, που διαθέτει ένα αστέρι Michelin, είναι ένας ναός για τους κρεατοφάγους. Διάσημο για τις κοπές του, αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο ψήνονται σε φούρνους και ψησταριές με ξύλα. Πέρα από αυτά, ο σεφ-ιδιοκτήτης Dave Pynt ετοιμάζει νόστιμα σνακ που συμπληρώνουν το μενού, όπως αυτά τα καπνιστά αυγά ορτυκιού, που μπαίνουν στον ξυλόφουρνο και σερβίρονται με χαβιάρι.

Ταϊrroir, Ταϊπει, Ταϊβαν
Τα ιδιόμορφα αυγά του Kai Ho
Η οροφή του τριάστερου, πλέον, εστιατορίου Taϊrroir μπορεί να κλέψει τα βλέμματά σας με τα 1.876 πλακάκια που κρέμονται από αυτήν. Αλλά αυτός δεν είναι ο μόνος λόγος. Είναι και τα πιάτα του σεφ Kai Ho με τις ιδιαίτερες ονομασίες τους που αποτυπώνουν την τοπική γαστρονομική κουλτούρα, τα οποία θα σας εντυπωσιάσουν. Όπως αυτό το αυγό που βυθίζεται μέσα σε μαύρο τσάι pu erh και αφού πάρει χρώμα σερβίρεται πάνω σε δύο φοντάν γλυκοπατάτας, περιχύνεται με congee, έναν χυλό από ρύζι, και στολίζεται με ένα τουίλ από φαγόπυρο.

Noma, Κοπεγχάγη, Δανία
Το εμβληματικό αυγό πάπιας του Rene Redzepi
To Noma είναι ένα από τα καλύτερα και πολυβραβευμένα εστιατόρια του κόσμου και έχει δημιουργήσει τη δική του σχολή. Η επίσκεψη σε αυτό ήταν μια μοναδική εμπειρία που τις περισσότερες φορές ξεκινούσε με ένα από τα πιο εμβληματικά πιάτα του: το αυγό πάπιας. Σε κάθε πελάτη δινόταν ένα αυγό, σπανάκια καθώς και όλα τα υπόλοιπα υλικά του πιάτου και καλούνταν ο ίδιος να φτιάξει το δικό του αυγό με τη βοήθεια είτε του ίδιου του σεφ Rene Redzepi, είτε κάποιου άλλου μέλους της κουζίνας. Ο ορισμός του πιάτου: Εμπειρία.

Azurmendi, Μπιλμπάο, Ισπανία
Αυγό με τρούφα μαγειρεμένο ανάποδα από τον Eneko Atxa
Ο Βάσκος σεφ Eneko Atxa διατηρεί ένα «Δέντρο της Gernika» στην είσοδο του εστιατορίου του, σε ένδειξη της επιθυμίας του να διατηρήσει τη γηγενή χλωρίδα και πανίδα της περιοχής και να διαφυλάξει τις αξίες του βασκικού πολιτισμού. Τα μενού που προτείνει ακολουθούν αυτή τη φιλοσοφία της τοπικής κουλτούρας. Αυτή είναι άλλωστε που γοήτευσε και τους ανθρώπους του Οδηγού Michelin και τον βράβευσαν με τρία αστέρια. Και ένα από τα σνακ που τους κέρδισαν είναι το «μαγειρεμένο ανάποδα» αυγό με τρούφα, που σερβίρεται σε ένα κουτάλι και γίνεται μια μπουκιά.

Roast, Λονδίνο, Αγγλία
Σκωτσέζικο αυγό με χοιρινό από τον Stuart Cauldwell
To λονδρέζικο Roast, που βρίσκεται στην καρδιά της αγοράς Borough, δεν έχει βραβευτεί με κάποιο αστέρι από τον οδηγό Michelin. Παρ’ όλα αυτά το προτείνει τόσο για την ατμόσφαιρά του όσο και για το καθαρόαιμο βρετανικό φαγητό που σερβίρει και την προώθηση των Άγγλων παραγωγών. Πιάτα σαν και αυτό το σκωτσέζικο αυγό που γεμίζεται με χοιρινό, φασκόμηλο και κρεμμύδι κοσμούν τον κατά τα άλλα μικρό κατάλογό του και ταιριάζουν με ένα δροσερό ποτήρι prosecco.

Auberge du Vieux Puits, Fontjocouse, Γαλλία
Το γεμιστό αυγό carrus, από τον Gilles Goujon
Το μικρό γαλλικό χωριό Fontjoncouse μπήκε στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη χάρη στον σεφ Gilles Goujon, που πλέον διαθέτει τρία αστέρια Michelin. Ο τρόπος που αφήνει να μιλήσουν τα υλικά στα πιάτα του και να αναδειχθούν οι γεύσεις τους είναι μοναδικός. Από τα πιο εμβληματικά πιάτα του είναι το γεμιστό αυγό με τρούφα, που σερβίρεται με πουρέ μανιταριών και τρούφας πάνω σε ζεστό αμαρτωλό μπριός.

Pheνιχ, Σανγκάη, Κίνα
Το confit egg yolk του Pierrick Maire
Το ένα αστέρι που διαθέτει το συγκεκριμένο εστιατόριο το οφείλει στον Γάλλο σεφ Pierrick Maire, που μπήκε επικεφαλής στην κουζίνα το 2019. Τα πιάτα του αποδίδουν τη γεύση σε όλο της το μεγαλείο χωρίς να είναι υπερβολικά περίπλοκα και έρχονται με ρουστίκ πινελιές και λεπτές ιταλικές επιρροές. Ένα από τα χαρακτηριστικά του πιάτα, η βάση του οποίου δεν αλλάζει, αλλά κάποια άλλα συστατικά ανάλογα με την εποχικότητα εναλλάσσονται, είναι το confit egg yolk: αυγό με αχινό, πάνω σε ριζότο πατάτας και φυσικά χαβιάρι.