Το χταπόδι είναι ένα αγαπημένο θαλασσινό, που το έχουμε συνδέσει κυρίως με το καλοκαίρι, ένα ταβερνάκι πάνω στη θάλασσα και ουζάκι ή τσίπουρο. Ωστόσο, αποτελεί ένα ιδανικό έδεσμα για όσους έχουν αποφασίσει να νηστέψουν ενώ είναι και ένας από τους βασικούς πρωταγωνιστές του τραπεζιού της Καθαράς Δευτέρας.

Οι τρόποι μαγειρέματός του ποικίλλουν. Είναι τέλειο ψητό στα κάρβουνα αλλά είναι εξίσου νόστιμο και μαγειρευτό σε παρασκευές όπως το στιφάδο ή το γιουβέτσι.

Σας προτείνουμε 10 διαφορετικούς τρόπους να το μαγειρέψετε:

Χταπόδι κρασάτο
Ένα χταπόδι που πρώτα μαγειρεύεται στο ζουμί του και μετά με κρασί, ξύδι και μυρωδικά.

Χταπόδι με φάβα και κοκάρια
Το χταπόδι ταιριάζει εξαιρετικά με τη φάβα, συνθέτoντας ένα πιάτο ιδανικό για περιόδους νηστείας και όχι μόνο.

Χταπόδι κρασάτο με πατάτες και ελιές
Το χταπόδι είναι ανεπανάληπτος μεζές, εδώ, όμως, το προτείνουμε μαγειρεμένο στην κατσαρόλα με πατατούλες και ελιές. Δοκιμάστε το!

Ψητό χταπόδι αλλιώς: Με σάλτσα από μούσμουλα, πουρέ γλυκοκολοκύθας και κρίταμο

Φτιάχνουμε ψητό χταπόδι αλλιώς! Η σάλτσα από μούσμουλα, ο πουρές γλυκοκολοκύθας και το κρίταμο απογειώνουν τη συνταγή.

Χταπόδι με καραμελωμένα κρεμμύδια

Το χταπόδι κάνει πολύ καλή παρέα με τα καραμελωμένα κρεμμύδια και αυτή η συνταγή το αποδεικνύει περίτρανα!

Χταπόδι βραστό σαλάτα

Χταπόδι σιγοβρασμένο με πιπέρια και μαντζουράνα ή λουίζα και σερβιρισμένο με σάλτσα από κάππαρη, μουστάρδα και πράσινες ελιές. Απλά πεντανόστιμος μεζές!

Χταπόδι πικάντικο με κοφτό μακαρονάκι
Μια δημιουργική εκδοχή του κλασικού συνδυασμού χταποδιού με κοφτό μακαρονάκι, εδώ με τη προσθήκη σπετσερικού, δηλαδή ενός μίγματος μπαχαρικών στη λογική της Κερκυραϊκής παστιτσάδας, που εδώ εντείνει τις γεύσεις και τον χαρακτήρα του πιάτου.

Χταπόδι στη λαδόκολλα με πατάτες
Το χταποδάκι χρειάζεται το χρόνο του για να γίνει, αλλά η νοστιμιά αυτού του πιάτου αξίζει την αναμονή. Συνοδεύετε το χταπόδι με ελαφρώς λιωμένες πατάτες και μια πλούσια σάλτσα μαυροδάφνης.

Κριθαράκι με χταπόδι κοκκινιστό
Κάτι σαν γιουβέτσι κατσαρόλας αλλά όχι με κρέας αλλά με πρωταγωνιστή το αγαπημένο μας θαλασσινό, το χταπόδι.

Χταποδάκι άλμης με πατάτες στο φούρνο
Ένας νόστιμος ουζομεζές ή μια διαφορετική πατατοσαλάτα φούρνου με χταπόδι. Για μεγαλύτερη ευκολία θα χρησιμοποιήσετε χταποδάκι σε άλμη από κονσέρβα.

Ρεβίθια φούρνου κοκκινιστά με χταπόδι
Ένα πιάτο φουλ στην πρωτείνη, ιδανικό για όσους έχουν αποφασίσει να νηστεύσουν.

Χταπόδι με αγκινάρες
Το χταπόδι δεν είναι νόστιμο μόνο κρασάτο, αλλά και ένα ωραίο ανοιξιάτικο λαδερό κατσαρόλας, με αγκινάρες.