Πρόκειται για ένα πιάτο με καταγωγή το Πήλιο και κατ’ επέκταση τον Βόλο, όπου «σπέντζες» αποκαλούνται οι πιπεριές, εξ ου και το όνομά του. Βασικά και απαραίτητα συστατικά του οι πιπεριές, η ντομάτα υλικά που είναι στην καλύτερη εποχή τους τώρα το καλοκαίρι. Και φυσικά ο μεγάλος πρωταγωνιστής του απόλυτου αυτού μεζέ: ένα καλό, χωριάτικο λουκάνικο.  Μάλιστα στον Βόλο και στο Πήλιο έχουν παράδοση στα ντόπια λουκάνικα, οπότε το φαγητό αυτό αποκτά ιδιαίτερη νοστιμιά.

Εμείς συγκεντρώσαμε για εσάς από κλασικές, παραδοσιακές συνταγές του Πηλίου μέχρι πιο πρωτότυπες προτάσεις, όπως για παράδειγμα μια μακαρονάδα με σάλτσα σπετζοφάι ή το φαγητό αυτό σερβιρισμένο μέσα σε καρβέλι ψωμιού.

Εσείς το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να βρείτε ανάμεσά τους αυτή που θα φτιάχνετε ξανά και ξανά και μετά το τέλος του καλοκαιριού, αφού αυτό το υπέροχο φαγητό δεν έχει ουσιαστικά εποχή.

Δείτε τις προτάσεις μας

Πηλιορείτικο σπεντζοφάι
Το σπεντζοφάι είναι πατροπαράδοτη σπεσιαλιτέ του Πηλίου. Το μυστικό της επιτυχίας της συνταγής είναι το καλό ελληνικό χωριάτικο λουκάνικο που εύκολα βρίσκει κανείς τώρα στην αγορά.

Βολιώτικο σπεντζοφάι
Ένας πανεύκολος λαχταριστός μεζές που κάλλιστα μπορεί να μπει στο τραπέζι μας και ως κυρίως πιάτο, ειδικά αν συνδυαστεί με φρέσκες τηγανητές πατάτες.

Κλασικό σπεντζοφάι με βολιώτικο λουκάνικο
Ένα νόστιμο σπεντζοφάι με βολιώτικο λουκάνικο, που αξίζει να το απολαύσετε πλάι σε ένα ποτήρι κρασί.

Σπεντζοφάι με κεφτέδες και τρεις διαφορετικές ντομάτες
Το παραδοσιακό φαγητό της πηλιορείτικης κουζίνας σε μία διαφορετική συνταγή με κεφτέδες και ντομάτες σε 3 διαφορετικές εκδοχές.

Σπετζοφάι με κους κους Θράκης
Το σπετζοφάι μαγειρεμένο με μια μελωμένη σάλτσα συναντά το μικροσκοπικό κους κους Θράκης, λίγο πικάντικο μπούκοβο και κάθε μπουκιά μάς προσφέρει την ιδανική απόλαυση!

Σπετζοφάι με μοσχαρίσια κεφτεδάκια
Μαγειρεύουμε σπεντζοφάι σε μια γευστικότατη παραλλαγή με μοσχαρίσιο κιμά.

Σπεντζοφάι με χωριάτικα λουκάνικα με μυρωδικά
Ένα διαφορετικό σπεντζοφάι, που εκτός από λουκάνικα και πιπεριές (σπέντζες), περιέχει και ψητές μελιτζάνες. Ιδανικός μεζές για να συνοδέψετε τσίπουρο και μπίρα.

Σπεντζοφάι με κατσικίσιο τυρί στο καρβέλι
Ένας πρωτότυπος τρόπος να σερβίρετε τον κλασικό αυτό μεζέ.


Σπεντζοφάι σε χωριάτικο ψωμί
Το σπεντζοφάι είναι εξαιρετικός μεζές για το κρασί. Αν τώρα το σερβίρετε και πάνω σε φέτες ψωμιού, σαν μπρουσκέτα, γίνεται και ένα ωραίο πρώτο πιάτο.

Πακετάκια κοτόπουλου µε γέµιση «σπεντζοφάι»
Κοτόπουλο γεμιστό με σπεντζοφάι έχετε δοκιμάσει; Μία πρωτότυπη και πολύ νόστιμη συνταγή που εντυπωσιάζει με τη γεύση της και το αναπάντεχο «πάντρεμα» των υλικών.

Μακαρόνια με σάλτσα σπεντζοφάι
Η συγκεκριμένη συνταγή είναι εύκολη και βασίζεται στα αρωματικά και τα μπαχαρικά που έχει ήδη ο κιμάς του λουκάνικου, οπότε δεν χρειάζεται να προσθέσετε πολλά υλικά εκτός από ντομάτα και πιπεριές.