Καλέστε φίλους στο σπίτι και ψήστε νόστιμους μεζέδες χωρίς να σας κοστίσουν μια περιουσία. Εμείς συγκεντρώσαμε για εσάς 10 πεντανόστιμες συνταγές για κάθε γούστο: από ψητές πανσέτες, κοτόπουλο με μαντζουράνα, σουτζουκάκια και σεφταλιές μέχρι σουβλάκι προβατίνας, σπλήνα γεμιστή και συκώτι με πέστο και μυρώνια. Εσείς, αρκεί να τις δοκιμάσετε και να διαλέξετε τις αγαπημένες σας.

Δείτε παρακάτω τις συνταγές:

Σουτζουκάκια ψητά
30 Λεπτά + 60΄ Αναμονή | Εύκολο |  Για 4 άτομα

Υλικά
Για τα σουτζουκάκια
700 γρ. κιμά μοσχαρίσιο από ελιά
150 γρ. κιμά χοιρινό από λαιμό
150 γρ. κιμά από σπάλα προβάτου
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
300 γρ. ψίχα από μπαγιάτικο ψωμί, μουσκεμένη και καλά στυμμένη
1 πρέζα κύμινο, σε σκόνη
λίγο μοσχοκάρυδο, σε σκόνη
1 πρέζα πάπρικα
1 πρέζα μπούκοβο
1 πρέζα ρίγανη αποξηραμένη
120 ml ε.π. ελαιόλαδο
ανθό αλατιού, μαύρο πιπέρι

Για το σερβίρισμα
πίτες για σουβλάκι ζεσταμένες
ντοματοσαλάτα με κρεμμύδι

Διαδικασία
Σουτζουκάκια: Βάζουμε όλα τα υλικά για τα σουτζουκάκια μαζί και τα ζυμώνουμε πολύ καλά. Αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο για 1 ώρα. Πλάθουμε τα σουτζουκάκια σε μέτριο μέγεθος και τα ψήνουμε σε καυτό σχαροτήγανο για περίπου 10′, ανάλογα το μέγεθός τους, γυρίζοντάς τα τακτικά απ’ όλες τις πλευρές. Τα σερβίρουμε με πίτες και ντοματοσαλάτα με κρεμμύδι. Σ.Ε.

Σουβλάκι προβατίνα με λάχανο και μανταρίνι
30 Λεπτά + 5 Ώρες αναμονή | Εύκολο |  Για 4 άτομα

Υλικά
1 κιλό προβατίνα (μπούτι ή σπάλα) ξεκοκαλισμένο, σε κύβους 3×3 (ξεχωριστά τα κομμάτια που έχουν πολύ λίπος)
400 ml αριάνι
1 κουτ. σούπας σουμάκ
1 κουτ. σούπας πάπρικα γλυκιά
½ κουτ. σούπας κόκκους μαύρο πιπέρι, σπασμένους
80 ml ε.π. ελαιόλαδο + επιπλέον
1 σκελίδα σκόρδο, σπασμένη
1 κρεμμύδι κόκκινο, σε λεπτές φέτες
1 λάχανο μικρό λευκό
8 μανταρίνια
αλάτι, μαύρο πιπέρι

Διαδικασία
Ζητάμε από τον κρεοπώλη μας κύβους από ψαχνό 3×3 εκ. από πρόβειο μπούτι ή σπάλα και τα κομμάτια με το πολύ λίπος να μας τα βάλει ξεχωριστά. Σε ένα μπολ βάζουμε μόνο το ψαχνό από το κρέας χωρίς τα κομμάτια λίπους και προσθέτουμε το αριάνι, το σουμάκ, την πάπρικα, το πιπέρι, το ελαιόλαδο, το σκόρδο και φέτες από το κρεμμύδι και μαρινάρουμε στο ψυγείο για 5 ώρες.

Έπειτα περνάμε το κρέας σε σουβλάκια και βάζουμε ενδιάμεσα και κομματάκια από το λίπος χωρίς να πιέζουμε τα κομμάτια μεταξύ τους. Κόβουμε το λάχανο στη μέση και έπειτα ξανακόβουμε σε κυδωνάτα κομμάτια 4-5 εκ.. Τα βάζουμε σε ένα μπολ και ρίχνουμε ξύσμα από 3 μανταρίνια, ελαιόλαδο και αλάτι. Ψήνουμε τα υπόλοιπα μανταρίνια με τη φλούδα τους σε προθερμασμένο φούρνο στους 220° C για 20′. Κατόπιν, παίρνουμε τον χυμό τους και τον προσθέτουμε στο μπολ με τα λάχανα. Αφήνουμε να μαριναριστούν για 2 ώρες γυρνώντας ανά μισή ώρα να μαλακώσουν ελαφρώς με το αλάτι.

Ψήνουμε σε σχάρα σε δυνατή φωτιά με κάρβουνα τα σουβλάκια, για περίπου 10-12′,  γυρνώντας τα ανά τακτά διαστήματα (ή για 14′ σε σχαροτήγανο). Δίπλα στη σχάρα, σε μέτρια φωτιά, ψήνουμε και τα λάχανα για 8′ να πάρουν χρώμα. Εναλλακτικά τα ψήνουμε σε σχαροτήγανο για περίπου τον ίδιο χρόνο μέχρι να καψαλιστούν. Ραντίζουμε με ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με αλάτι τα λάχανα και τα σερβίρουμε αμέσως μαζί με τα σουβλάκια μας. Φ.Μ.

Φτερούγες κοτόπουλου και ρύζι μπασμάτι
30 Λεπτά + 3 Ώρες αναμονή | Εύκολο |  Για 4 άτομα

Υλικά
Για τις φτερούγες κοτόπουλου
1 κιλό φτερούγες κοτόπουλου
4 κουτ. σούπας σόγια σος
2 κουτ. σούπας μέλι
1 κουτ. σούπας τζίντζερ φρέσκο, ψιλοτριμμένο
2 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες
1 λάιμ, χυμό και ξύσμα

Για το σερβίρισμα και τη συνοδεία
λίγο σουσάμι
λίγο ξύσμα λάιμ
φυλλαράκια φρέσκου κόλιανδρου
μαύρο πιπέρι
500 γρ. ρύζι μπασμάτι
λίγο σησαμέλαιο

Διαδικασία
Φτερούγες κοτόπουλου: Βάζουμε τις φτερούγες σε ένα μπολ και τις μαρινάρουμε με όλα τα υλικά της μαρινάδας. Τις μεταφέρουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες. Κατόπιν, τις βγάζουμε από τη μαρινάδα, τις σκουπίζουμε ταμποναριστά με χαρτί κουζίνας και τις ψήνουμε στη σχάρα σε κάρβουνα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για περίπου 20′. Εναλλακτικά τις ψήνουμε σε καυτό σχαροτήγανο για τον ίδιο περίπου χρόνο Τις τοποθετούμε σε πιατέλα, τις πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι, λίγο ξύσμα λάιμ, λίγα φυλλαράκια φρέσκου κόλιανδρου και σερβίρουμε.
Συνοδεύουμε τις φτερούγες κοτόπουλου με ρύζι μπασμάτι: Ξεπλένουμε το ρύζι σε τρεχούμενο νερό για 2-3′ να φύγει το άμυλο και κατόπιν το βράζουμε σε διπλάσιο όγκο νερού περίπου 10′. Αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε σκεπασμένο με μια πετσέτα για να φουσκώσει. Σερβίρουμε ραντίζοντάς το με λίγες σταγόνες σησαμέλαιο. Σ.Ε.

Κοτόπουλο με μαύρο σκόρδο και μαντζουράνα
30 Λεπτά + 1,5 Ώρες αναμονή | Εύκολο |  Για 4 άτομα

Υλικά
12 κοπανάκια κοτόπουλου
5 σκελίδες μαύρο σκόρδο
150 ml φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
100 ml ε.π. ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον
1 κουτ. σούπας μαντζουράνα ξερή
½ κουτ. γλυκού κύμινο
1 κουτ. γλυκού μπούκοβο γλυκό
αλάτι, μαύρο πιπέρι

Διαδικασία
Ζητάμε από τον χασάπη μας να κάνει στο κόκαλό τους μια χαρακιά και να χτυπήσει τα κοπανάκια με τον μπάτη για να ανοίξουν ελαφρώς. Σε ένα μπλέντερ βάζουμε το μαύρο σκόρδο, τον χυμό πορτοκαλιού, το ελαιόλαδο, μαύρο πιπέρι, τη μαντζουράνα και το κύμινο και χτυπάμε μέχρι να έχουμε μια ομοιογενή μαρινάδα. Περιχύνουμε τα κοπανάκια με το μείγμα. Έπειτα βάζουμε αλάτι και μπούκοβο και αφήνουμε για 1,5 ώρα στη μαρινάδα. Ψήνουμε στη σχάρα σε δυνατή φωτιά για 15- 20′ γυρνώντας τα ανά διαστήματα ή στον φούρνο στους 180° C για 25′ . Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με λίγο αλάτι και ραντίζοντας με ελαιόλαδο. Φ.Μ.

Συκώτι στη σχάρα
15 Λεπτά + 1 Ώρα αναμονή | Εύκολο |  Για 4 άτομα

Υλικά
1 κιλά συκώτι μοσχαρίσιο, σε σχετικά χοντρές φέτες
250 ml γάλα φρέσκο
2-3 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας πάπρικα καπνιστή
τηγανητές πατάτες, για συνοδεία (προαιρετικά)
ανθό αλατιού, μαύρο πιπέρι

Διαδικασία
Βάζουμε το συκώτι σε ένα μπολ και ρίχνουμε το γάλα. Το μαρινάρουμε για 1 ώρα. Το αφαιρούμε από το γάλα και το αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί. Το λαδώνουμε με το ελαιόλαδο, το αλατοπιπερώνουμε, το πασπαλίζουμε με την πάπρικα και το ψήνουμε σε σχαροτήγανο για 3′ από κάθε πλευρά. Το συνοδεύουμε με τηγανητές πατάτες αν θέλουμε. Σ.Ε.

Συκώτι με πέστο από μυρώνια και φιστίκια Αιγίνης
30 Λεπτά + 1,5 Ώρα αναμονή | Εύκολο |  Για 4-6 άτομα

Υλικά
Για το συκώτι
1.500 γρ. συκώτι μοσχαρίσιο χωρίς ίνες και αρτηρίες, κομμένο σε σχετικά χοντρές φέτες
700 ml γάλα φρέσκο
1 κουτ. σούπας καπνιστή πάπρικα
100 ml ε.π. ελαιόλαδο
αφρίνα, μαύρο πιπέρι

Για το πέστο
100 γρ. φύλλα από μυρώνια
10 γρ. φύλλα άγριας ρόκας
130 ml ε.π. ελαιόλαδο
30 γρ. γραβιέρα τριμμένη
30 γρ. φιστίκι Αιγίνης
1 λεμόνι, το ξύσμα
1 κουτ. σούπας νερό

Διαδικασία
Συκώτι: Σε ένα μπολ μαρινάρουμε στο γάλα το συκώτι κομμένο σε μακρόστενες φέτες πάχους 1,5 εκ. Αφήνουμε για 1,5 ώρα στο γάλα. Έπειτα σουρώνουμε και στεγνώνουμε σε χαρτί για 15′ . Πασπαλίζουμε το συκώτι μόνο με την πάπρικα και ψήνουμε σε δυνατή φωτιά με κάρβουνο για 3-4′  από κάθε πλευρά ή σε καυτό σχαροτήγανο για 8′  συνολικά. Αποσύρουμε σε πιατέλα και αφήνουμε για 1-2′  να ξεκουραστεί. Κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες και προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο και γαρνίρουμε με το πέστο. Πέστο: Σε ένα μπλέντερ χτυπάμε όλα τα υλικά μαζί. Αν το θέλουμε λίγο αραιό, σαν σάλτσα προσθέτουμε λίγο νερό ή λίγο χυμό λεμονιού. Φ.Μ

Πανσέτες ψητές και ψητές πατάτες με γιαούρτι – πάπρικα
1 Ώρα + 5  Ώρες αναμονή | Εύκολο |  Για 4 άτομα

Υλικά
Για τις πανσέτες
1,5 κιλό χοιρινή πανσέτα, κομμένη σε λεπτές φέτες
4 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας μουστάρδα ντιζόν
2 κουτ. σούπας λευκό μπαλσάμικο
2 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες
1 κουτ. σούπας μέλι
λίγα κλαδάκια θυμάρι, ψιλοκομμένα
1 κλαδάκι δεντρολίβανο, ψιλοκομμένο
1 πρέζα ρίγανη ξερή

Για τις πατάτες
10 μικρές πατάτες ίδιου μεγέθους
λίγο γιαούρτι στραγγιστό
λίγο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
λίγη πάπρικα
ανθό αλατιού, μαύρο πιπέρι

Διαδικασία
Πανσέτες: Μαρινάρουμε τις πανσέτες σε ένα σκεύος με τα υλικά που έχουμε χτυπήσει καλά. Καλύπτουμε με μεμβράνη και τις βάζουμε στο ψυγείο για 4-5 ώρες. Τις βγάζουμε από το ψυγείο, τις αφαιρούμε από τη μαρινάδα και τις ψήνουμε σε καυτή λαδωμένη σχάρα σε κάρβουνα για 3-4′ από την κάθε πλευρά ή σε σχαροτήγανο για 10′. Πατάτες: Τυλίγουμε τις πατάτες με τη φλούδα τους σε αλουμινόχαρτο και τις ψήνουμε στα κάρβουνα ή στον φούρνο στους 180° C για περίπου 1 ώρα. Τις χαράζουμε στη μέση, αλατίζουμε και τις γεμίζουμε με γιαούρτι, μαϊντανό και πάπρικα. Σερβίρουμε με τις πανσέτες. Σ.Ε.

Γεμιστή σπλήνα με φέτα και μυρωδικά
30 Λεπτά | Εύκολο |  Για 4 άτομα

Υλικά
2 σπλήνες από μοσχαράκι
1 ματσάκι μαϊντανό
2 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
200 γρ. φέτα
100 γρ. κεφαλοτύρι, τριμμένο
1 κουτ. σούπας μουστάρδα
2-3 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
ανθό αλατιού, μαύρο πιπέρι

Διαδικασία
Αφαιρούμε την εξωτερική μεμβράνη από τη σπλήνα ή ζητάμε από τον χασάπη να το κάνει για μας. Την ανοίγουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι κατά μήκος χωρίς να την κόψουμε τελείως. Σε ένα μπoλ αναμειγνύουμε τον μαϊντανό, τα κρεμμυδάκια, το σκόρδο και τα τυριά. Αλείφουμε τις σπλήνες με τη μουστάρδα και το ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε και τις γεμίζουμε με το μείγμα. Κατόπιν, τις κλείνουμε, τις καρφώνουμε με οδοντογλυφίδες για να μη φύγει το μείγμα και τις ψήνουμε σε σχάρα με κάρβουνα για 10′ περίπου γυρίζοντάς τις από όλες τις πλευρές ανά διαστήματα. Εναλλακτικά σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200° C για 20′. Σερβίρονται ζεστές με πράσινη σαλάτα αν θέλουμε. Σ.Ε.

Σεφταλιές με ψητά κρεμμύδια και κύμινο
30 Λεπτά + 1,5  Ώρα αναμονή | Εύκολο |  Για 4-6 άτομα

Υλικά
Για τις σεφταλιές
1 κιλό χοιρινό κιμά (μία φορά περασμένο)
1 αυγό
150 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο,σχεδόν λιωμένο
20 γρ. αλάτι
μαύρο πιπέρι
½ κουτ. γλυκού κανέλα τριμμένη
½ κουτ. γλυκού κύμινο
1 κουτ. σούπας πάπρικα γλυκιά
½ ματσάκι μαϊντανό, μόνο τα φύλλα
100 γρ. ψωμί του τοστ
20 ml κρύο νερό
ξίδι από κόκκινο κρασί
2 μπόλιες αρνίσιες ή χοιρινές

Για τα ψητά κρεμμύδια
8 κρεμμύδια μικρά κόκκινα
1 κουτ. γλυκού κύμινο
100 ml ε.π. ελαιόλαδο
αλάτι, μαύρο πιπέρι

Διαδικασία
Σεφταλιές: Σε μεγάλο μπολ βάζουμε τον κιμά με το αυγό, το κρεμμύδι και όλα τα μπαχαρικά και τον μαϊντανό και ανακατεύουμε πολύ καλά. Έπειτα τρίβουμε σε ένα μπλέντερ το ψωμί και το προσθέτουμε στον κιμά μαζί με το κρύο νερό και λίγο ξίδι. Ανακατεύουμε το μείγμα για 2-3′. Αφήνουμε στο ψυγείο για 1,5 ώρα. Στο μεταξύ, βάζουμε τις μπόλιες σε κρύο νερό με ξίδι για 1,5 ώρα. Σουρώνουμε τις μπόλιες και κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια 12×12 εκ. Πλάθουμε μακρόστενα δάχτυλα με τον κιμά και τα τυλίγουμε με τις μπόλιες.

Κρεμμύδια: Σε μία λαδόκολλα βάζουμε τα κρεμμύδια με τη φλούδα τους, τυλίγουμε και με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε πολύ κοντά στη φωτιά (σε κάρβουνα) για 1 ώρα (ή σε προθερμασμένο φούρνο για τον ίδιο χρόνο). Έπειτα ανοίγουμε και τα κόβουμε στη μέση προσθέτοντας κύμινο, ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και σερβίρουμε με το κρέας. Ψήνουμε τις σεφταλιές σε προθερμασμένο φούρνο στη ρύθμιση αέρα – αντιστάσεις στους 170° C για 45′ και από τις δύο πλευρές. Τις τοποθετούμε αρχικά με το κλείσιμο της μπόλιας προς τα κάτω. Κατόπιν τις περνάμε από καυτό σχαροτήγανο για 1-2′ να πάρουν χρώμα. Σερβίρουμε αμέσως με τα κρεμμύδια. Φ.Μ.

Χοιρινά μπριζολάκια με σάλτσα από ψητά πράσα και μήλα
30 Λεπτά + 2  Ώρες αναμονή | Εύκολο |  Για 4 άτομα

Υλικά
Για τα μπριζολάκια και τη μαρινάδα
16 χοιρινά μπριζολάκια κόντρα σπάλα, λεπτά κομμένα (1 εκ.)
60 γρ. μουστάρδα απαλή
150 ml λευκό ξηρό κρασί
60 ml ε.π. ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας μέλι θυμαρίσιο
μαύρο πιπέρι
πιτάκια για σουβλάκι, για το σερβίρισμα, προαιρετικά
ντοματοσαλάτα, για το σερβίρισμα, προαιρετικά

Για τη σάλτσα
2 πράσα, μόνο το λευκό μέρος
200 ml ε.π. ελαιόλαδο
λίγο λευκό ξηρό κρασί
3 μήλα κόκκινα
15 ml μηλόξιδο
10 κόκκους κόλιανδρο
αλάτι, μαύρο πιπέρι

Διαδικασία
Μπριζολάκια και μαρινάδα: Χτυπάμε σε ένα μπολ τη μουστάρδα, το κρασί, το ελαιόλαδο και το μέλι με αυγοδάρτη και πιπέρι. Μαρινάρουμε τα μπριζολάκια για 2 ώρες.
Σάλτσα: Στο μεταξύ, τυλίγουμε τα πράσα σε λαδόκολλα μαζί με λίγο από το ελαιόλαδο, λίγο λευκό κρασί, αλάτι και πιπέρι. Έπειτα τυλίγουμε και σε αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 45-50′ στη σχάρα δίπλα στα κάρβουνα που θα ψήσουμε το κρέας. Εναλλακτικά ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200° C για τον ίδιο χρόνο. Πιο δίπλα στη σχάρα, σε μέτρια φωτιά, ψήνουμε τα μήλα ολόκληρα για 15-20′ τυλιγμένα σε λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο μέχρι να καεί η φλούδα τους και να μαλακώσουν ή σε φούρνο για 45′.

Κατόπιν αφαιρούμε φλούδα και κουκούτσια. Κόβουμε τα πράσα σε κομμάτια και τα ρίχνουμε σε ένα μπλέντερ μαζί με τα υγρά τους. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το μηλόξιδο, τον κόλιανδρο και τα μήλα, αλάτι και πιπέρι και πολτοποιούμε καλά. Στο μεταξύ, στραγγίζουμε και ψήνουμε το κρέας σε δυνατή σχάρα σε κάρβουνα ή σε καυτό σχαροτήγανο για 4-5′ από κάθε πλευρά, προσέχοντας να μη στεγνώσει στο ψήσιμο. Σερβίρουμε με τη σάλτσα, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με λίγο πιπέρι. Φ.Μ.

Συνταγές: Σωτήρης Ευαγγέλου, Φάνης Μαϊκαντής

Styling: Τζαννής Σιφναίος – Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης  – Φωτογραφίες: Studio Lm