Οι Βιολογικοί Ελαιώνες Σακελλαρόπουλου εισήγαγαν άγνωστες λέξεις στην ελαιοκομία και κέρδισαν εκατοντάδες διεθνή βραβεία.

Στους πρόποδες του Ταΰγετου και του Πάρνωνα οι Βιολογικοί Ελαιώνες Σακελλαρόπουλου γράφουν μια πολύ πετυχημένη ιστορία. Πίσω από αυτή υπάρχει πολλή δουλειά, γνώση και αγώνας για διαρκή βελτίωση, όπως μας λέει ο Γιώργος Σακελλαρόπουλος, ιδρυτής και ιδιοκτήτης της εταιρείας.

Βιοκαλλιέργεια με συνέπεια
«Το 1992 αποφασίσαμε συνειδητά να ασχοληθούμε με τη βιοκαλλιέργεια γνωρίζοντας τα οφέλη που αυτή συνεπάγεται για το περιβάλλον, αλλά και για την υγεία. Επιλέξαμε τον τόπο μας, τη Σπάρτη Λακωνίας, όπου οι συνθήκες είναι ιδανικές για την καλλιέργεια ελιάς (κλίμα, έδαφος, μηδενική περιβαλλοντική ρύπανση κ.λπ.). Στόχος μας δεν ήταν η ποσότητα, αλλά η παραγωγή πιστοποιημένων βιολογικών ελαιοπροϊόντων limited edition, με ταυτότητα και υπεραξία».

Οι παράγοντες της ποιότητας
«Χρησιμοποιούμε τις πλέον φυσικές τεχνικές, χωρίς προσθήκες και χωρίς περιττή επεξεργασία (θερμική ή χημική). Ταυτόχρονα, ένα ελαιοπροϊόν που παράγεται αποκλειστικά στους βιολογικούς ελαιώνες μας (single estate – ιδιοπαραγόμενο) φέρει όλα τα ειδικά χαρακτηριστικά της γης, του μικροκλίματος, των ιδιοτήτων του εδάφους και των μικροχαρακτηριστικών των ελαιώνων μας. Αυτό με μια λέξη ονομάζεται “terroir”».
Οι συγκεκριμένες επιλογές και η συνέπεια μέσα στον χρόνο είχαν βέβαια σημαντικά αποτελέσματα. «Τα 203 διεθνή βραβεία είναι μια σφραγίδα ανώτερης γεύσης που πλέον αναγνωρίζεται σε όλο τον κόσμο, από την Ιαπωνία μέχρι την Αμερική, αλλά ταυτόχρονα και μια μεγάλη ηθική ικανοποίηση για εμάς».

Υγειοπροστατευτικά χαρακτηριστικά
«Πιστεύω ότι το μέλλον του ελαιολάδου και των ελιών βρίσκεται στα βιολογικά λειτουργικά τρόφιμα (biofunctional foods), δηλαδή τα τρόφιμα που πέρα από τη γεύση και την υψηλή ποιότητά τους μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της ανθρώπινης υγείας με την ημερήσια κατανάλωσή τους. Σήμερα τα βιολογικά ελαιόλαδά μας αξιοποιούνται στην τριετή έρευνα “Παρεμβατική Μελέτη Μεσογειακής Διατροφής”, που πραγματοποιείται από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και τη Σχολή Δημόσιας Υγείας στην καθημερινή διατροφή 1.000 εθελοντών πυροσβεστών. Σκοπός της είναι να αποδείξει ότι αλλάζοντας τις διατροφικές συνήθειες σε ομάδες ανθρώπων που έχουν υψηλό κίνδυνο ασθενειών και κυρίως καρδιακών προσβολών κατά την εκτέλεση της εργασίας τους ο κίνδυνος αυτός μπορεί να μειωθεί σε εξαιρετικά υψηλά ποσοστά. Σημαντική είναι επίσης η κλινική μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το ΕΚΠΑ και έδειξε ότι οι βιολογικές επιτραπέζιες ελιές μας είχαν κατά μέσο όρο 5 φορές περισσότερη τυροσόλη και υδροξυτυροσόλη (ισχυρά φυσικά αντιοξειδωτικά) από τους υπόλοιπους τύπους ελιών που εξετάστηκαν στο εργαστήριο, από το 2005 έως σήμερα».

Οι προτάσεις του παραγωγού
«Σε μια πράσινη σαλάτα θα πρότεινα το Majestic, ένα ιδιαίτερο γκουρμέ αρωματικό ελαιόλαδο με λεμονόχορτο και εστραγκόν. Σε γλυκό πιστεύω θα ταίριαζε το Φυλλικόν Πρωτέλαιο, ένα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο με φρουτώδεις νότες και έντονη γεύση. Σε ένα γκουρμέ πιάτο θα βάζαμε είτε το αρωματικό, superior gourmet ελαιόλαδο Ωλεώαστρων, είτε το πολυποικιλιακό Gemstone, με τζίντζερ, μοσχολέμονο και βασιλικό. Ως συνοδευτικό για ποτό όπως το ούζο ή το τσίπουρο, θα ταίριαζαν ιδιαίτερα οι Πινελιές, οι φυσικές ελιές Καλαμών με ούζο, ή οι Τέλιες, οι φυσικές ελιές Καλαμών με αρωματικά φυτά».

info
Βιολογικοί Eλαιώνες Σακελλαρόπουλου, Σκούρα, Σπάρτη, Λακωνία, τηλ. 27310 81118 & 6932309909, www.bioarmonia.gr

Δείτε επίσης:
Παραδοσιακά Γλυκά Μπαριάμης: Τραταρίσματα υψηλής ποιότητας

Mykonos Farmers: Μυκονιάτικα τυριά με τεχνογνωσία

Yiam σπιτικό φαγητό κατσαρόλας σε βαζάκια

Το άρθρο της εβδομάδας