Γίνονται σε ελάχιστο χρόνο και πάνε με όλα! Ο Φάνης Μαϊκαντής παίζει με τα αυγά και μας μαθαίνει τα μυστικά για τέλεια αυγά μάτια, τις πιο αφράτες ομελέτες, τα καλύτερα σκραμπλ, τα ιδανικά βραστά και τα πιο λαχταριστά ποσέ!

1. Αυγά σκραμπλ σε προζυμένιο ψωμί, με απάκι, καππαρόφυλλα  και αγγούρι τουρσί

20 Λεπτά | Εύκολο
Υλικά για 2 άτομα

Για το σκραμπλ:
6 αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
20 ml γάλα φρέσκο
30 γρ. βούτυρο αγελάδας
1 φρέσκο κρεμμύδι (το πράσινο μέρος)
2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
2 φέτες προζυμένιο ψωμί
6 λεπτές φέτες χοιρινό απάκι
6 καππαρόφυλλα

Για το αγγουράκι τουρσί στιγμής:
1 μικρό αγγούρι
500 ml νερό
5 γρ. ξίδι κόκκινο
10 γρ. αλάτι
10 γρ. ζάχαρη
6 κόκκους πιπέρι φρέσκο
6 κόκκους κόλιανδρο

Εκτέλεση:
Αγγουράκι τουρσί: Σε ένα κατσαρόλι ρίχνουμε το νερό, το ξίδι, το αλάτι, τη ζάχαρη και το πιπέρι και τον κόλιανδρο. Δίνουμε έναν βρασμό και αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά. Κόβουμε το αγγούρι σε πολύ λεπτές φέτες στο μαντολίνο ή με ένα μαχαίρι. Οταν το μείγμα νερού έχει φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου, προσθέτουμε το αγγούρι και αφήνουμε στο ψυγείο (διατηρείται για 5 μέρες στο ψυγείο). Χτυπάμε τα αυγά σε ένα μπολ μαζί με μια πρέζα αλάτι μαζί με το γάλα.

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε χαμηλή φωτιά λιώνουμε το βούτυρο και ρίχνουμε το μείγμα του αυγού. Μαγειρεύουμε για 2΄ ανακατεύοντας διαρκώς με μια σπάτουλα μέχρι να έχουμε μια κρεμώδη ύφη. Αποσύρουμε από τη φωτιά ενώ τα αυγά έχουν ακόμα υγρασία και ενσωματώνουμε το φρέσκο κρεμμύδι και ελαιόλαδο. Ταυτόχρονα, φρυγανίζουμε δύο φέτες ψωμί στον φούρνο ή σε σχαροτήγανο. Κόβουμε σε λεπτές φέτες το χοιρινό καπάκι και σερβίρουμε: μοιράζουμε το σκραμπλ πάνω από τις φέτες ψωμιού, τις φέτες απάκι, τα καππαρόφυλλα και δίπλα όσες φέτες αγγούρι τουρσί θέλουμε. Ραντίζουμε με επιπλέον ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε ε και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε.

2. Αυγά μάτια με ξύσμα και φιλέτο λεμονιού και τσιπς πατάτας

30 Λεπτά | Εύκολο
Υλικά για 2 άτομα

1 πατάτα
σπορέλαιο
λίγο έ.π. παρθένο ελαιόλαδο
λίγη πάπρικα γλυκιά
4 αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
1 λεμόνι, σε φέτες (χωρίς τη λευκή μεμβράνη)
αλάτι, μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση:
Τσιπς πατάτας: Πλένουμε την πατάτα πολύ καλά, την κόβουμε σε λεπτές φέτες με το μαντολίνο (ή το πίλερ ή τον τρίφτη για λάχανο) και τις βάζουμε σε ένα μπολ με νερό για 10΄. Τις σουρώνουμε και τις στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας. Ζεσταίνουμε 300 ml σπορέλαιο  και μόλις κάψει τηγανίζουμε τα τσιπς σε 2 δόσεις για περίπου 1΄ ή μέχρι να γίνουν τραγανά. Τα μεταφέρουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και καρυκεύουμε με αλάτι και γλυκιά πάπρικα. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τα αυγά.

Αυγά: Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι προσθέτουμε 100 ml ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά. Σπάμε το κάθε αυγό σε χωριστά μπολάκια και κατόπιν τα προσθέτουμε ανά 2 στο τηγάνι. Τα μαγειρεύουμε μέχρι να σφίξει όλο το ασπράδι, για περίπου 2΄-3΄. Μεταφέρουμε τα αυγά σε ένα πιάτο με μια τρυπητή κουτάλα. Σερβίρουμε τα αυγά με ξύσμα και φιλέτο λεμονιού αλάτι χοντρό και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και 1 κουτ. σούπας από το ελαιόλαδο όπου τα τηγανίσαμε.

Έξυπνο tip: Τηγανίζουμε τα αυγά σε ελαιόλαδο σε χαμηλή θερμοκρασία για να διατηρεί το λάδι τα θρεπτικά συστατικά και τις πολυφαινόλες του.

3. Αυγά ποσέ πάνω σε τηγανίτες, με φέτα, ντομάτα και τραγανό κολοκύθι

30 Λεπτά| Εύκολο
Υλικά για 2 άτομα

4 κόκκους πιπέρι μαύρο
2 κουτ. σούπας ξίδι κόκκινο
2 αυγά χωριάτικα (γιατί συνήθως το ασπράδι είναι πιο σφιχτό), σε θερμοκρασία δωματίου
1 κολοκύθι
1 κ.σ. χυμό λεμονιού
100 γρ. τυρί φέτα, σε κύβους
5 ντοματίνια ή ½ ντομάτα, σε κύβους
6 φύλλα δυόσμου
ε.π. ελαιόλαδο

Για τις τηγανίτες:
125 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
150 ml νερό
1 πρέζα αλάτι
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
150 ml ε.π. ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα

Εκτέλεση:
Σε ένα κατσαρόλι βάζουμε νερό μέχρι τη μέση. Προσθέτουμε τους κόκκους πιπεριού και το ξίδι. Φέρνουμε το νερό σε βρασμό και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία ίσα να βράζει. Σπάμε το πρώτο αυγό σε ένα μικρό μπολάκι. Με ένα κουτάλι στροβιλίζουμε το νερό στην κατσαρόλα και μέσα στη δίνη ρίχνουμε προσεκτικά το αυγό. Ανακατεύονταςχρονομετρούμε για 3΄, αφαιρούμε το αυγό με μια τρυπητή κουτάλα και το ακουμπάμε προσεκτικά σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Τηγανίτες: Σε ένα μπολ ομογενοποιούμε όλα τα υλικά. Με ένα πίλερ βγάζουμε φλούδες από το κολοκύθι. Σε ένα μπολ το πασπαλίζουμε με αλάτι και μια κουταλιά χυμό λεμονιού.

Αφήνουμε στην άκρη. Σε ένα μέτριο τηγάνι ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά 150 ml ελαιόλαδο. Μόλις κάψει ρίχνουμε 1 μεγάλη κουτ. σούπας μείγμα για τις τηγανίτες και τηγανίζουμε για περίπου 30΄΄-40΄΄ ή μέχρι να πάρει χρώμα από κάτω. Τη γυρνάμε και από την άλλη και τηγανίζουμε για άλλο 1΄. Μόλις πάρει χρυσαφί χρώμα τη βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσει το μείγμα. Μοιράζουμε τις τηγανίτες σε δύο πιάτα, από πάνω ακουμπάμε ένα αυγό ποσέ και σερβίρουμε στο πλάι κύβους φέτας, ντοματίνια με ψιλοκομμένο δυόσμο, λίγο ελαιόλαδο και τραγανό κολοκύθι.

4. Ομελέτα με ρόκα, βασιλικό, ντοματίνια και κολοκυθόσπορους

1 Ώρα| Εύκολο
Υλικά για 2 άτομα

6 αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
6 ντοματίνια
λίγη φρέσκια ρόκα
λίγα φύλλα φρέσκο βασιλικό
2 κουτ. σούπας κολοκυθόσπορους
ε.π. ελαιόλαδο
αλάτι, μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση:
Σε ένα μπολάκι σπάμε 3 αυγά, ρίχνουμε λίγο αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε πολύ καλά να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Βάζουμε 10 ml σε αντικολλητική τηγάνι σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε κατευθείαν το μείγμα αυγού και μόλις σφίξει λίγο από κάτω, με το κουτάλι ανοίγουμε δυο τρεις τρύπες ώστε να πέσει το άψητο μείγμα από την επιφάνεια και να ψηθεί και αυτό, χωρίς να χρειαστεί να γυρίσουμε την ομελέτα.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και γυρίζουμε την ομελέτα με μια σπάτουλα μέσα στο τηγάνι σαν ρολό, τη μεταφέρουμε στο πιάτο. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και για τη δεύτερη ομελέτα. Σερβίρουμε αμέσως συνοδεύοντας στο πλάι με τα ντοματίνια, τη ρόκα και τον βασιλικό που έχουμε ραντίσει με ελαιόλαδο και πασπαλίζοντας με κολοκυθόσπορους.

Νόστιμο tip: Μπορούμε να χτυπήσουμε τα αυγά μαζί με 5 φύλλα ρόκας και 3 φύλλα βασιλικού σε ένα μπλέντερ. Ψήνοντας αυτό το μείγμα η ομελέτα θα γίνει νόστιμη, με υπέροχο χρώμα.

5. Αυγά βραστά με τριμμένη ντομάτα, σαλάμι Λευκάδος και μαντζουράνα

15 Λεπτά | Εύκολο
Υλικά για 2 άτομα

4 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
λίγο ξίδι
1 μεγάλη ντομάτα
αλάτι χοντρό
μαύρο πιπέρι
λίγη μαντζουράνα φρέσκια ή ξερή
6 φέτες σαλάμι Λευκάδος
1 καρδιά μαρουλιού
λίγο ε.π. ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
Σε ένα κατσαρόλι γεμάτο κατά τα 3/4 με νερό τοποθετούμε τα αυγά μαζί με λίγο ξίδι και αλάτι. Από τη στιγμή που θα πάρει βράση το νερό χαμηλώνουμε τη φωτιά. Βράζουμε για ακόμα 2΄ αν τα αυγά μας αρέσουν ελαφρώς βρασμένα, 3΄ για μελάτα και 6΄-8΄ για σφιχτά βρασμένα.

Αφαιρούμε τα αυγά και τα τοποθετούμε σε μπολ με παγωμένο νερό για 5΄ (στο ελαφρώς βρασμένο αυγό σπάμε με το πίσω μέρος του πιρουνιού την κορυφή αν θέλουμε να το φάμε με το κουτάλι ζεστό). Ξεφλουδίζουμε τα αυγά από τη στρογγυλεμένη πλευρά τους. Σε ένα μπολάκι τρίβουμε την ντομάτα, προσθέτουμε αλάτι χοντρό, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και μαντζουράνα.

Σερβίρουμε βάζοντας τα αυγά σε πιάτα, από πάνω την ντομάτα και στο πλάι λεπτές φέτες σαλάμι και τις καρδιές μαρουλιού (που μπορούμε να τις βουτήξουμε στα υγρά της ντομάτας που έχουν περισσέψει για έξτρα γεύση). Ραντίζουμε με ελαιόλαδο και σερβίρουμε.