Της Όλγας Παλαιστή

Υλικά (για 2 άτομα)
Για το πλιγούρι
200γρ. πλιγούρι χονδρό
1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας βούτυρο
2 σακουλάκια μελάνι σουπιάς
½ ποτηράκι κρασί, λευκό ξηρό
700ml ζωμό λαχανικών
1 κουτ. γλυκού χυμό λεμονιού
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 κουτ. σούπας τριμμένη παρμεζάνα

Για το καλαμάρι
2 φρέσκα καλαμάρια (περίπου 400γρ.)
1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
½ ποτηράκι κρασί, λευκό ξηρό
2 σκελίδες σκόρδο, πολύ ψιλοκομμένο
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 κουτ. γλυκού θυμάρι, φρέσκο ή αποξηραμένο

Για τη σάλτσα
1/2 αβοκάντο
1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
1/2 φλιτζάνι ζωμό λαχανικών
1 κουτ. σούπας φρέσκο κόλιανδρο
1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

Για τα μακαντέμια
30γρ. μακαντέμια, ψημένα και αλατισμένα
Ξύσμα από ½ λάιμ
1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

Διαδικασία
Για το πλιγούρι: Σοτάρετε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο και το βούτυρο. Προσθέτετε το πλιγούρι, ανακατεύετε και σβήνετε με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί, ανακατεύετε και προσθέτετε 700ml ζωμό, αλάτι και πιπέρι. Διαλύετε το μελάνι σε 1 κουτ. σούπας ζεστό νερό και το προσθέτετε στην κατσαρόλα. Αφήνετε να βράσει για περίπου 25 λεπτά. Αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέτετε το λεμόνι και την παρμεζάνα. Ανακατεύετε και αφήνετε να ξεκουραστεί.

Για το καλαμάρι: Πλένετε, καθαρίζετε και κόβετε το καλαμάρι, αφαιρώντας και το δέρμα του. Το χαράζετε ελαφρά και από τις 2 πλευρές. Σοτάρετε στο λάδι το σκόρδο ελαφρά και προσθέτετε το καλαμάρι. Σβήνετε με το κρασί, προσθέτετε αλάτι, πιπέρι, θυμάρι και αφήνετε να ψηθεί για 2 λεπτά.

Για τη σάλτσα: Βάζετε σε μπλέντερ τα υλικά για να πολτοποιηθούν. Μετά τα περνάτε από σίτα για να πάρετε μια λεία σάλτσα.

Για τα μακαντέμια: Σοτάρετε σε μέτρια φωτιά σε μικρό κατσαρολάκι τα μακαντέμια με το λάδι για 1 λεπτό και στη συνέχεια προσθέτετε το ξύσμα. Ανακατεύετε για 1 λεπτό. Τα αδειάζετε πάνω σε απορροφητικό χαρτί. Μόλις κρυώσουν τα σπάτε με ένα μαχαίρι σε μικρά κομμάτια (όχι σκόνη).

Στήσιμο πιάτου: Απλώνετε τη σάλτσα στη μία πλευρά του πιάτου. Σε παράλληλη θέση τοποθετείτε το πλιγούρι σε μία παχιά λωρίδα και τοποθετείτε από πάνω το καλαμάρι. Σκορπίζετε πάνω από το καλαμάρι τα μακαντέμια και λίγο κόλιανδρο ψιλοκομμένο.

Σημείωση: Εάν σας αρέσουν οι καυτερές γεύσεις, μπορείτε να προσθέσετε στα μακαντέμια και πιπέρι καγιέν.