Τους λόγους πίσω από το ενεργειακό αποτύπωμα των ελληνικών νοικοκυριών επιχειρεί να σκιαγραφήσει η Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ., ξεκινώντας από το προφίλ, όχι μόνο των ενοίκων, αλλά και του ίδιου του σπιτιού, μιας και ένας μεγάλος αριθμός αυτών έχει ελλιπή μόνωση.

Πιο αναλυτικά, τα δεδομένα έχουν ως εξής:

  1. Όσα περισσότερα άτομα ζουν ανά τετραγωνικό μέτρο (τ.μ.), τόσες λιγότερες είναι οι εκπομπές άνθρακα ανά άτομο. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ., το 81% των νοικοκυριών περιελάμβαναν από δύο έως τέσσερα άτομα. Επιπλέον, περίπου το 1/5 των νοικοκυριών που συμμετείχαν στην έρευνα είχαν τουλάχιστον ένα μέλος με αναπηρία ή μακροχρόνια ασθένεια και το 16,3% είχε τουλάχιστον ένα μέλος που ήταν μακροχρόνια άνεργος.
  2. Ο μεγαλύτερος χώρος τυπικά σημαίνει υψηλότερες εκπομπές, αλλά πρέπει επίσης να είναι αναλογικά με τον αριθμό των ατόμων που κατοικούν στο σπίτι.
  3. Το είδος του σπιτιού επηρεάζει το αποτύπωμα με βάση την κατασκευή. Οι μονοκατοικίες έχουν ένα αποτύπωμα κατασκευής και συντήρησης 6,9 kg C02e/έτος/τ.μ. και τα διαμερίσματα έχουν ένα αποτύπωμα κατασκευής και συντήρησης 8 kg CO2e/έτος/τ.μ.
  4.  Τα παλαιότερα σπίτια που δεν έχουν ανακαινιστεί έχουν φτωχότερη μόνωση και υψηλότερη κατανάλωση ενέργειας, υπολογιζόμενη στα 270 kWh/τ.μ. Τα σπίτια με κακή μόνωση, αλλά με σύγχρονη μέθοδο θέρμανσης, θεωρούνται πως είναι ενεργειακής κλάσης Ε/F (230 kWh/τ.μ.) και τα σπίτια με καλή μόνωση και σύγχρονη μέθοδο θέρμανσης υπολογίζονται σε ενεργειακή κλάση B/C (140 kWh/τ.μ.). Τέλος, σπίτια με πολύ καλή ενεργειακή μόνωση, υψηλή ενεργειακή απόδοση και έλεγχο θερμοκρασίας υπολογίζονται σε ενεργειακή κλάση Α (100 kWh/τ.μ.). Περίπου το 40% των κατοικιών κατασκευάστηκε πριν από το 1980 και στερούνται των βασικών προδιαγραφών μόνωσης. Επιπλέον, το 22,6% κατασκευάστηκε μεταξύ 1981 και 1995, το 23,4% κατασκευάστηκε μεταξύ 1996 και 2005 και το υπόλοιπο μετά το 2006.
  5.  Κρατώντας το σπίτι σου πιο ζεστό το χειμώνα καταναλώνεις περισσότερη ενέργεια. Η αύξηση της θερμοκρασίας κατά δύο 2 βαθμούς σημαίνει 10% περισσότερη κατανάλωση ενέργειας, ενώ δύο βαθμοί χαμηλότερη θερμοκρασία σημαίνει 10% λιγότερη κατανάλωση ενέργειας.
  6. Κρατώντας το σπίτι σου πιο κρύο το καλοκαίρι καταναλώνεις περισσότερη ενέργεια. Η αύξηση της θερμοκρασίας κατά δύο βαθμούς σημαίνει 10% λιγότερη κατανάλωση ενέργειας, ενώ δύο βαθμοί χαμηλότερη θερμοκρασία σημαίνει 10% περισσότερη κατανάλωση ενέργειας.
    Περίπου το 56% των ελληνικών νοικοκυριών θερμαίνει τα σπίτια του χρησιμοποιώντας συστήματα κεντρικής θέρμανσης, όπου κυριαρχούν το πετρέλαιο θέρμανσης (41,1%) και το φυσικό αέριο (14,5%). Τα υπόλοιπα νοικοκυριά χρησιμοποιούν κυρίως συστήματα κλιματισμού (13,9%), ατομική θέρμανση με φυσικό αέριο (12,3%) και ηλεκτρικές συσκευές (4,6%).