Πέρα από τους κλασικούς τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας υπάρχουν και οι πιο… έξυπνοι που υπόσχονται άμεσα αποτελέσματα, χωρίς ιδιαίτερο κόπο. Ο λόγος για τους αυτοματισμούς που μπορούν να τοποθετηθούν εύκολα, κάνοντας τη ζωή μιας οικογένειας, των ενοίκων μιας πολυκατοικίας ή των επισκεπτών διαφόρων δημόσιων κτηρίων πιο εύκολη και σίγουρα πιο «πράσινη».

Πιο αναλυτικά, τα τελευταία χρόνια κυκλοφορούν στην αγορά κλιματιστικά με Wi-Fi που σας επιτρέπουν να το ανάψετε πολύ πριν φτάσετε στο σπίτι σας. Οδεύοντας προς το καλοκαίρι, είναι εξαιρετικά χρήσιμο ο χώρος μας να είναι δροσερός, χωρίς, ωστόσο, να πρέπει να αφήσουμε το κλιματιστικό αναμμένο όλη την ημέρα ή να το βάλουμε στο φουλ κατά την είσοδο στο σπίτι. Αυτό, σε συνδυασμό με τη «σύσταση» για μετακίνηση του θερμοστάτη (+1°C το καλοκαίρι και -1°C τον χειμώνα), μπορείτε να δείτε τεράστια διαφορά στην κατανάλωση ρεύματος που είναι βέβαιο πως θα αποτυπωθεί και στους επόμενους λογαριασμούς σας.

Παράλληλα, εξίσου αποτελεσματικοί ως προς την εξοικονόμηση ενέργειας είναι και οι ανιχνευτές κίνησης – παρουσίας που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για τον έλεγχο του φωτισμού σε διάφορους χώρους ενός κτιρίου. Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, πρόκειται για την πιο απλή μορφή αυτοματισμού σε ένα κτίριο και δη, όταν δεν έχει γίνει αντικατάσταση με λαμπτήρες led. Σε κάθε περίπτωση, η χρήση ανιχνευτών παρουσίας πρέπει να συνοδεύεται και από τη σωστή ρύθμισή τους (χρονική διάρκεια, σωστό σημείο τοποθέτησης), ώστε να έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Η πιο συνηθισμένη εφαρμογή είναι σε διαδρόμους, προθαλάμους, wc και γενικότερα χώρους που υπάρχει κοινή χρήση των χώρων από διαφορετικούς χρήστες.

Τέλος, οι αυτοματισμοί μπορούν να δώσουν λύση και με το πρόβλημα των συσκευών… βαμπίρ. Πρόκειται για εκείνες τις συσκευές που ενώ δείχνουν κλειστές, στην πραγματικότητα και εφόσον δεν έχουν βγει από την πρίζα εξακολουθούν να καταναλώνουν ρεύμα, όπως η τηλεόραση, ο υπολογιστής, οι φορτιστές κινητών κ.ο.κ. Σχετικές έρευνες, μάλιστα, εκτιμούν πως αυτές είναι υπεύθυνες για το 10% της συνολικής ενέργειας που χρησιμοποιείται σε ένα σπίτι. Υπάρχουν, λοιπόν, «έξυπνα» βύσματα ή καλώδια τροφοδοσίας που όχι μόνο θα σας επιτρέψουν να ελέγξετε την ενεργοποίηση και απενεργοποίηση αυτών των συσκευών από μία εφαρμογή για κινητά, αλλά θα μπορείτε, επίσης, να τις προγραμματίσετε έτσι ώστε, σύμφωνα με τα πρόγραμμά σας, να τίθενται σε λειτουργία ή να απενεργοποιούνται.