Σήμερα, με τον πληθωρισμό να παραμένει σε υψηλά επίπεδα και τα εισοδήματα να βρίσκονται – στην… καλύτερη των περιπτώσεων – καθηλωμένα, κάθε ευρώ που εξοικονομούν τα νοικοκυριά ή οι επιχειρήσεις μετράει. Πριν, λοιπόν, προχωρήσετε σε πιο δραστικά μέτρα, όπως, για παράδειγμα, τη μείωση της κατανάλωσης ρεύματος που θα είχε αντίκτυπο στην καθημερινότητά σας, επιλέξτε να κινηθείτε έξυπνα, εφαρμόζοντας κάποιες μικρές, πλην σημαντικές, λύσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να σας εξοικονομήσουν αρκετά ευρώ σε μηνιαία βάση.

Πιο αναλυτικά:

Μην αμελείτε το ετήσιο… τσεκ απ στον καυστήρα
 Όσο προφανές και εάν φαντάζει δεν είναι λίγοι εκείνοι που αμελούν τη συντήρηση του καυστήρα τους. Αυτό, ωστόσο, έχει ως συνέπεια με το πέρασμα του χρόνου να μειώνεται η απόδοσή του, γεγονός που συνεπάγεται αυξημένη κατανάλωση καυσίμου και άρα, σημαντική σπατάλη χρημάτων. Σύμφωνα με τους ειδικούς, με την ετήσια συντήρηση μπορείτε να εξοικονομήσετε έως και 80 με 90 ευρώ το χρόνο. Προσοχή: Συστήνεται η συντήρηση να γίνεται μετά το τέλος του χειμώνα προς αποφυγή διάβρωσης λόγω κατάλοιπων καύσης.

Κάντε… ρεκτιφιέ στην κουζίνα
Είναι, ίσως, το δωμάτιο με τις περισσότερες και πιο ενεργοβόρες συσκευές σε ένα σπίτι. Γι αυτό καλό θα ήταν αυτές να είναι υψηλής ενεργειακής απόδοσης (η κλίμακα είναι από το Α για τις πιο αποδοτικές έως το G για τις λιγότερο αποδοτικές). Με τον τρόπο αυτό μπορείτε να γλυτώσετε έως και 100 ευρώ/χρόνο, ενώ το όφελος μεγαλώνει εάν αντικαταστήσετε τα σκεύη με άλλα, τα οποία θα εφαρμόζουν πάνω στις εστίες. Η χρήση ακατάλληλων σκευών οφείλεται για την απώλεια έως 20% ενέργειας.

«Ξορκίστε» τα… βαμπίρ
Μπορεί να μην τις πιάνει το μάτι σας, η αλήθεια, όμως, είναι ότι «ρουφάνε» πολύ ρεύμα. Ο λόγο για τις συσκευές – βαμπίρ που έχουμε στο σπίτι ή στο γραφείο, όπως οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και ό, τι άλλο σχετίζεται με αυτούς (μόντεμ, ρούτερ, ηχεία κ.λπ.) τα λάπτοπ, τα τάμπλετ και τα κινητά τηλέφωνα, όταν φορτίζονται, αλλά δεν είναι ενεργοποιημένα ή είναι πλήρως φορτισμένα, οι εκτυπωτές, τα φαξ κ.ο.κ. Έχει υπολογιστεί ότι οι vampire devices κοστίζουν περί τα 174 ευρώ/χρόνο σε κάθε σπίτι, οπότε καλό θα ήταν να λάβετε τα μέτρα σας…