Μπορεί η εξοικονόμηση ενέργειας να έχει συνδεθεί πρωτίστως με τη μείωση των λογαριασμών ρεύματος και κατ’ επέκταση των χρημάτων που ξοδεύουμε για τη χρήση του, εντούτοις τα οφέλη για το περιβάλλον είναι εξίσου σημαντικά. Στο πλαίσιο αυτό, το Περιφερειακό Τμήμα Κέρκυρας του ΤΕΕ προτείνει μερικές απλές και ανέξοδες συµβουλές που – εάν γίνουν καθηµερινή συνήθεια – θα µας εξοικονοµήσουν χρήµατα και θα συµβάλλουν στην περιβαλλοντική προστασία. Πιο αναλυτικά:

Επιλέξτε την πράσινη ηλεκτρική ενέργεια. Δηλαδή, την ενέργεια από τον άνεµο, το νερό, το ξύλο, το βιοαέριο και τον ήλιο που παράγει λιγότερες εκποµπές αερίων του θερµοκηπίου. Εξετάστε, επίσης, το ενδεχόµενο να τοποθετήσετε ηλιακούς συλλέκτες στη στέγη του σπιτιού σας. Αξίζει να αναφερθεί πως το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας «τρέχει» το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη, με τη συνολική επιδότηση του συστήματος φωτοβολταϊκού με μπαταρία να φτάνει έως και 16.000 ευρώ για νοικοκυριά και 10.000 ευρώ για αγρότες. Οι δικαιούχοι του προγράμματος δε, θα μπορέσουν να δουν εξοικονόμηση στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος που αγγίζει τα 3.000 ευρώ ετησίως.

Φυτέψτε ένα δέντρο. Κάθε δέντρο µεσαίου µεγέθους απορροφά περίπου 6 kg CO2τον χρόνο. Έτσι, σε 40 χρόνια δεσµεύει περίπου 250 kg CO2.

Φτιάξτε λίπασµα.
Δηµιουργήστε έναν χώρο λιπασµατοποίησης για τα οργανικά σας απόβλητα και καλέστε τους γείτονές σας να κάνουν το ίδιο. Θα παρασκευάσετε έτσι, ένα φυσικό λίπασµα και µπορεί να αυξήσετε την ικανότητα του εδάφους να συγκρατεί το νερό και τον αέρα.

Αφαιρέστε το όνοµά σας από καταλόγους διευθύνσεων που χρησιµοποιούνται για την αποστολή διαφηµίσεων. Με τον τρόπο αυτό θα βοηθήσετε στη διάσωση πολλών δέντρων και στην εξοικονόµηση µεγάλων ποσοτήτων νερού κάθε χρόνο. Μπορείτε, επίσης, να κολλήσετε την ετικέτα «Όχι διαφηµίσεις» στο γραµµατοκιβώτιό σας.

Πληρώνετε τους λογαριασµούς σας από το διαδίκτυο. Κάνετε οικονοµία στο χαρτί και στην ενέργεια που απαιτείται για την ταχυδροµική αποστολή των λογαριασµών.

Στέλνετε ηλεκτρονικά τις φωτογραφίες σας αντί να τις τυπώνετε. Αποθηκεύετε τις ψηφιακές φωτογραφίες σας στον υπολογιστή σας και χρησιµοποιείτε τα κοινωνικά δίκτυα για την κοινοποίησή τους.